W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Domowe przetwory na jesień i zimę – akcesoria kuchenne

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Soczyste gruszki i jabłka, słodkie śliwki, dojrzałe na słońcu pomidory i ogórki – sierpień obfituje w zbiory pysznych, zdrowych owoców i warzyw. To idealny moment, by przygotować przetwory na jesień i zimę, zamykając w słoikach niepowtarzalne smaki lata. Jakie słoiki do przetworów wybrać i w które kuchenne akcesoria się zaopatrzyć?

Słoiki na przetwory – rodzaje i zastosowanie

Najpopularniejsze słoiki do przetworów to te typu „twist”, czyli tradycyjne szklane słoiki z odkręcaną, blaszaną pokrywką. Dostępne w wielu rozmiarach i kształtach, nadadzą się zarówno do przechowywania konfitur, jak i kompotów czy warzyw w zalewie. Słoiki na przetwory typu „twist” są bardzo uniwersalne – owoce i warzywa można w nich pasteryzować tak w garnku, jak i w piekarniku. Z kolei weki to słoiki na przetwory wykonane w całości ze szkła, wyposażone w gumową uszczelkę pod wieczkiem oraz metalową klamrę, zapewniającą szczelność. Weki tradycyjnie używane są do pasteryzacji w garnku, prezentują się też okazale na spiżarnianych lub kuchennych półkach. Lepiej nie wkładać ich do piekarnika ze względu na gumkę wokół wieczka, która mogłaby popękać pod wpływem wysokiej temperatury.

Niewielkie słoiki do przetworów o pojemności od 300 do 400 ml będą doskonałe do dżemów, konfitur, suszonych pomidorów w oliwie czy domowych sosów. Słoiki średniej wielkości, o pojemności ok. 1 litra, sprawdzą się przy produkcji domowych kompotów, marynowanych grzybów, pikli i surówek warzywnych. Na ogórki, kapustę i większe warzywa przyda się z pewnością duży słoik o pojemności 3 litrów, zaopatrzony w pokrywę i klamrę. Odlany z wysokiej jakości szkła zdobionego tłoczeniem, będzie też ozdobą kuchni. Można go wykorzystać również do przygotowania domowej nalewki lub wina z sezonowych owoców. Słoiki ozdobne są również świetnym pomysłem, jeśli planujemy własnoręcznie przygotowane przetwory wręczać jako prezenty.

Zarówno mały, jak i duży słoik łatwiej otworzyć za pomocą uniwersalnego otwieracza do słoików. Będzie on przydatny podczas otwierania domowych i kupnych przetworów – jego używanie nie wymaga zastosowania dużej siły, gwarantuje natomiast, że nie uszkodzimy słoika.

Domowe przetwory – niezbędne akcesoria

Przygotowanie domowych przetworów warto zacząć od wyposażenia kuchni w niezbędne akcesoria. Do wyciskania soków i przyrządzania owocowych przecierów przyda się z pewnością uniwersalny sokownik, składający się z garnka na wodę, garnka do zbierania soku z wężykiem oraz pokrywki. Szybko i łatwo przygotujemy w nim sok, przecier, a także ugotujemy na parze warzywa, mięso czy ryby. Do pasteryzowania gotowych przetworów potrzebny będzie duży garnek o pojemności co najmniej pięciu litrów. Dobrze sprawdzi się model ze stali nierdzewnej, z grubym dnem, które gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła, oraz wygodnymi uchwytami ułatwiającymi przenoszenie naczynia.

W trakcie obróbki warzyw i owoców pomocne będą m.in. wielofunkcyjna krajalnica, dzięki której szybko pokroimy w cienkie plastry ogórki, kapustę czy paprykę, obieraczka do warzyw i owoców z ostrzem z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, a także siekacz do cebuli i ziół oraz ręczna tarka bądź szatkownica. Mieszanie konfitur ułatwią kuchenne łyżki i chochle, a krojenie warzyw i owoców – duże deski i szerokie noże.

Jeśli planujemy rozdawanie domowych przetworów w formie prezentów, warto zadbać o estetyczny wygląd słoików. Etykietki z informacją o zawartości i datą wykonania oraz materiałowe osłonki na pokrywki przewiązane sznurkiem lub gumką będą się efektownie prezentować na słoikach wręczanych bliskim, a także tych ustawionych na półkach spiżarni. Opisy pomogą też uporządkować domowe przetwory i ułatwią odnalezienie tego, czego szukamy.

Słoiki z domowymi wyrobami najlepiej przechowywać w spiżarni, gdzie panuje niższa temperatura niż w kuchni czy pozostałych pokojach. Jeśli metraż mieszkania na to pozwala, warto wydzielić osobne pomieszczenie, które będzie pełniło taką rolę. Spiżarnia zwykle pozbawiona jest okien, co daje możliwość maksymalnego wykorzystania dostępnej przestrzeni i zabudowania całych ścian półkami i regałami. Powinny być one solidne i stabilne, by wytrzymać duże obciążenia. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na domową spiżarnię, rozwiązaniem może być wyznaczenie w kuchni miejsca na przechowywanie przetworów i innych produktów spożywczych. Duże słoiki z kolorowymi warzywami i owocami pięknie prezentują się na otwartych półkach ściennych, stanowiąc ozdobę kuchni i wprowadzając do niej familijny klimat.

Przygotowanie domowych przetworów nie musi być trudne ani czasochłonne – wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szklane pojemniki na żywność i inne akcesoria, które pomogą zorganizować pracę w kuchni. Dzięki temu zimą będziemy mogli cieszyć się z własnoręcznie przyrządzonych przysmaków.