Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Przyrządzamy sałatkę na grilla, przyjęcie i do pracy – akcesoria do kuchni

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Latem zamiast ciężkich zup i dań mięsnych często wybieramy lekkie i smaczne sałatki. Miks świeżych warzyw z aromatycznym sosem i dodatkami w postaci chrupiącej bagietki, nachosów czy chlebków pita to świetna propozycja na szybki lunch w biurze, a także obowiązkowa pozycja w menu każdego letniego przyjęcia. Jakie akcesoria do kuchni wybrać, aby potrawy zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

Miski i salaterki do sałatek

Podczas każdego przyjęcia – zarówno tego organizowanego w domu, jak i w ogrodzie – estetyka podania potraw ma ogromne znaczenie. Dlatego warto uzupełnić posiadany zestaw obiadowy o eleganckie misy i salaterki, które pozwolą na odpowiednie wyeksponowanie przygotowanych specjałów.

Duże, szklane misy o owalnym kształcie i praktycznie wyprofilowanych uchwytach będą doskonałe między innymi do podania sałaty o dużych liściach. Warto pamiętać, że do sałaty używamy specjalnych sztućców z długimi trzonkami, które ułatwiają nabranie potrawy na talerz. Można je dopasować do miski lub zaopatrzyć się w zestaw składający się z miski, pokrywy oraz sztućców. Tego rodzaju model świetnie sprawdzi się także podczas grilla lub przyjęcia w ogrodzie, podczas którego ważne jest, by wszystkie dania były zabezpieczone przed owadami czy opadającymi liśćmi. Sosy do sałatki możemy podać w trójdzielnej salaterce lub małych miseczkach o mniejszych pojemnościach, dzięki czemu każdy z gości będzie mógł wybrać ten, na który akurat ma ochotę.

Szklane salaterki pięknie eksponują warstwowe sałatki – uzyskujemy wówczas wielobarwny, apetyczny efekt. Z kolei tradycyjne sałatki z majonezem lub sosem śmietanowym lepiej prezentują się w misach ceramicznych. Wybierając tego typu salaterkę, dobrze jest dobrać ją do zestawu obiadowego. Uniwersalnym rozwiązaniem będzie biała misa o owalnym kształcie. Modele kwadratowe lub w innych fantazyjnych formach będą wyglądać lepiej w otoczeniu nowoczesnej zastawy. Oprócz designu, warto wziąć pod uwagę średnicę i głębokość salaterki, a także to, czy można ją myć w zmywarce bądź podgrzewać w mikrofalówce.

Lunchboxy i plastikowe pojemniki

Aby cieszyć się smakiem własnoręcznie przyrządzonej sałatki w pracy, na wycieczce albo podczas pikniku, warto zapakować ją do praktycznego lunchboxa. Tego rodzaju pojemniki są zwykle wykonane z tworzywa sztucznego i zamykane na klipsy, dzięki czemu są lekkie i szczelne. Istotne jest także, aby materiał wykonania został dopuszczony do kontaktu z żywnością i nie zawierał szkodliwych substancji. Możliwość mycia w zmywarce ułatwi utrzymanie lunchboxa w czystości, a opcja używania w mikrofalówce – szybkie podgrzanie obiadu w pracy.

Wśród pojemników na lunch znajdziemy zarówno modele jednokomorowe, jak i takie z przegródkami bądź dodatkowymi wkładami na warzywa lub owoce. Dzięki temu składniki sałatki możemy zmieszać tuż przed spożyciem. Pojemniki wyposażone w plastikowe sztućce pozwolą natomiast na zjedzenie sałatki nawet wtedy, gdy w porannym pośpiechu zapomnimy o zabraniu ze sobą widelca i noża. Większość lunchboxów i plastikowych pojemników na żywność można przechowywać w lodówce, dlatego pyszną sałatkę do pracy warto przygotować dzień wcześniej. Do niektórych dań, np. sałatek z makaronem lub ryżem, przydadzą się pudełka z pompką do odsysania powietrza. Próżniowe środowisko świetnie chroni jedzenie przed wyschnięciem i utratą świeżości.

>> Zobacz także:  Projekty kuchni

Przydatne akcesoria do przyrządzania sałatek

W przyrządzaniu sałatek pomogą praktyczne akcesoria do kuchni: szatkownice, przyprawniki, tarki, a także zestawy noży i desek do krojenia. Siekacze do cebuli, warzyw i ziół pozwolą jednym ruchem rozdrobnić składniki sałatki, a podręczny przyprawnik złożony ze szklanych lub plastikowych słoiczków pomoże odnaleźć potrzebne składniki – jednocześnie będzie dobrze prezentował się na półce wiszącej w kuchni. Zielona sałata najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy i octu winnego. Przed ustawieniem ich na stole warto je przelać do specjalnych karafek bądź butelek z dozownikami – ułatwią one gościom doprawianie sałatki, a do tego będą się pięknie prezentować. Równie przydatne będą designerskie młynki do soli i pieprzu, dzięki którym świeżo zmielone przyprawy poprawią walory smakowe serwowanych dań.

Akcesoria do kuchni i przybory do gotowania, takie jak misy, salaterki, pojemniki na żywność czy przyprawniki nie tylko sprawiają, że przygotowywanie potraw staje się łatwiejsze, ale także pomagają utrzymać estetykę na stole i w samej kuchni.