W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Gratka dla smakosza herbat – jak je zaparzać, żeby zachować wszystkie walory smakowe?

Od stuleci herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów. Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez kubka ulubionego naparu. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak go przygotować, aby w pełni wydobyć smak i aromat suszonych liści, pąków, łodyżek roślin czy owoców. Warto zapoznać się z podstawowymi zasadami ich parzenia, ponieważ odpowiednio przygotowana herbata jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Co więcej, w zależności od rodzaju, może one pobudzać lub relaksować.

Co jest potrzebne, aby zaparzyć herbatę?

Chcąc zaparzyć aromatyczny napój, warto zainwestować w odpowiedniej jakości naturalny susz. Ważna jest także woda, którą zalewa się liście. Nie może być ona zbyt twarda – wtedy na powierzchni cieczy tworzą się ciemne plamy. Wyglądają one nieestetycznie, a ponadto wpływają negatywnie na smak naparu. Z pewnością dobrym rozwiązaniem będzie inwestycja w filtr lub dzbanek filtrujący, które oczyszczają kranówkę z kamienia oraz innych zanieczyszczeń.

W procesie przygotowywania naparu herbacianego istotne jest również naczynie, w którym się go przyrządza. W czym parzyć herbatę? Warto wykorzystać do tego zaparzacz. Dziś na rynku dostępne są różne rodzaje tego naczynia, dlatego bez wątpienia każdy smakosz liściastych napojów znajdzie produkt dopasowany do swoich potrzeb.

Jak wybrać zaparzacz do herbaty?

Wiele osób uważa, że przygotowanie napoju z liści zamkniętych w torebce jest znacznie szybsze oraz bardziej komfortowe niż samodzielnie odmierzanie suszu i robienie z niego naparu. Faktem jest jednak, że w porównaniu z herbatą sypaną, ta w torebkach ekspresowych ma o wiele mniej intensywny smak i aromat. Ponadto, jeśli jest się w posiadaniu odpowiedniego zaparzacza do herbaty i ziół, parzenie suszu wcale nie zajmuje wiele czasu i nie jest trudne.

Jak wybrać zaparzacz do herbaty? Dla osób poszukujących prostych rozwiązań dobrym wyborem będzie produkt w formie dziurkowanego pojemniczka, do którego wsypuje się odmierzoną ilość liści. Wypełniony suszem zaparzacz wkłada się do naczynia, a następnie zalewa wodą. Pozwala on na przygotowanie napoju zarówno w filiżance czy kubku, jak i dzbanku. W zależności od indywidualnych potrzeb można zdecydować się na model na łańcuszku lub wyposażony w specjalną rączkę.

Komfortowym rozwiązaniem może okazać się zaparzacz tłokowy do kawy i herbaty. Dzięki niemu można przygotować większą ilość napoju w krótkim czasie. Gdy napar będzie wystarczająco mocny, wystarczy opuścić tłok – to zamknie liście w dolnej części naczynia i pozbawi je kontaktu z wodą, co przerwie proces parzenia. Tego typu zaparzacz jest również łatwy w czyszczeniu.

Warto zwrócić uwagę także na dzbanek z zaparzaczem do herbaty, który – jak można się domyślić – łączy funkcje obu produktów. W tym przypadku zaparzacz jest po prostu umieszczony wewnątrz szklanego dzbanka. Dostępne są modele o różnych pojemnościach. Większe doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych lub koleżeńskich spotkań, a mniejsze – w trakcie śniadania czy kolacji z domownikami.

Jak parzyć różne rodzaje herbat?

Długość parzenia suszu trzeba dopasować do jego rodzaju. Jeśli chce się wypić klasyczną czarną herbatę, liście należy zalać wodą o temperaturze nieco niższej od 100°C i odczekać nie więcej niż 4 minuty. Pozwala to wydobyć z nich smak oraz aromat. Takiego napoju nie warto słodzić, ponieważ wtedy traci on swoje właściwości.

Z kolei zielonej herbaty nie powinno się zalewać wrzątkiem. Optymalną ciepłotą wody jest 65-80°C. Mówi się, że jeśli napój ma być orzeźwiający i pobudzający, parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut, z kolei jeżeli chce się uzyskać napar relaksujący – około 5-6 minut. Do zielonej herbaty nie powinno się dodawać cytryny ani mleka, które zmniejsza wchłanianie się dobroczynnych substancji.

Swoich amatorów ma również biała herbata. W tym przypadku susz zalewa się wodą o temperaturze 75-90°C i parzy się około 5-7 minut. Ten rodzaj ma bardzo delikatny smak i aromat, jednak zawiera znaczną ilość kofeiny, dzięki czemu pobudza i zwiększa koncentrację. Ponadto taki napar jest też bogaty w witaminę C.

Dobre gatunkowo herbaty są źródłem ważnych dla organizmu substancji. Pozwalają odzyskać siły, koją nerwy, a niektóre – zwiększają odporność. Smaczne i aromatyczne ciepłe napoje są doskonałym dodatkiem do spotkań z najbliższymi. Wysokiej jakości susz, miękka woda oraz odpowiedni zaparzacz umożliwią przygotowanie wysokiej jakości naparu.


Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia