Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Silikonowe formy do pieczenia — jak używać, jak myć i jak przechowywać?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Choć silikonowe formy do pieczenia istnieją na rynku już od długiego czasu i są bardzo popularne, wielu wielbicieli domowych wypieków nie ma jeszcze dużego doświadczenia w pieczeniu w silikonie. Jeśli jesteś ciekaw, jak używać silikonu w kuchni i wreszcie — czy silikonowe formy do pieczenia są bezpieczne, to jesteś we właściwym miejscu. Znajdziesz tutaj wszystko, co musisz o nich wiedzieć.

Ten rodzaj cukierniczych akcesoriów do pieczenia w ostatnich latach stał się bardzo popularny m.in. dzięki ogromnej różnorodności kształtów i kolorów. Któż oprze się uroczym misiom, różyczkom czy postaciom z ulubionych bajek? W dalszej części artykułu dowiesz się także, czy silikonowe formy do pieczenia trzeba smarować, jak je wyczyścić oraz do czego możesz je zastosować. Zapraszamy do lektury.

Silikonowe formy do pieczenia — do czego można ich używać?

Wśród najważniejszych cech form silikonowych można wyróżnić nieprzywierającą powłokę i wysoką odporność termiczną, a także dużą elastyczność, która pozwala wydobyć ciasto z formy bez uszkadzania go. Formy silikonowe to zatem doskonałe rozwiązanie do robienia słodyczy: czekoladek, ciast, muffinek, babeczek czy puddingów, ale także potraw wytrawnych: tart czy omletów. Istnieją także dedykowane produkty do pieczywa, np. silikonowe formy do pieczenia chleba oraz tortownice.

Silikonowe akcesoria do pieczenia

Ponadto wypieki będą wyjątkowo gładkie, dzięki czemu łatwiej będzie je ozdobić lub glazurować. Formy silikonowe do pieczenia wytrzymują temperaturę od ok. -40°C do +230°C - nadają się więc zarówno do piekarnika, kuchenki mikrofalowej, jak i do schładzania w lodówce i do mrożenia w zamrażarce. Z ich pomocą stworzysz więc również wspaniałe lodowe desery.

Czy silikonowe formy do pieczenia są dobre dla naszego zdrowia?

Tak! Silikon jest materiałem naturalnie występującym w przyrodzie. Wytwarza się go z krzemu, a do jego słuszności stosowania powinien przekonać Cię fakt, że używa się go wszędzie tam, gdzie wymaga się sterylnych warunków — zwłaszcza w medycynie. Powstają z niego opatrunki, soczewki kontaktowe, kubeczki menstruacyjne i wiele innych przedmiotów, ponieważ nie namnażają się na nim bakterie, można go dokładnie zdezynfekować, nie przewodzi zapachów, a także jest chemicznie obojętny, a więc nie powoduje alergii. Nie musisz zatem już zaprzątać sobie głowy myślami, czy silikonowe formy do pieczenia są „zdrowe” - nie ma żadnych podstaw ku temu, by twierdzić, że mogą w jakikolwiek sposób nam zaszkodzić.

Silikonowe akcesoria do kuchni

Forma silikonowa do ciasta — jak używać?

Jeśli jesteś początkującym adeptem sztuki kulinarnej, być może zastanawiasz się, jak piec w formie silikonowej do pieczenia. Mamy dobrą wiadomość: w zasadzie nie ma różnic w porównaniu z tradycyjnymi formami, jednak warto znać parę trików. Oto nasze podpowiedzi, jak korzystać z silikonowych form.

  • Przed pierwszym użyciem posmaruj formę tłuszczem: olejem, margaryną lub masłem. W przypadku kolejnych zastosowań, o ile forma jest nienaruszona i dobrej jakości, nie będzie konieczne powtarzanie tej operacji (może z wyjątkiem szczególnie delikatnych wypieków i form o wymyślnych kształtach, z narożnikami i wgłębieniami).
  • Formy silikonowe są miękkie i elastyczne, dlatego należy zachować ostrożność podczas ich obsługi, ponieważ grozi to rozlaniem zawartości. Wkładając ciasto do piekarnika, nie chwytaj za foremkę dłońmi — użyj do tego podkładki, która zapewni stabilną podporę. Do pieczenia „wielkopowierzchniowych” wypieków, np. tortów szukaj specjalnej silikonowej okrągłej formy do pieczenia z metalowym pierścieniem, który utrzyma ciasto na miejscu.
  • Doświadczeni kucharze zwykli twierdzić, że pieczenie w piekarniku z użyciem silikonowych foremek powinno odbywać się poprzez obniżenie temperatury o około 10°C i wydłużenie czasu pieczenia o co najmniej 10 minut. Dobrze również uprzednio nagrzać blaszkę, na której postawisz formę — sprawia to, że będzie lepiej przewodziła ciepło.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do ostygnięcia w foremce: dzięki temu lepiej się wypiecze i łatwiej je wyciągniesz. Zawsze używaj rękawiczek, które uchronią Cię przed poparzeniem!
  • Bez problemu możesz używać silikonowych foremek w zamrażarce, na przykład do przygotowania czekoladek lub krówek — przed wylaniem masy posmaruj jej wnętrze wodą. Jeśli masz zamiar umieścić potrawę w lodówce, posmaruj wnętrze foremki olejem. W przypadku pieczenia w tradycyjnym piekarniku lub kuchence mikrofalowej nie jest to konieczne, ponieważ ciasto na ogół zawiera już olej, masło lub śmietanę.


Silikonowa foremka na babkę

Dlaczego warto zastąpić tradycyjne formy do pieczenia silikonowymi?

Silikonowe formy do pieczenia są odporne na wahania temperatury, ciasta do nich nie przywierają i można je łatwo myć, nawet w zmywarkach. Nadają się zarówno do pieczenia, jak i zamrażania. Nie tylko przygotowywanie w nich potraw jest łatwe, ale są wyjątkowo wdzięczne w przechowywaniu, ponieważ foremki nie ulegają odkształceniom. Są ponadto dostępne w niezliczonych wariantach. Czego więcej można chcieć od silikonowych form do pieczenia?

Miękki silikon spożywczy pozwala na uformowanie nawet najbardziej skomplikowanych kształtów, a przede wszystkim — na precyzyjne odwzorowanie ich bez niszczenia wypieków, co trudno osiągnąć w przypadku tradycyjnych form. Można je umieszczać w zamrażarce, mikrofalówce, lodówce oraz we wszystkich rodzajach piekarników. Ponadto silikonowe formy zajmują niewiele miejsca: można je przechowywać złożone, zwinięte lub spłaszczone — zawsze wrócą do swojego pierwotnego kształtu. Są wielorazowe, a zatem można postrzegać je w kategorii ekologicznych, także z uwagi na to, że obecnie na rynku możesz znaleźć nawet wielorazowe maty do pieczenia zastępujące papier, które posłużą znacznie dłużej niż ich tradycyjny odpowiednik.

Foremki na babeczki

Mycie i przechowywanie silikonowych form do pieczenia, czyli jak o nie dbać by służyły jak najdłużej?

Silikonowe formy do pieczenia warto przed użyciem umyć wodą z płynem do naczyń lub włożyć do zmywarki, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia związane z procesem pakowania, magazynowania, ekspozycją w sklepie itd. Zastanawiasz się, jak wyczyścić silikonowe formy do pieczenia? Również w tym przypadku wystarczy woda i płyn lub umieszczenie ich w zmywarce. Pamiętaj jednak, by nie używać żadnych ściernych gąbek: grozi to uszkodzeniem powierzchni silikonu.

Do wyciągania ciasta nie używaj noży ani innych spiczastych, ostrych lub metalowych przedmiotów, ponieważ może to uszkodzić formę. Porysowana lub uszkodzona forma silikonowa nie jest wprawdzie toksyczna, ale jest mniej wydajna i ciasta mogą przywierać.

Warto również wiedzieć, że w razie potrzeby wyrzucenia akcesoriów kuchennych z silikonu, nie możemy ich porównywać do plastiku — silikonowe formy do pieczenia wyrzuć zatem do czarnego worka z odpadami zmieszanymi.

Mamy nadzieję, że wyjaśniliśmy wszelkie wątpliwości dotyczące stosowania form silikonowych. Wiesz już, że są bezpieczne dla naszego zdrowia, wyjątkowo wszechstronne i pod wieloma względami przewyższają tradycyjne modele. Pozostaje nam więc życzyć Wam samych udanych eksperymentów kulinarnych — po wszystkie dodatki kuchenne, w tym akcesoria do pieczenia zapraszamy do Salonów Agata.