W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Świąteczne wypieki. Poznaj niezbędne akcesoria

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Zapach cynamonu i goździków, świeżo startej skórki z pomarańczy, aromatyczne powidła śliwkowe, gęsty miód i całe mnóstwo bakalii… Bożonarodzeniowe wypieki to nie tylko bogactwo różnorodnych smaków i zapachów, ale przede wszystkim prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli w tym roku chcesz poczęstować bliskich własnymi wypiekami, przeczytaj nasz poradnik i zaopatrz się w pomocne akcesoria do pieczenia.

Pierniczki, ciasteczka, babeczki

Przeglądając strony internetowe i książki kucharskie w poszukiwaniu idealnych przepisów na święta Bożego Narodzenia, oprócz listy składników przygotuj sobie również listę przydatnych kuchennych akcesoriów, które pomogą Ci przygotować pyszne ciasta i pięknie udekorować aromatyczne pierniki. Świąteczne wypieki muszą przecież nie tylko doskonale smakować, ale także wspaniale wyglądać. W pierwszej kolejności zrób przegląd wyposażenia swojej kuchni i sprawdź, jakich sprzętów i akcesoriów Ci brakuje. W bazowym warsztacie każdego cukiernika powinno oczywiście znaleźć się co najmniej kilka różnej wielkości misek, mieszadła, trzepaczka do jajek, sitko do mąki, stolnica i wałek, łopatki do ciast, a także formy do pieczenia o różnych kształtach i wielkościach. To absolutne minimum, aby projekt pt. „Świąteczne wypieki” zakończył się sukcesem.

Aby w pełni poczuć klimat świąt, najlepiej oczywiście rozpocząć od przygotowania pierników. Jeśli planujesz użyć tradycyjnej receptury, zaplanuj ich pieczenie sporo wcześniej, ponieważ ciasto na piernik powinno leżakować nawet kilka tygodni – dzięki temu później długo zachowuje świeżość. Piernik najlepiej upiec w wąskiej i długiej formie, ale pięknie będzie się prezentował również ten o okrągłym kształcie, upieczony w tortownicy, oblany ulubionym lukrem i najeżony bakaliami.

Z kolei jeśli myślisz o pierniczkach lub po prostu kruchych ciasteczkach ze świątecznym akcentem, wykorzystaj małe foremki na ciastka w kształcie choinek, aniołków, gwiazdek, serduszek czy piernikowych ludzików. Możesz kupić je w zestawie razem z dekoracyjnymi szablonami, które znacznie ułatwią Ci ozdobienie gotowych słodkości. Precyzyjnie przyozdobić wypieki pomoże Ci także dekorator do ciast z kilkoma wymiennymi końcówkami. Dodatkowo można go wykorzystać przy nadziewaniu pączków lub rurek z kremem, przyda się zatem nie tylko w okresie świątecznym.

Ciekawą i coraz popularniejszą alternatywą dla ciastek są muffinki i babeczki, których przygotowanie jest bardzo proste, a które na świątecznym stole będą się prezentować równie kusząco jak tradycyjne pierniczki. Możesz je upiec w specjalnej formie na 6 lub 12 muffinek lub w pojedynczych, silikonowych foremkach na babeczki. Silikonowe formy do pieczenia są łatwe w użytkowaniu – odporne na wysokie temperatury, nie pochłaniają zapachów oraz nie wymagają dodatkowego natłuszczania.

Sernik doskonały? W tym roku się uda!

Gdy mamy już upieczone pierniczki bądź bożonarodzeniowe ciasteczka, kolej na wspaniałe makowce i serniki. Tutaj przydadzą nam się narzędzia, dzięki którym utrzymamy wyznaczone w przepisie proporcje składników. Na początek pomocne będą separatory do jajek, które pozwolą na łatwe oddzielnie białek od żółtek. Wyprofilowana krawędź rozdzielacza idealnie nadaje się do rozbijania skorupek, dzięki czemu cały proces jest szybki i bezproblemowy. Do ubicia piany z oddzielonych białek przyda się natomiast specjalna miska z przyssawką i antypoślizgowym uchwytem, zapewniające stabilność nawet podczas energicznego mieszania.

A jeśli w tym roku pragniesz spróbować nowych smaków, zastanów się nad przygotowaniem ciasta pomarańczowego lub oryginalnego ciasta czekoladowo-kasztanowego. Goście z pewnością będą zachwyceni, a nowe przepisy być może na stałe zagoszczą w Twoim repertuarze świątecznych wypieków. W tym wypadku zaopatrz się w funkcjonalne naczynie do rozpuszczania czekolady, które przyda się również do przyrządzania jajecznych kremów. Z kolei wyciśnięcie soku z pomarańczy lub cytryny ułatwi Ci wyciskacz do cytrusów, posiadający kratkę zapobiegającą przedostawaniu się pestek do soku, wygodny uchwyt oraz specjalnie wyprofilowany dzióbek, który ułatwia przelewanie soku do naczynia.

Oprócz przygotowania wypieków, ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Warto zadbać o szczelnie zamykane pudełko na pierniczki, do którego można włożyć kawałki świeżego jabłka. Dzięki temu pierniki szybciej zmiękną, a jednocześnie zachowają swój smak i aromat. Pojemniki na ciastka udekorują także Twoja kuchnię bądź jadalnię. Wybierz te, które zostały ozdobione świątecznymi motywami. Urocze renifery, mikołaje i gwiazdki sprawią, że nawet zwykłe kruche ciasteczka wyjęte z takiego pudełka przywiodą na myśl wspomnienia magicznych świąt z dzieciństwa.