W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Jak przechowywać pieczywo, to tylko w chlebaku!

Jak przechowywać pieczywo, aby jak najdłużej zachowało świeżość? To pytanie towarzyszy ludziom od zarania dziejów, ale na szczęście dzisiejsza oferta rynkowa przynosi wiele propozycji. Jedną z najlepszych są pojemniki na chleb, zwane potocznie chlebakami. Jaki chlebak kupić? Z jakiego materiału? Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Dlaczego warto kupić chlebak?

Najsmaczniejszy jest chleb, który nie zdążył jeszcze ostygnąć – z chrupiącą skórką, miękki w środku, posmarowany masłem i posypany solą. Niestety, zachowanie go w takiej formie jest trudne, ale wiedza o tym, jak przechowywać chleb pozwoli na zachowanie jego świeżości jak najdłużej. Dobrej jakości chlebak kuchenny dzięki swojej konstrukcji pozwala na dłużej zachować chrupką skórkę, aromat i walory smakowe pieczywa. Chroni je także przed wysychaniem i zapobiega powstawaniu pleśni. Może stanowić również ciekawy akcent dekoracyjny. Pojemnik na pieczywo warto dopasować do aranżacji kuchni oraz zwrócić uwagę, by stylistycznie współgrały z nim inne akcesoria kuchenne.


Chlebak i noże


Pojemnik na chleb w znanej nam dzisiaj formie ma swoje korzenie w przełomie XIX i XX wieku. Początkowo chlebaki miały okrągły kształt, a wytwarzano je z metalu, drewna lub porcelany. Pokryte kolorową emalią lub ręcznie malowane były prawdziwą ozdobą kuchni. W dzisiejszych czasach bez problemu dopasujesz chlebak do wystroju Twojej kuchni. Lubisz styl loftowy? – wybierz metalowy pojemnik w czarnym kolorze. Preferujesz wnętrza w prowansalskim klimacie lub kuchnie w stylu angielskim? – postaw na model z naturalnego drewna. Natomiast w nowoczesnych kuchniach sprawdzą się chlebaki z geometrycznymi akcentami lub bez wzorów i o prostej formie.

Chlebak ceramiczny czy drewniany – jaki materiał wybrać?

Chlebak drewniany charakteryzuje się trwałością i odpornością na uszkodzenia. Naturalny surowiec, jakim jest drewno, zapewnia przechowywanemu pieczywu optymalną dla zachowania świeżości temperaturę i wilgotność. Modele bambusowe to rozwiązanie zarówno ekonomiczne, jak i skłaniające się w stronę trendów związanych z ekologią. Bambusowa konstrukcja nie reaguje na zmiany temperatury otoczenia i stanowi izolację przed wilgocią, dzięki czemu pyszna skórka dłużej pozostaje chrupiąca.


chlebak i pojemniki kuchenne


Mniej popularny, ale niezwykle estetyczny i mający wiele zalet jest chlebak ceramiczny. Łatwy do utrzymania w czystości i odporny na korozję, nie pochłania wilgoci i zapachów. Ceramika nie wchodzi w reakcję z żywnością, co zapewnia higienę użytkowania.

Dużą popularnością cieszą się także nowoczesne chlebaki stalowe. Nie odbarwiają się i są odporne na uszkodzenia, charakteryzują się również niewielką wagą, dlatego z łatwością można je przestawiać w miejsce, które w danej chwili nam najbardziej odpowiada.

Jak dopasować chlebak do stylu kuchni?

Wybierając chlebak z pewnością będziesz szukać modelu stanowiącego dopełnienie aranżacji Twojej kuchni. Nowoczesne chlebaki często wykonane z metalu lub tworzywa, zwracają uwagę opływowymi lub – wręcz przeciwnie – kanciastymi kształtami i intensywną kolorystyką. Barwę chlebaka możesz dopasować tak, by stanowiła harmonijną całość z wybarwieniem szafek kuchennych i blatu. Warto jednak wykorzystać pojemnik na pieczywo jako wyróżniający się akcent na tle pozostałego wyposażenia kuchni i wybrać model w kontrastowej barwie.

Chlebak i pojemniki kuchenne oraz garnki


Białe chlebaki pasują do kuchni urządzonych w stylach skandynawskim lub minimalistycznym. Prosta forma i uniwersalna kolorystka bez problemu pozwolą dopasować taki pojemnik do każdej aranżacji kuchni. Dodatkowo w tego typu modelach często występują drewniane lub bambusowe pokrywy o naturalnym wybarwieniu. Takie wieko może służyć również jako patera na której ułożysz kromki chleba.

Miłośnicy kuchni w tradycyjnym stylu powinni zwrócić uwagę na chlebaki retro. Ceramiczne lub drewniane, w pastelowych barwach, często opatrzone napisami, idealnie uzupełnią przestrzeń kuchenną stylizowaną na prowansalską czy angielską. Pojemniki kuchenne nawiązujące formą do swoich poprzedników sprzed wieku będą stanowiły cieszącą oko kompozycję w połączeniu z obecnymi w kuchni motywami kwiatowymi i rustykalnymi akcentami.


Pojemniki kuchenne i chlebak


Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając chlebak?

Kupując pojemnik na chleb zwróć uwagę również na jego pojemność. W przypadku wieloosobowej rodziny, w której każdy z członków ma swoje preferencje żywieniowe, pomieszczenie wszystkich typów pieczywa w jednym pojemniku może być nie lada wyzwaniem. Jeśli w Twoim domu rzadko się spożywa chleb lub kupujesz go w niewielkich ilościach, z powodzeniem możesz zdecydować się na mniejszy model chlebaka, który nie zajmie zbyt wiele niezbędnej w kuchni przestrzeni.

***

Wydawać by się mogło, że problem przechowywania pieczywa to sprawa błaha, jednak w wielu polskich domach chleb jest nieodłącznym składnikiem codziennych posiłków. Warto zatem poświęcić chwilę uwagi, by wybrać chlebak, który pozwoli długo delektować się smakiem pysznego bochenka. Takie małe przyjemności, jak smaczne śniadanie czy multikolorowe kanapki, których bazę stanowią kromki ulubionego pieczywa, mogą polepszyć nasze samopoczucie i nastawić pozytywnie do tego, co czeka nas w kolejnej części dnia.

Hasła tematyczne:JadalniaKuchnia