Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Przechowywanie żywności - jak wybrać pojemniki do przechowywania żywności

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Pojemniki zdecydowanie ułatwiają przechowywanie żywności. To dzięki nim jedzenie nie traci tak szybko swojej świeżości, smaku i zapachu. Używając pojemników plastikowych, szklanych bądź metalowych, chronimy żywność przed zbyt szybkim zepsuciem, przed zanieczyszczeniami, owadami, a dzięki temu oszczędzamy też sporo pieniędzy.

Pojemniki na jedzenie spełniają wiele funkcji. Przede wszystkim służą do przechowywania żywności każdego rodzaju, umożliwiając dłuższe zachowanie jej najlepszych cech. Idealnie nadają się do transportu, świetnie sprawdzają się jako pojemniki na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy, można też w nich zabierać i podawać potrawy w czasie wypadu na piknik czy na plażę. Natomiast umieszczone w lodówce zapobiegają uwalnianiu się do jej wnętrza wszelkich zapachów. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz tort nie będzie pachniał np. gulaszem.

Opakowania z tworzyw sztucznych

Pojemniki na żywność trzeba wybierać bardzo uważnie. Najpopularniejsze są pojemniki szklane i plastikowe, jednak oba materiały mają swoje wady i zalety. Pojemniki plastikowe na jedzenie produkowane są z różnych tworzyw sztucznych. Niektóre z nich zawierają toksyczne substancje, takie jak na przykład bisfenol A, który jest niezwykle szkodliwy i przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym także chorób nowotworowych. W związku z tym należy kupować pojemniki oznaczone symbolem BPA free. Wyraźnie też musi być umieszczony znak, że opakowania te dopuszczone są do kontaktu z żywnością. Szczęśliwi posiadacze zmywarek powinni wybierać te pojemniki, które mają znaczek informujący o możliwości mycia w tych urządzeniach.

Jakie zalety mają plastikowe opakowania? Są one lekkie, odporne na stłuczenia i inne uszkodzenia, łatwe w utrzymaniu w czystości. Najlepiej sprawdzają się pojemniki o kształcie prostokątnym lub kwadratowym, bo najłatwiej ustawia się je w lodówce i w szafkach. Mogą służyć do przechowywania wędlin, warzyw, owoców, potraw obiadowych, a także jako pojemniki kuchenne na produkty sypkie. Ich wadą jest jednak fakt, że plastik chłonie zapachy, stąd czasami, pomimo dokładnego mycia trudno pozbyć się aromatu poprzednio przechowywanego jedzenia.

Szklane pojemniki kuchenne

Pojemniki szklane to niemal same zalety. Są doskonałe do przechowywania wszystkiego, ba… można w nich nawet serwować dania. Bez problemu też podgrzewa się każdą potrawę w mikrofali, a nawet w piekarniku. Mają niestety dwie małe wady: są ciężkie i tłukące. Jednak pojemniki szklane do kuchni to sama przyjemność, a na półce, wypełnione makaronami, kaszą, czy przyprawami, pełnią wręcz rolę dekoracyjnych cacuszek.

Opakowania te sprawdzają się znakomicie w lodówce, służąc do przechowywania ugotowanych wcześniej potraw. Bardzo dobrze przechowuje się w nich wędliny i sery, które znacznie dłużej zachowują świeżość. Natomiast gdy wybieramy się na piknik, jedzenie zapakowane w szklane pojemniki może być serwowane bezpośrednio z takich naczyń, które natychmiast stają się elegancką zastawą w plenerze.

Pojemniki metalowe

Z kolei pojemniki metalowe na żywność, z uwagi na swoją na ogół znakomitą szczelność, świetnie sprawdzają się jako opakowania do kawy i herbaty, doskonale utrzymując ich ulotny aromat. Polecane są do przechowywania produktów sypkich, takich jak cukier, orzechy, sezam itd. Doskonale też sprawdzają się jako opakowania na herbatniki, pierniki świąteczne i inne kruche ciasteczka, które są świeżutkie i pachnące nawet przez kilka miesięcy.

Przechowywanie produktów żywnościowych

Właściwe przechowywanie jedzenia w odpowiednich pojemnikach to same korzyści. Dzięki temu produkty są zabezpieczone przed wysychaniem, a produkty sypkie przed wilgocią dostającą się do nich wprost z powietrza. Nie będzie już więc problemu ze skamieniałymi solą czy cukrem.

Produkty żywnościowe przechowywane w opakowaniach, szczególnie te bogate w tłuszcz i olej, dłużej są przydatne do spożycia, bo nie jełczeją tak szybko, będąc wystawione na działanie powietrza. Cała żywność jest zabezpieczona przed przypadkowymi zanieczyszczeniami, przed insektami i owadami, których szczególnie dużo może pojawić się latem.

Przechowując żywność w odpowiednich warunkach można też szybko zauważyć różnicę w portfelu. Dzięki takiemu postępowaniu da się zaoszczędzić nawet znaczne sumy pieniędzy.