Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
Porównaj produkty

Dodaj min. 2 produkty do porównania.

Naczynia do serwowania - Zastawa stołowa

Pokaż filtry
76 w tej kategorii

Zastawa stołowa nie ogranicza się wyłącznie do talerzy, na które wykładamy potrawy. Tworzą ją również naczynia i akcesoria kuchenne, które umożliwiają ich podanie. Serwowanie potraw jest procesem i każdy jego etap jest równie ważny. Dlatego też warto zatroszczyć się o to, by naczynia do serwowania, których używamy, były praktyczne, bezpieczne dla naszego zdrowia i cechowały się bardzo dobrą jakością, przekładającą się na długość i sposób ich użytkowania. Nie bez znaczenia pozostaje też ich wygląd, gdyż bardzo często goszczą na stole, chroniąc gotową potrawę przed utratą ciepła, lub jak na przykład deska do serwowania czy bulionówka, stają się sposobem na podanie dania gościom. Wszystkie te cechy posiadają naczynia do serwowania dostępne w ofercie naszych salonów. Wśród nich znalazły się szklane naczynia, w tym różnego rodzaju miski i salaterki, naczynia do piekarnika, tace, półmiski, dzbanki i zaparzacze oraz wiele innych naczyń do serwowania potraw, dzięki którym podawanie potraw odbywa się w bardzo estetyczny sposób.


Akcesoria do kuchni – których nie może zbraknąć na Twoim domu?

Naczynie żaroodporne, wykonane z solidnego, umożliwiającego zapiekanie potraw w wysokiej temperaturze szkła żaroodpornego, to jedno z najczęściej wybieranych przez kupujących naczyń kuchennych. Jego zastosowanie może być różnorodne, co pozwala na przygotowanie wielu dań wymagających obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Choć wielkość tego typu naczyń może być zróżnicowana, zazwyczaj służą one do przygotowania jednej, niekiedy wieloskładnikowej potrawy. W zależności od potrzeb można zdecydować się na małe naczynia do zapiekania lub duże, w których bez trudu zmieści się posiłek przeznaczony dla kilku osób. Bardzo praktyczną alternatywę dla szklanych naczyń żaroodpornych są naczynia ceramiczne, służące do przygotowywania tart i zapiekanek. Ich wygląd jest na tyle estetyczny, że naczynie można umieścić bezpośrednio na stole, nie zaburzając przy tym jego wystroju. Kolejnym rodzajem naczyń, które warto mieć w swojej kuchni, są miski i salaterki. Służą one do przygotowywania i serwowania sałatek. Oprócz tradycyjnych, okrągłych modeli zróżnicowanych ze względu na wielkość, na uwagę zasługują specjalne miseczki służące do podawania drobnych przekąsek. Tego typu miseczki, podobnie jak płaskie patery, przedzielone na mniejsze części, znajdują się w ofercie naszych salonów. Obok nich znalazły się różnokształtne półmiski służące do serwowania mięs, wędlin, serów i przekąsek. Przydatne w kuchni okazują się być również wiklinowe koszyczki. Można w nich podawać owce lub pieczywo. Kolejną pozycję na liście naczyń absolutnie niezbędnych w każdym domu zajmują dzbanki – idealne do podawania lemoniady, soków i napojów. Do podawania herbat i ziół służą specjalne dzbanki wyposażone w wygodny w użyciu i bardzo praktyczny zaparzacz. Ponadto w każdej kuchni powinny znaleźć się bulionówki, waza, patera na ciasto, cukiernica oraz sosjerka. Dodatkowo zastawę stołową można uzupełnić o akcesoria i naczynia, które choć mniej popularne, często okazują się absolutnie niezbędne, jak choćby wiaderko do lodu czy też praktyczne miseczki do dipów. Kompletując zastawę stołową i wybierając jej poszczególne elementy, warto pamiętać, że poza ich wyglądem bardzo ważne jest również bezpieczeństwo. Naczynia kuchenne mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, które spożywamy, w związku z tym przed ich zakupem upewnijmy się, że spełniają wszystkie standardy bezpieczeństwa, a korzystanie z nich podczas przygotowywania i podawania posiłków w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu i życiu.