Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
Porównaj produkty

Dodaj min. 2 produkty do porównania.

Chlebaki

Pokaż filtry
33 w tej kategorii
×

Cena

od:
do:

Materiał wykonania

Wyczyść filtry

Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do przechowywania chleba i pozostałych rodzajów pieczywa. To dzięki niemu ulubione bułki zachowują swoją świeżość przez dłuższy czas, a chleb nie czerstwieje. Poza tym posiadanie chlebaka rozwiązuje jeden z najważniejszych problemów kuchennych dotyczący tego, jak przechowywać chleb. Chlebaki kuchenne pozwalają także zachować ład w kuchni. Dzięki nim pieczywo ma w kuchni swoje stałe miejsce, nie powodując niepotrzebnego bałaganu na blatach i w szafkach. Zasadniczo mogłoby się wydawać, że nikt nie powinien mieć problemu z zakupem tak ważnego elementu wyposażenia każdej kuchni. Tymczasem duża różnorodność modeli dostępnych na rynku niejednego klienta przyprawia o prawdziwy zawrót głowy. Nasze salony również mogą poszczycić się dużym wyborem – od chlebaków drewnianych, poprzez chlebaki metalowe aż po chlebaki nowoczesne, łączące w sobie funkcję pojemnika do przechowywania chleba oraz deski do jego krojenia jednocześnie. Aby ułatwić wybór tego właściwego, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.


Przechowywanie pieczywa od A do Z

Pieczywo to produkt spożywczy, który bardzo szybko traci swoje walory – zwłaszcza, kiedy nie jest odpowiednio przechowywane. Nadmierne wysuszanie, pleśń, czerstwienie i utrata chrupkości to cechy, które powstają na skutek niewłaściwej cyrkulacja powietrza – zbyt duży dostęp do powietrza powoduje wysychanie chleba, natomiast zbyt mały sprzyja pojawianiu się na nim pleśni. Przechowywanie pieczywa w woreczkach foliowych lub pozostawianie go swobodnie na blacie kuchennym nie jest więc dobrym pomysłem. Dużo lepiej w tym zakresie sprawdzają się chlebaki na pieczywo, w których można umieścić dowolny rodzaj artykułów piekarniczych i cieszyć się jego przedłużoną świeżością.

Tego typu pojemniki zazwyczaj składają się z nieruchomej podstawy, na której umieszcza się pieczywo, oraz przesuwanej pokrywki zapewniającej swobodny dostęp do niego, choć nie jest to regułą. Aktualnie chlebaki mogą mieć kształt kwadratowych lub owalnych pudełek z pokrywką, jak na przykład chlebaki dostępne w ofercie naszych salonów. Ich pokrywki są wykonane z bambusa i doskonale odnajdują się w roli deski do krojenia, łącząc w sobie zarazem dwie ważne funkcje. Ich atrakcyjny, nowoczesny wygląd dopełnia wystroju każdej kuchni, bez względu na styl, jaki w niej dominuje.


Chlebak ceramiczny, drewniany czy metalowy?

Pytanie o to, jaki chlebak jest lepszy, drewniany czy metalowy nurtuje wielu kupujących. Poza tym, że rodzaj materiału użyty do produkcji chlebaka wpływa na świeżość umieszczanego w nim pieczywa, warunkuje także jego wygląd. Każdy rodzaj chlebaka posiada swoje specyficzne właściwości. Przed zakupem warto się z nimi zapoznać, by móc wybrać ten najlepszy. Dużą popularnością wśród kupujących cieszą się chlebaki wykonane z drewna. Chlebak drewniany umożliwia bezpieczne przechowywanie pieczywa, zapewniając jego przedłużoną świeżość (nawet do kilku dni). Jego charakterystyczny wygląd bardzo dobrze komponuje się tradycyjnym wystrojem kuchni. Chlebak metalowy to propozycja przeznaczona przede wszystkim do nowoczesnych wnętrz. Odznacza się bardzo estetycznym wyglądem i jest łatwy w utrzymaniu czystości. Na dużą uwagę zasługuje również chlebak ceramiczny. Ten rodzaj tworzywa posiada właściwości pozwalające na pochłanianie wilgoci i tym samym chroni pieczywo przed pleśnią. Chlebaki na pieczywo mogą też być wykonane z tworzyw sztucznych. Są one łatwe w myciu, jednak ze względu na brak surowców naturalnych pieczywo w nich przechowywane szybciej traci swoją świeżość niż ma to miejsce w przypadku chlebaków drewnianych lub bambusowych.