W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Robimy domowe wypieki – akcesoria, które pomogą zostać mistrzem cukiernictwa

Umiejętność pieczenia jest niezwykle przydatna, zwłaszcza kiedy w domu często pojawia się dużo gości i prawdziwych łasuchów. Urocze muffiny, puszyste serniki czy smakowite szarlotki to niektóre z propozycji, jakimi można uraczyć swoich bliskich. Wprawa w przygotowaniu słodkości przychodzi z czasem, jednak warto wspomóc się gadżetami do pieczenia ciast i tym samym ułatwić sobie zadanie. Za sprawą gotowych form do pieczenia czy foremek do ciasteczek można zminimalizować ryzyko niepowodzenia. Jakie akcesoria wybrać, żeby móc wcielić się w rolę cukiernika?

Kuchenne akcesoria – co jest najpotrzebniejsze do wypieków?

Nawet najlepszy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie wymaga sięgnięcia po klasyczne cukiernicze wyposażenie, takie jak formy do pieczenia czy blachy. Żeby móc wyczarować pyszne, aromatyczne wypieki, potrzebne są liczne gadżety do pieczenia ciast. Te proponowane przez sprawdzonych producentów, z gwarancją i certyfikatami bezpieczeństwa oraz wykonane z dbałością o każdy szczegół posłużą na lata. W tej kwestii nie warto wybierać tańszych zamienników. Należy pamiętać o tym, że wszystko, co ma styczność z przygotowywanym jedzeniem, powinno być bezpieczne dla zdrowia i nie zawierać szkodliwych substancji.

Blachy do pieczenia to podstawowy rekwizyt i niezbędnik kuchennego wyposażenia. Do najpopularniejszych należą prostokątne formy do pieczenia,będące najczęściej pierwszym zakupem każdego początkującego cukiernika. Są one uniwersalne, ponieważ posłużą nie tylko do wypieku słodkości, ale także do obróbki termicznej mięsnych dań. Ze względu na jej wszechstronne zastosowania, prostokątnej formy do pieczenia nie powinno zabraknąć w funkcjonalnej kuchni miłośnika słodkości.

Dobrze jest pomyśleć także o foremkach do ciasteczek, które występują w różnych wariantach, np. silikonowe lub ze stali nierdzewnej. Te drugie są bardziej stabilne. W ich przypadku nie trzeba martwić się o nałożenie zbyt dużej ilości ciasta i jego wypłynięcie na wierzch, spowodowane zniekształceniem się foremki. Silikonowe formy do pieczenia z koleisprawdzą się do wypieku bułek czy ciast, a do ich zalet zalicza się m.in. łatwość w utrzymaniu w czystości oraz właściwości nieprzywierające. Są one także odporne na zmianę temperatur, dlatego możliwe jest wyciągnięcie foremki z lodówki i włożenie jej do rozgrzanego piekarnika.

Kolejną dostępną opcją i praktycznym rozwiązaniem są ceramiczne formy do pieczenia. Ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane, nie pochłaniają one zapachów przygotowywanych dań. Dzięki temu bez problemu można w nich przygotować rybę po grecku czy gołąbki, następnie umyć i od razu przejść do przygotowania ciasta. Na rynku dostępne są również specjalne formy do wypieku spodów do tart, z charakterystycznymi żłobieniami.

Formy do pieczenia – na co zwracać uwagę?

Formy do pieczeniaróżnią się między sobą wieloma cechami warunkującymi ich zastosowanie. Dla kulinarnych amatorów najlepszą opcją będą formy uniwersalne, w których możliwe jest przyrządzenie mięsa, upieczenie chleba oraz ułożenie ciasteczek. Warto w swojej kuchni posiadać chociaż jedną formę do pieczenia pozwalającą na łatwy i bezpieczny transport wypieku, zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy podarować go drugiej osobie.

Bardziej zaawansowanym cukiernikom polecany jest zakup tortownicy, czyli formy o dużej głębokości, którą bardzo trudno zastąpić innym naczyniem. Kształty tortownic zależą od rodzaju wypieku, jednak najczęściej spotykane są te okrągłe. Na rynku znajdziemy różne rodzaje: silikonowe - odpowiednie do babek i tych ciast, które powinny być dobrze napowietrzone; metalowe - do utrzymywania bardzo wysokiej temperatury, a także lżejsze, stalowe.

Kuchenne akcesoria, które nadadzą smak pieczeniu

Eksperymentowanie w kuchni staje się znacznie przyjemniejsze, kiedy w wyposażeniu znajdują się przydatne akcesoria. Krajalnica do ciasta, wykrawacze do ciastek czy naczynia ceramiczne ułatwiają pieczenie i dbają o komfort pracy amatorów wyjątkowych słodkości. Kolorowe silikonowe formy do pieczenia czy barwne miseczki zachęcą do próbowania swoich sił w kuchni oraz testowania kolejnych przepisów w towarzystwie estetycznych dodatków.

Akcesoria do krojenia ciast i przygotowywania babeczek mogą dopełniać wystrój kuchni i wywoływać uśmiech na twarzach fanów cukiernictwa. Na rynku dostępnych jest wiele solidnie wykonanych i praktycznych gadżetów do pieczenia ciast, które można kupić dla siebie, jak i podarować je bliskim osobom.

Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia