Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Rodzinny piknik - słoiki idealnym opakowaniem do transportu żywności

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Sezon piknikowy w pełni! Ten rodzinny sposób spędzania wolnego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Stanowi jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego jedzenia śniadania lub obiadu, bo przecież żadne danie nie smakuje tak, jak to podane na trawie w słoneczny, pogodny dzień. Ty też przygotuj pyszne jedzenie na piknik, zapakuj w opakowania do żywności i zabierz rodzinę na łono natury. To forma relaksu dostępna dla każdego.

Prowiant na piknik

Bez względu na to, czy na piknik wybieracie się samochodem, rowerem czy na pobliską łąkę pójdziecie pieszo, trzeba przygotować kosz, w którym znajdą się odpowiednie dania na piknik. Minęły już czasy, gdy na łono natury zabierano tylko ugotowane jajka, sałatkę w misce zabezpieczonej jedynie folią aluminiową i ciasto zapakowane w papier śniadaniowy. Często po dotarciu na miejsce okazywało się, że coś się wylało, coś się pogniotło i przyjemność z jedzenia posiłku na powietrzu gdzieś się gubiła. Zamiast cieszyć się miłą rodzinną atmosferą i przyniesionymi smakołykami, wszyscy walczyli z poświęceniem, aby uratować choć część prowiantu. Dziś z łatwością przygotujesz cudowne potrawy na piknik, które zapakujesz w piękne i wygodne opakowania szklane, a każdy z uczestników wyprawy dostanie do ręki swój własny słoiczek wypełniony pysznościami. Co możesz zaserwować w plenerze?

Coś konkretnego

Szybkie przekąski na piknik sprawdzą się najlepiej. Nie obciążą zanadto żołądków, a zapewnią energię potrzebną do wspólnych, rodzinnych gier i zabaw pod chmurką. Jako podstawowe danie możesz wybrać spring rolls’y, które przygotujesz tradycyjnie w oparciu o papier ryżowy, ale też śmiało możesz użyć naleśników czy omletów. Nadzieniem mogą być ulubione przez domowników produkty, takie jak: mięso z kurczaka, wędzone ryby, sery i warzywa. Wegetarianom warto przygotować ciekawy farsz na bazie kaszy albo ryżu z ulubionym warzywami lub owocami. Zrolowane spring rolls’y zapakować należy do szklanego pojemnika. Przydadzą się też wykałaczki i serwetki. Do tego możesz przygotować ulubione sosy i każdy z nich przelać do szczelnie zamykanych słoiczków.

Trochę witamin

Każdemu z uczestników pikniku przygotuj sałatkę w osobnym, zakręcanym słoiku. Takie szklane opakowania spożywcze mają wiele zalet. Gwarantują, że zawartość słoika dojedzie na piknik w stanie idealnym, są od razu elementem zastawy piknikowej, a do tego potrawa znajdująca się w środku pięknie się prezentuje. Aby zaserwować zdrową i pełną witamin sałatkę, w słoiku układamy warstwami ulubione produkty. Można przygotować na przykład sałatkę grecką, a w tym celu na dnie słoika układamy fetę pokruszoną lub pokrojoną w kostkę, następnie kładziemy warstwę składającą się z plastrów świeżych ogórków. Kolejno układamy pomidory pokrojone w kostkę, a na szczycie pojawić się powinna sałata lodowa, porwana w mniejsze kawałki i oliwki. Słoiki zakręcamy, nie mieszamy wcześniej znajdujących się w środku produktów, a opakowania wypełniamy w osiemdziesięciu procentach. W osobnym słoiku przygotowujemy sos. Dopiero po dotarciu na miejsce każdy dolewa sos, zakręca ponownie słoik i miesza wszystkie składniki. W ten sposób warzywa będą chrupkie, a sałatka będzie smakowała tak, jakby była przygotowana przed chwilą.

Coś dla łasuchów

Prowiant na piknik to także coś słodkiego. Szklane opakowania spożywcze dają też możliwość przygotowania dla każdego osobnej porcji ciasta lub innego deseru. W osobnym słoiku możesz przygotować małe serniczki na zimno, według swojego sprawdzonego przepisu. Kolorowe warstwy sera i galaretek będą wspaniale wyglądać i smakować. Innym wariantem są owoce pod kruszonką, które też sprawią wiele kulinarnej radości. Takie łakocie przygotowujemy w tradycyjny sposób. Na dnie słoiczka układamy ulubione owoce, a całość posypujemy kruszonką. Słoiki wstawiamy do piekarnika, ale uwaga – piekarnik musi być zimny i gdy słoiki są w środku dopiero go włączamy. Stopniowe nagrzewanie się szkła zapobiegnie ich pękaniu. Po ok. 20-25 minutach, gdy deser będzie gotowy, wyłączamy piekarnik i czekamy aż wszystko ostygnie. Następnie zakręcamy słoiki. Tak przygotowani, możemy zapakować kosz piknikowy. Umieszczamy w nim wszystkie słoiczki, serwetki, ściereczki, wykałaczki i otwieracz do słoików. Teraz trzeba już tylko trzymać kciuki, aby pogoda dopisała! Więcej ciekawych propozycji piknikowych znajdziesz na www.agatameble.pl i w salonach Agata.