Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Rozkosze kawosza, czyli w czym podawać kawę

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Stanowi nieodzowny element codziennych rytuałów, towarzyszy rodzinnym spotkaniom i ważnym wydarzeniom. Spożywana w rozsądnych ilościach wywiera pozytywny wpływ na organizm. Dodaje energii, poprawia koncentrację, przyśpiesza metabolizm, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, a w efekcie spowalnia procesy starzenia. Kilka łyków mocnego naparu pobudza do działania i pomaga zebrać myśli. Wiesz, jak go parzyć i w czym serwować, by smakował jeszcze lepiej? Sprawdź!

Jak i w czym parzyć kawę, by wydobyć jej smak?

Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej parzenia. Każdy ma swoje preferencje i przyrządza napój wedle upodobań. Jedna z popularniejszych, a zarazem najprostszych metod polega na zalaniu zmielonych ziaren wrzątkiem. Potem należy tylko odczekać chwilę, aż fusy opadną na dno i gotowe! Równie łatwo można przyrządzić kawę z pomocą dedykowanych akcesoriów. Niezwykle popularne, zwłaszcza we Włoszech, są kawiarki - zwane również kafeterkami lub makinetkami. Takie niewielkie, ciśnieniowe czajniczki to doskonała alternatywa dla ekspresu – kosztują niewiele, a świetnie potrafią wydobyć smak i aromat czarnych ziaren. Na czym polega procedura przyrządzania kawy z wykorzystaniem kawiarki?

Wbrew pozorom nie wymaga ona żadnych specjalistycznych umiejętności. Kawę należy gotować nie dłużej niż pięć minut. Współczesne makinetki są dostosowane do różnych typów kuchenek (również tych indukcyjnych) i występują w wielu wariantach kolorystycznych, dzięki czemu bez trudu dopasujesz je do wystroju swojej kuchni. Gotową kawę możesz przelać bezpośrednio do kubka czy filiżanki.


Jeśli przyjmujesz gości i zależy Ci na zaserwowaniu napoju w elegancki sposób – użyj porcelanowego lub ceramicznego dzbanka. Ciekawym rozwiązaniem są filiżanki do kawy z podwójną ścianką – utrzymują ciepło i pozwalają dłużej delektować się aromatycznym naparem.


Możesz też sięgnąć po prasę francuską (french press) z mechanizmem tłokowym lub dzbanek ze specjalnym zaparzaczem. Do niewątpliwych zalet tego typu akcesoriów należy uniwersalność - sprawdzają się bowiem nie tylko przy przyrządzaniu „małej czarnej”, ale również herbaty liściastej czy różnego rodzaju naparów z suszonych ziół. Są odporne na działanie wysokich temperatur - do 120°C - i posiadają filtr ze stali nierdzewnej, który pozwala oddzielić fusy od płynu. Przeważnie można myć je w zmywarce, więc nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości.

W czym podawać kawę?

Na smak kawy wpływa również to, w jaki sposób zostanie podana. Mnogość różnego rodzaju szklanek, kubków i filiżanek niejednego może przyprawić o zawrót głowy. Czym się kierować przy doborze odpowiedniego naczynia? Wiele zależy od rodzaju napoju – w Polsce zazwyczaj pija się czarną kawę z dodatkiem mleka, a sposób jej podania wynika zarówno z osobistych upodobań, jak i zależy od okazji. Problem pojawia się, gdy goście zażyczą sobie czarnego naparu przyrządzonego podobnie jak w kawiarni czy restauracji. Jak podawać najpopularniejsze odmiany kawowych napojów?

  • latte macchiato – szklanki do kawy tego typu powinny być wysokie i przezroczyste – transparentna powierzchnia pozwala podziwiać układające się poziomo warstwy kawy, mleka i mlecznej pianki. Naczynia do latte są zazwyczaj wyposażone w ucho i mają podwójne ścianki, które dłużej utrzymują prawidłową temperaturę napoju;
  • cappuccino – podaje się w filiżankach o wybrzuszonych ściankach; zazwyczaj mają one pojemność 180-190 ml.
  • klasyczne espresso – kawową esencję serwuje się w niewielkich filiżankach o pojemności 50 – 70 ml. Z uwagi na niewielką ilość napoju, naczynia podgrzewa się zawczasu, by kawa od razy nie wystygła.
  • kawa mrożona (frappe) – do podawania kawy na zimno używa się wysokich, transparentnych szklanek bez ucha. Konieczne jest również towarzystwo słomki i długiej, smukłej łyżeczki, dzięki którym z przyjemnością można raczyć się kawowym deserem.


Zobacz więcej kubków

Filiżanki, szklanki czy kubki do kawy – co wybrać?

Wybór odpowiedniego naczynia to kwestia indywidualna. Jedni preferują nowoczesne filiżanki do kawy z geometrycznym wzorem, inni są miłośnikami kwiatowych motywów czy tłoczonych ornamentów i pozłacanych krawędzi – wywodzących się z tradycji, eleganckich rozwiązań. W domowych pieleszach, w trakcie seansów filmowych lub lektury książki pod ciepłym kocykiem, najlepiej sprawdza się kubek, który ogrzeje dłonie, a z uwagi na sporą pojemność – zapobiegnie ciągłym wycieczkom do kuchni po dolewkę. Z kolei w przezroczystej szklance można dostrzec kolor, konsystencję oraz strukturę danej kawy (ten aspekt z pewnością docenią miłośnicy trójwarstwowego latte).

Zabawne napisy, cytaty, pokrywające powierzchnię zewnętrzną reprodukcje obrazów lub ciekawe grafiki sprawiają, że naczynia do serwowania kawy mogą stać się również doskonałym środkiem wyrazu i sposobem na oznajmienie światu swoich racji i zakomunikowanie zainteresowań. Mogą być również prezentem – wyznaniem. Dzięki odpowiedniemu napisowi powiedzą obdarowanemu to, czego sam nie jesteś w stanie wypowiedzieć na głos.

Codzienny rytuał picia kawy stanie się jeszcze przyjemniejszy, jeśli zadbasz o jego odpowiednią, estetyczną oprawę. Niewielki łyk gorącego czarnego naparu z ulubionego kubka czy filiżanki pozwala na moment zatrzymać czas. Możesz się wtedy delektować smakiem i aromatem kawowego napoju i cieszyć jedną z niewielu chwil wytchnienia w ciągu dnia.