W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Deska do krojenia – niezbędny element w każdej kuchni

Deska do krojenia stanowi niewątpliwe must have w każdej kuchni. Jej wybór jest uzależniony od kilku istotnych czynników. Jakie parametry warto wziąć pod uwagę, aby zyskać praktyczne akcesorium, przydatne podczas codziennych eksperymentów kulinarnych? Poniżej przedstawiono kilka najważniejszych. Po zapoznaniu się z nimi zakupy nie sprawią żadnych trudności!

Deska do krojenia – jaka najlepsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Deskę do krojenia należy dobrać zgodnie z indywidualnymi preferencjami, a przede wszystkim dopasować jej materiał do najczęściej przyrządzanych potraw. Do wyboru mamy deski drewniane, plastikowe i bambusowe, dostępne w różnych rozmiarach oraz kształtach. Warto poznać ich podstawowe właściwości.

Czym wyróżniają się drewniane deski do krojenia?

Popularność tych produktów wynika z naturalności i minimalistycznego wyglądu. Wymagają one jednak odpowiedniej pielęgnacji – mycia ręcznego po każdym użyciu i dokładnego osuszania. Jeśli nasiąkną wilgocią, mogą ulec uszkodzeniu. Warto poddać je impregnacji olejem jadalnym, aby zabezpieczyć powierzchnię przed zniszczeniem.

Minus drewnianych desek do krojenia to podatność na wchłanianie intensywnych zapachów, dlatego lepiej unikać krojenia na nich czosnku i cebuli. Drewno może ulegać odbarwieniu wskutek kontaktu z produktami brudzącymi, takimi jak buraki i szpinak.

Zaleta z kolei to odporność na uszkodzenia i zarysowania. Drewniane deski doskonale sprawdzają się do krojenia pieczywa, owoców, warzyw, wędlin i serów. Tańszą alternatywą dla drewna jest płyta MDF.

Najważniejsze cechy plastikowych desek kuchennych

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Wynika to głównie z ich niskiej ceny oraz łatwej dostępności. Są lekkie i występują w przeróżnych wariantach kolorystycznych, dlatego mogą pełnić rolę ozdoby wystroju kuchni. Nadają się do mycia w zmywarce, a ich powierzchnia zapobiega namnażaniu bakterii. Słabsza strona plastikowych desek to odporność – nie służy im intensywna eksploatacja i wymagają wymiany szybciej, niż drewniane modele. To jednak trafne rozwiązanie jako deska do mięsa lub ryb, ponieważ nie wchłania zapachów i bez obaw można wyparzyć ją wrzątkiem.

Deski bambusowe – nowoczesne i ekologiczne

Wykonywane ze sprasowanej trawy, imponują wytrzymałością i twardością. Nie wchłaniają wody ani aromatów, jednak lepiej nie umieszczać ich w zmywarce, gdyż taki sposób mycia znacznie osłabia strukturę bambusa. Deski bambusowe są także wyjątkowo uniwersalne. Wykorzystuje się je zarówno do pieczywa, jak i mięsa, owoców oraz warzyw. Co jest wadą tych modeli? Może być nią cena, są to bowiem jedne z droższych przyrządów do krojenia dostępnych w sklepach.

Deski do krojenia – osobno czy w zestawie?

Ciekawym rozwiązaniem może być zestaw desek do krojenia, który zawiera kilka elementów w różnych rozmiarach. Taki komplet służy do rozmaitych zastosowań, dzięki czemu nie trzeba na jednym podłożu kroić chleba i mięsa. Komponenty można przeznaczyć na różne rodzaje żywności, co gwarantuje wyższy poziom higieny i zapobiega mieszaniu zapachów. Ma to szczególne znaczenie, jeśli użytkowana jest drewniana deska do krojenia.

Deska do ryb – jaka będzie najlepsza?

W tym przypadku warto postawić na model podłużny – dzięki temu nie ubrudzi się blat, zapewniając sobie jednocześnie optymalny obszar przestrzeni roboczej. Profesjonalne deski do krojeniai filetowania mają specjalnie wyprofilowany kształt oraz chropowatą powierzchnię, która zapobiega zsuwaniu się śliskiej ryby. To spore ułatwienie podczas wstępnej obróbki i usuwania ości.

Duża deska do krojenia – idealna nie tylko do szatkowania

Kupując gadżet dużych rozmiarów, można z powodzeniem wykorzystać go również do serwowania potraw – na przykład serów lub wędlin. W tym przypadku odpowiednie są produkty z bambusa, z uwagi na swój reprezentacyjny wygląd. Masywny model doskonale zastąpi stolnicę – uda się na nim np. wyrobić ciasto na pierogi. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić nieco miejsca w kuchni.

Niezbędny przyrząd w każdej kuchni, jaki bez wątpienia stanowi deska do krojenia, jest dostępny w wielu wariantach. Wybór nie sprawia trudności, jeśli zna się podstawowe parametry i zastosowania poszczególnych modeli.

Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia