Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

W czym podawać zimne napoje? Poradnik przed sezonem wakacyjnym

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Trudno wyobrazić sobie ciepłe lato bez zimnych napojów. Sezon wakacyjny kojarzy się ze świeżo wyciskanymi sokami, kolorowymi drinkami, mrożoną kawą i dobrze schłodzonym piwem. Często tylko dzięki nim możliwe jest przetrwanie upalnych dni. Aby mogły one cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oczy, warto podawać je w przeznaczonych do tego naczyniach.

Zimna woda – idealna dla spragnionych w ciepłe dni

Podczas upałów prosty sposób na ochłodę to wypicie schłodzonej wody. Chcąc zaproponować ją gościom, warto zadbać, aby była ładnie podana. Stawianie na stole butelki jest nieeleganckie oraz sprawia, że stół nie prezentuje się dobrze. Dobre rozwiązanie stanowi inwestycja w karafkę i szklanki do wody. Dzisiaj dostępne są one w wielu kształtach oraz kolorach, dlatego każdy może znaleźć naczynia odpowiednie dla siebie.

Poszukując profesjonalnego szkła do podawania tego płynu, warto zwrócić uwagę na modele lekko pękate, o grubszym spodzie. Są to klasyczne naczynia do serwowania napojów. Napełniając szkło wodą, należy pamiętać o tym, by zapełnić je jedynie do ¾ pojemności – tego wymaga żywieniowy savoir-vivre.

Z czego powinno się pić kawę mrożoną?

Kawa mrożona to nieodłączny element wakacji. Gdy na dworze robi się zbyt ciepło, aby napić się gorącego, czarnego napoju, taka kawa stanowi doskonałą alternatywę. Jeśli doda się do niej również bitą śmietanę i syrop smakowy, może stać się pysznym deserem. Aby jednak kawa mrożona robiła wrażenie na gościach, konieczne jest serwowanie jej w przeznaczonym do tego szkle.

Szklanki do kawy mrożonej powinny być wysokie. Dzięki temu możliwe jest zobaczenie przez ścianki warstw napoju oraz ewentualnych dodatków, takich jak lody. Serwując gościom kawę, warto zaopatrzyć się także w długą łyżeczkę oraz ekologiczną, metalową słomkę. Przydatny często okazuje się również podstawek, który chroni blat stołu bądź obrus przed poplamieniem.

W czym podawać drinki?

Letnim spotkaniom z przyjaciółmi zwykle towarzyszą różnego rodzaju drinki. W tym przypadku wybór odpowiednich szklanek do alkoholu jest szczególnie ważny. Bardzo często naczynia nie tylko podkreślają walory estetyczne podawanych w nich napojów, ale również pozwalają wyraźniej poczuć ich smak i aromat.

Wysokie szklanki do drinków doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju alkoholi rozcieńczanych, takich jak klasyczne połączenie wódki z sokiem i kruszonym lodem czy białego rumu, limonki oraz coli. Można ich również użyć do picia owocowych koktajli. Z kolei bardzo wąskie naczynia przeznaczone są głównie do serwowania napojów na bazie ginu.

Kolorowe szklanki do drinków to dobry wybór dla osób, które lubią eksperymentować i często przygotowują fantazyjne napoje. Takie naczynia pozwolą ożywić stół i sprawią, że jego aranżacja nabierze charakteru. Dobrze będą się prezentować przede wszystkim podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie.

W czym podawać piwo?

Męskim wieczorom oraz spotkaniom przyjaciółek często towarzyszy odpowiednio schłodzone piwo. Choć często spożywa się je bezpośrednio z butelek, podobnie jak inne zimne napoje, powinny być podawane w przeznaczonych do tego naczyniach. Pozwala to wydobyć aromat alkoholu i sprawia, że ciecz nagrzewa się znacznie wolniej.

Wśród popularnych szkieł można wyróżnić kufle do piwa kojarzące się przede wszystkim z niemieckim świętem – Oktoberfest. Zwykle naczynia te charakteryzują się znacznym ciężarem, są masywne i nierzadko mają dużą pojemność. Aby były poręczne, wyposaża się je w rączki. Powinno się w nich serwować zarówno jasne, jak i ciemne lagery oraz portery, a także piwa miodowe i pilznery.

Kobiety zazwyczaj wolą pić alkohol z pokali do piwa. Są one bardziej poręczne dla osób z drobnymi dłońmi. Dzięki temu, że wyposażono je w nóżkę, również pozwalają trzymać naczynie w taki sposób, aby nie ocieplać wlanej do nich cieczy. Wykonuje się je z cienkiego szkła, dlatego doskonale prezentują barwę trunku i jego nasycenie dwutlenkiem węgla. W pokalach powinno się podawać ciemne lagery, pilznery oraz koźlaki.

Serwowanie zimnych napojów zgodnie z zasadami savoir-vivre nie musi być trudne. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie szkło. Za sprawą szklanek dopasowanych do podawanych cieczy można umilić popołudniową kawę oraz sprawić, że goście poczują się jak w prawdziwej restauracji lub barze. Stylowe naczynia sprawią również, że spotkania nabiorą eleganckiego charakteru.