Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Deska do krojenia – niezbędny element w każdej kuchni

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Deska do krojenia stanowi niewątpliwe must have w każdej kuchni. Jej wybór jest uzależniony od kilku istotnych czynników. Jakie parametry warto wziąć pod uwagę, aby zyskać praktyczne akcesorium, przydatne podczas codziennych eksperymentów kulinarnych? Poniżej przedstawiono kilka najważniejszych. Po zapoznaniu się z nimi zakupy nie sprawią żadnych trudności!

Deska do krojenia – jaka najlepsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Deskę do krojenia należy dobrać zgodnie z indywidualnymi preferencjami, a przede wszystkim dopasować jej materiał do najczęściej przyrządzanych potraw. Do wyboru mamy deski drewniane, plastikowe i bambusowe, dostępne w różnych rozmiarach oraz kształtach. Warto poznać ich podstawowe właściwości.

Czym wyróżniają się drewniane deski do krojenia?

Popularność tych produktów wynika z naturalności i minimalistycznego wyglądu. Wymagają one jednak odpowiedniej pielęgnacji – mycia ręcznego po każdym użyciu i dokładnego osuszania. Jeśli nasiąkną wilgocią, mogą ulec uszkodzeniu. Warto poddać je impregnacji olejem jadalnym, aby zabezpieczyć powierzchnię przed zniszczeniem.

Minus drewnianych desek do krojenia to podatność na wchłanianie intensywnych zapachów, dlatego lepiej unikać krojenia na nich czosnku i cebuli. Drewno może ulegać odbarwieniu wskutek kontaktu z produktami brudzącymi, takimi jak buraki i szpinak.

Zaleta z kolei to odporność na uszkodzenia i zarysowania. Drewniane deski doskonale sprawdzają się do krojenia pieczywa, owoców, warzyw, wędlin i serów. Tańszą alternatywą dla drewna jest płyta MDF.

Najważniejsze cechy plastikowych desek kuchennych

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Wynika to głównie z ich niskiej ceny oraz łatwej dostępności. Są lekkie i występują w przeróżnych wariantach kolorystycznych, dlatego mogą pełnić rolę ozdoby wystroju kuchni. Nadają się do mycia w zmywarce, a ich powierzchnia zapobiega namnażaniu bakterii. Słabsza strona plastikowych desek to odporność – nie służy im intensywna eksploatacja i wymagają wymiany szybciej, niż drewniane modele. To jednak trafne rozwiązanie jako deska do mięsa lub ryb, ponieważ nie wchłania zapachów i bez obaw można wyparzyć ją wrzątkiem.

Deski bambusowe – nowoczesne i ekologiczne

Wykonywane ze sprasowanej trawy, imponują wytrzymałością i twardością. Nie wchłaniają wody ani aromatów, jednak lepiej nie umieszczać ich w zmywarce, gdyż taki sposób mycia znacznie osłabia strukturę bambusa. Deski bambusowe są także wyjątkowo uniwersalne. Wykorzystuje się je zarówno do pieczywa, jak i mięsa, owoców oraz warzyw. Co jest wadą tych modeli? Może być nią cena, są to bowiem jedne z droższych przyrządów do krojenia dostępnych w sklepach.

Deski do krojenia – osobno czy w zestawie?

Ciekawym rozwiązaniem może być zestaw desek do krojenia, który zawiera kilka elementów w różnych rozmiarach. Taki komplet służy do rozmaitych zastosowań, dzięki czemu nie trzeba na jednym podłożu kroić chleba i mięsa. Komponenty można przeznaczyć na różne rodzaje żywności, co gwarantuje wyższy poziom higieny i zapobiega mieszaniu zapachów. Ma to szczególne znaczenie, jeśli użytkowana jest drewniana deska do krojenia.

Deska do ryb – jaka będzie najlepsza?

W tym przypadku warto postawić na model podłużny – dzięki temu nie ubrudzi się blat, zapewniając sobie jednocześnie optymalny obszar przestrzeni roboczej. Profesjonalne deski do krojenia i filetowania mają specjalnie wyprofilowany kształt oraz chropowatą powierzchnię, która zapobiega zsuwaniu się śliskiej ryby. To spore ułatwienie podczas wstępnej obróbki i usuwania ości.

Duża deska do krojenia – idealna nie tylko do szatkowania

Kupując gadżet dużych rozmiarów, można z powodzeniem wykorzystać go również do serwowania potraw – na przykład serów lub wędlin. W tym przypadku odpowiednie są produkty z bambusa, z uwagi na swój reprezentacyjny wygląd. Masywny model doskonale zastąpi stolnicę – uda się na nim np. wyrobić ciasto na pierogi. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić nieco miejsca w kuchni.

Niezbędny przyrząd w każdej kuchni, jaki bez wątpienia stanowi deska do krojenia, jest dostępny w wielu wariantach. Wybór nie sprawia trudności, jeśli zna się podstawowe parametry i zastosowania poszczególnych modeli.

Przykładowe deski do krojenia

Deska do krojenia bambusowa 30x20 cm
16,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do krojenia z drewna akacjowego 29,5 cm
59,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska kuchenna MARMUR mała
15,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska kuchenna MARMUR duża
33,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do mięsa duża
11,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do krojenia bambusowa 40x28 cm
27,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Zestaw 4 desek do krojenia, na stojaku, 27x18,5 cm
59,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do krojenia LIVIO czarna
44,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do krojenia akacjowa 30x20 cm
19,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Deska do krojenia 27,5x36,5 cm
33,90
Cena najniższa: ,-

Cena regularna: