W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Dzbanek z zaparzaczem do herbaty - przydatny w każdym domu

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Dzbanek do herbaty z zaparzaczem to jeden z pierwszych elementów wyposażenia kuchni, jaki kupujemy do nowego mieszkania. Doskonale sprawdzi się też jako prezent na parapetówkę. Bo jak tu stanąć przed drzwiami swojego nowego domu, po raz pierwszy otworzyć je swoim kluczem, wejść do środka i nie napić się pysznej, aromatycznej herbaty? Dzbanek do herbaty wpisał się na stałe w klimat naszego domowego ogniska.

Herbata dobrze wpływa też na organizm człowieka, a każdy jej rodzaj przynosi inne korzyści dla zdrowia. Czarna herbata zawiera taninę, która świetnie działa na układ pokarmowy, zdecydowanie ułatwiając trawienie. Doskonale wpływa też na układ krwionośny, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i działa przeciwmiażdżycowo.

Zielona herbata ma w swoim składzie wiele antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu, a także rozwój nowotworów. Czerwoną herbatę poleca się z kolei wszystkim tym, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Na co dzień urzeka nas cudowny smak ulubionej herbaty i rozchodzący się po mieszkaniu aromat. Ten napój sprawia nam przyjemność i wyczarowuje cudowny nastrój, którym możemy delektować się wraz z najbliższymi. Z tych właśnie powodów w każdym domu powinien znaleźć się dzbanek z zaparzaczem do herbaty.

Czajniczek do herbaty z zaparzaczem

Wybierając szklany dzbanek do herbaty, trzeba zwrócić uwagę na szkło. Najlepiej, aby było ono żaroodporne, bo wówczas bez problemu wytrzymuje wysokie temperatury. Jeśli jest to zwykłe szkło, to powinno być stosunkowo cienkie, ponieważ cienkie szkło w zetknięciu z gorącą wodą, pęka znacznie rzadziej niż to grubsze.

Dzbanek do herbaty z ceramiki lub nawet porcelany jest piękną ozdobą każdego stołu. Niektóre modele są już wyposażone w zaparzacze, a do innych trzeba je dokupić. Porcelanowy dzbanek do herbaty może być elementem pięknej, herbacianej zastawy, w skład której wchodzą filiżanki, cukiernicza, mlecznik, a czasem też talerzyki deserowe.

Wielbiciele nowoczesnego i minimalistycznego stylu z pewnością chętnie wybiorą czajniczki z zaparzaczem wykonane ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj dzbanków jest najtrwalszy i najbardziej odporny na wszelkie uszkodzenia.

O parzeniu herbaty słów kilka

Aby zaparzyć zieloną herbatę powinniśmy użyć wody o temperaturze od 70 do 80°C. Herbaty czarne zaparzamy natomiast w wodzie o temperaturze powyżej 90°. Podczas parzenia dzbanek należy przykryć, tak aby skumulować cały aromat. Herbata najlepiej smakuje tuż po zaparzeniu, ponieważ po kilku godzinach zaczynają zachodzić w niej procesy oksydacyjne, które nie są przyjazne naszemu zdrowiu.

Herbaty zielone nie powinny być zaparzane dłużej niż przez trzy minuty. Trzeba też pamiętać, że nie zalewamy ich wodą, która się właśnie zagotowała. Należy odczekać chociaż trzy lub cztery minuty.

Niektóre herbaty można zaparzać kilkukrotnie. I tak: zielone herbaty można zaparzać nawet 3 razy, a czarne 2 razy. Jednak za każdym razem trzeba używać wody zagotowanej po raz pierwszy. Nigdy nie gotujemy wody na herbatę dwa lub trzy razy. Woda jest wówczas pozbawiona przeważającej ilości tlenu, co niekorzystnie wpływa na smak i aromat herbaty.

Herbata zawiera też sporo kofeiny. Osoby, które na co dzień nie piją napojów z kofeiną lub chcą ograniczyć spożywaną jej ilość, powinny pierwszy napar wylać i ponownie zalać herbatę wodą w odpowiedniej temperaturze. W ten sposób redukuje się poziom kofeiny w każdej herbacie.

Każdy powinien zakosztować przyjemności parzenia i delektowania się ulubioną herbatą. Idealny dzbanek z zaparzaczem znajdziesz na www.agatameble.pl lub w jednym z salonów Agata.