W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Dywany do jadalni - jakie właściwości powinny mieć?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Dywan do jadalni nie jest standardowym rozwiązaniem stylistycznym. Wiele osób, obawiając się o zabrudzenia i trudności w czyszczeniu, rezygnuje z tego atrakcyjnego wizualnie dodatku na rzecz mat lub podkładek pod stół. Czy warto jednak pozbawiać się ozdoby, która sprawia, że wnętrze staje się przytulne i nabiera ciepłej, domowej aury?

Dywany ze sztucznych włókien

Producenci oferują wiele modeli dywanów wykonanych z plamoodpornych materiałów, które świetnie sprawdzą się zarówno w jadalni, jak i kuchni. Biorąc pod uwagę, że dywan jest położony w miejscu przyrządzania i spożywania posiłków, nie unikniemy zabrudzeń. W związku z tym nie możemy zapominać o jego regularnym czyszczeniu i pielęgnacji. Aby ułatwić sobie zadanie, warto wybrać model wykonany ze sztucznych włókien, które charakteryzują się dużą odpornością na brud i zachlapania. Oczywiście najlepiej czyścić zabrudzenia na bieżąco – jeżeli zadziałamy od razu, w zupełności wystarczy przetarcie plamy mokrą ściereczką bez używania płynu. Jeżeli jednak plama zdążyła zaschnąć na dywanie, najlepiej skorzystać z profesjonalnego środka do czyszczenia dywanu bądź płynu do mycia naczyń. Sztuczne włókna są na tyle wytrzymałe, że bez szwanku zniosą częstsze czyszczenie. Dywany przeznaczone do salonów i sypialni mają dłuższe włosie i są bardziej wrażliwe na działanie detergentów oraz wymagają delikatnej ochrony, przez co zupełnie nie sprawdzą się w pomieszczeniach takich jak kuchnia czy jadalnia.

Dywany płasko tkane – jak pielęgnować kuchenne dywany?

Innym typem dywanu, który sprawdzi się w jadalni oraz kuchni, jest dywan płasko tkany – pozbawiony runa, pęczków oraz pętelek. Jego cechą szczególną jest twardość, która chroni przed wnikaniem brudu – czyszczenie jest wyjątkowo proste i nie wymaga użycia specjalistycznych preparatów. Aby utrzymać czystość dywanu, wystarczy zbierać śmieci przy pomocy odkurzacza lub zmiotki. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jestzestaw do sprzątaniaze zmiotką zainstalowaną na kiju. Dzięki połączeniu zmiotki na kiju z szufelką nie musimy schylać się w czasie sprzątania i podczas opróżniania zawartości szufelki. To wygodne rozwiązanie dla wszystkich osób szukających użytecznych gadżetów do sprzątania.
Jeżeli zależy nam na dyskretniejszym akcesorium, które zajmuje mniejszą ilość miejsca, możemy wybrać zwykłązmiotkę z szufelką. Akcesorium jest na tyle małe, że zmieści się np. pod zlewem. Kupując zmiotkę, warto sprawdzić, czy posiada rączkę wyłożoną antypoślizgowym materiałem i wygodnie wyprofilowaną szufelkę, która pozwoli na sprawne przeniesienie śmieci. Przyrządy do sprzątania powinny być maksymalnie wygodne i ergonomiczne, aby ułatwić nam pracę. Pamiętajmy, że będziemy z nich korzystać codzienne, dlatego poświęćmy chwilę czasu na wybór najlepszego modelu, który spełni nasze oczekiwania.

Dywany do jadalni – kształt i rozmiar

Kiedy podejmiemy decyzję odnośnie materiału, z którego powinien zostać wykonanydywan, możemy przejść do zdefiniowania jego wielkości oraz cech szczególnych. Najprościej rzecz ujmując, dywan powinien mieć kształt zbliżony do kształtu i proporcji blatu stołu, przy czym być od niego szerszy z każdej strony o około 100 cm. Zachowanie odpowiednich wymiarów dywanu jest bardzo ważne – wszak nie chcemy, aby krzesła w trakcie odsuwania stały częściowo na dywanie i podłodze. Zbyt mały dywan będzie wyglądał karykaturalnie i nie wyodrębni w sposób precyzyjny jadalnianej części pomieszczenia. Zbyt duży spowoduje natomiast dziwny kontrast i przytłoczy wnętrze. Zachowanie odpowiednich proporcji gwarantuje największą spójność aranżacyjną.

Ostatnią decyzją, jaką musimy podjąć, jest kolor. W tej kwestii mamy spore pole do popisu – pamiętajmy jednak, że dywan nie może być ani zbyt ciemny, ani biały i powinien pasować do wystroju całego wnętrza.