powrót

Akcesoria, których nie może zabraknąć w kuchni

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Urządzając nowoczesną kuchnię, warto pamiętać, że pomieszczenie to ma być przede wszystkim praktyczne. Nie ma nic gorszego, niż przyrządzanie posiłków w kuchni, która nie jest ergonomiczna, a ciągłe schylanie się lub zawadzenie o źle dopasowane elementy psują całą przyjemność kuchennych obowiązków. Oprócz wygody samego pomieszczenia, istotne są także wybierane przez nas dodatki.

I nie chodzi tu tylko o dekoracje. Przybory kuchenne, z których będziemy korzystać przy codziennym lub odświętnym gotowaniu, to równie ważna sprawa. W ich wypadku warto postawić na funkcjonalność, nie zapominając jednak, że one też mogą stać się ozdobą kuchni.

Przyjemne pieczenie


Aby kuchnia była kuchnią z prawdziwego zdarzenia, musi znajdować się w niej piekarnik, który od czasu do czasu da o sobie znać w postaci zapachu pieczonego ciasta. Przyrządzanie różnego rodzaju wypieków to jedna z najprzyjemniejszych czynności domowych, a rozmaite blachy i formy do pieczenia to kluczowe elementy składające się na wyposażenie kuchni.


Jesień i zima sprzyjają spędzaniu czasu nad wymyślnymi ciastami i deserami. To nie tylko czas świąt, ale także częstszych spotkań z przyjaciółmi i rodziną podczas długich wieczorów. Własnoręcznie upieczone pierniczki, muffinki lub elegancki przysmak crème brûlée to idealny gościniec. Warto więc zaopatrzyć się w porcelanowe kokilki oraz inne gadżety do kuchni, takie jak przesiewacz do mąkiczy dzbanek z miarką do odważania właściwych proporcji mąki, cukru i soli. Świąteczne wypieki sprawią nam jeszcze więcej radości i satysfakcji.


Zdrowo i szybko

Dziś w niemal każdej kuchni obowiązkowo musi znaleźć się garnek do gotowania na parze. To jedna z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków. Jej jedyną wadą jest dość długi czas oczekiwania na efekt końcowy. Tutaj z pomocą przychodzi urządzenie zwane szybkowarem, które dzięki dobremu i niezwykle szybkiemu przewodnictwu ciepła pozwala skrócić czas gotowania nawet o 70%. Dzieje się tak dzięki efektywnemu wykorzystaniu ciśnienia wewnątrz naczynia. Takie kuchenne akcesoria nie tylko sprawiają, że gotowanie nie jest już tak czasochłonne, ale także zużywają mniej energii, a gotowana żywność zostaje pozbawiona znacznie mniejszej ilości składników odżywczych i witamin.

Modne gotowanie

W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują potrawy przyrządzane z użyciem blendera. To niepozorne, niedrogie i poręczne urządzenie może zdziałać w kuchni prawdziwe cuda. Często nie zdajemy sobie sprawy z mnogości jego zastosowań. Zarówno model ręczny jak i blender z pojemnikiem mają swoje zalety. Urządzenie ręczne nadaje się przede wszystkim do miksowania zup. W łatwy sposób można uzyskać wykwintną zupę-krem, mając pod ręką wyłącznie kilka podstawowych warzyw. Blender sprawdza się także znakomicie do przyrządzania owocowych koktajli i musów i to nie tylko w czasie sezonu na konkretne owoce. Wystarczy rozmrozić przygotowane wcześniej składniki i z łatwością przywołać smak lata lub jesieni. Nowoczesne akcesoria do kuchni, takie jak blendery zdają egzamin także przy kruszeniu lodu, wobec czego domowe przysmaki na zimno mogą stać się cotygodniową atrakcją ­– nawet zimą.



Stoliczku, nakryj się!

Dodatki do kuchni, używane podczas gotowania i pieczenia, takie jak patelnie czy miski, oraz wszelkie ozdoby to tylko część niezbędnego wyposażenia. Drugą grupą obowiązkowych przedmiotów są akcesoria, w których serwuje się przygotowane posiłki. Żaden dom nie obędzie się bez podstawowej zastawy stołowej oraz kompletu sztućców. Warto od razu zdecydować się na zakup dwóch lub trzech zestawów, by w razie większej ilości gości nie trzeba było miksować różnych kompletów. Pamiętajmy także o funkcjonalności – stawiajmy na proste formy, pasujące do wielu aranżacji i stylów oraz nadające się do mycia w zmywarce.