W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Kuchenne akcesoria, które pomogą ci przygotować jesienne potrawy

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Jesienne wyzwanie

Jeśli na co dzień nie należysz do amatorów gotowania i pieczenia, warto właśnie jesienią spróbować zmienić ten stan. Długie wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, a kulinarne umiejętności są zawsze przydatne i modne. Deszcz, wiatr i ziąb za oknem niech więc będą mobilizacją do podjęcia wyzwania kulinarnego, np. tuzin nowych potraw i ciast do Gwiazdki. Kto wie, może w tym roku zaskoczysz wszystkich świątecznymi wypiekami. Poza tym własnoręcznie upieczone ciasta to dobra okazja do spotkań w gronie przyjaciół, które jak ulał wypełnią listopadowe wieczory.

Jakie akcesoria wybrać?

Na jakie dodatki kuchenne się zdecydować – to pytanie wcale nie jest takie oczywiste. Warto zaopatrzyć się w jak najwięcej różnorodnych rzeczy, pamiętając jednocześnie, by kupować to, z czego rzeczywiście będziemy korzystać. Podstawę każdego wyposażenia stanowią rozmaite blachy do pieczenia. Okrągła tortownica, wąska forma keksowa, foremki do muffinek oraz prostokątna blacha to absolutne minimum. Pamiętajmy jednak, że wiele z tych sprzętów może nam posłużyć także do mniej oczywistych celów, np. do pieczenia mięsa czy przygotowania dań obiadowych.

Jakie tworzywo sprawdzi się najlepiej?

Formy do pieczenia ciast wykonywane są z różnych materiałów, z których każdy odznacza się innymi zaletami. Najczęściej spotyka się blachy aluminiowe, które świetnie przewodzą ciepło. Trudno je jednak utrzymać w czystości, toteż wymagają częstego wymieniania na nowe, co z kolei też nie jest problemem, bacząc na ich niskie ceny. Blachy teflonowe są znacznie bardziej wytrzymałe i odporne na przywieranie ciasta (można w nich spokojnie piec bez używania papieru).

Najpopularniejsze ostatnimi czasy są jednak akcesoria wykonane z silikonu. Są bardzo wytrzymałe, bezzapachowe, a ich przepuszczalność ciepła jest imponująca. Foremki silikonowe do babeczek to dziś najmodniejsze gadżety kuchenne. Można je spotkać w różnych kolorach i fantazyjnych kształtach. Dzięki miękkiej, elastycznej formie wyjmowanie gotowych ciast z takich foremek to czysta przyjemność. Z silikonu wykonuje się także inne, większe formy np. natartę. Dużym powodzeniem cieszą się także ozdobne, papierowe foremki do muffinek, które szczególnie przydadzą się, jeśli zabieramy nasze wypieki na przyjęcie lub chcemy podarować je jako prezent.

Jesienne przysmaki


Potrawy i ciasta przygotowane z darów jesieni odznaczają się przede wszystkim bogactwem aromatu oraz mieszanką smaków: słodkiego i ostrego. W październiku i listopadzie na stole powinna królować dynia. Można z niej bowiem przyrządzić niemal nieskończoną liczbę potraw: zupę, ciasto, mus, zapiekankę, sałatkę i smażone placki. Jeśli przez cały rok zastanawialiście się, do czego przyda wam się naczynie żaroodporne, jesienne owoce i warzywa dostarcza wielu inspiracji. To także czas ciast ze śliwkami i pierniczków, pikantnych warzywnych zup kremowych oraz słodkich muffinek z jabłkami i cynamonem. Jeśli zatem zaczyna wam doskwierać jesienna nuda, pora wyjąć z szafek akcesoria kuchenne. Fartuchy i rękawice niech od dziś zawsze będą pod ręką, a ciepło rozgrzanego piekarnika skutecznie pozwala zapomnieć o nadchodzących słotach.