W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Trójkąt roboczy w kuchni. Co powinniśmy wiedzieć?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Funkcjonalna kuchnia to podstawa szybkiego i sprawnego przygotowywania posiłków. Zastanawiając się nad wymarzonąkuchnią, często dajemy się ponieść fantazji. Udana aranżacja nie może jednak pomijać podstawowych reguł, gwarantujących ergonomiczne rozmieszczenie mebli i sprzętów AGD. Jedną z nich jest zasada trójkąta roboczego. O czym mówi i jak ją stosować w projektowaniu kuchni?

Trójkąt roboczy – gdzie ustawić lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, jak powinien wyglądać idealny projekt kuchni, zastanówmy się, jakie czynności wykonujemy po kolei podczas przygotowywania posiłków. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, aby następnie je umyć i przystąpić do obróbki termicznej szykowanego posiłku. Trójkąt roboczy określa, w jakim miejscu powinny zostać ustawione trzy podstawowe urządzenia AGD – lodówka, zlewozmywak, kuchenka – reprezentujące najważniejsze strefy funkcjonalne w każdej kuchni: strefę zapasów, zmywania oraz gotowania lub pieczenia.

Dla zapewnienia pełnego komfortu poszczególne sprzęty powinna oddzielać określona odległość. Przyjmuje się, że wynosi ona:

  • 120-210 cm – odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem,
  • 120-270 cm – odległość pomiędzy lodówką a kuchenką,
  • 90 lub 120-210 cm – odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.

Sposób, w jaki zostaną ustawione lodówka, zlew i kuchenka, ma podstawowe znaczenie w projektowaniu kuchni. Ich rozmieszczenie musi być spójne z przygotowaną instalacją – przyłączem wodnym, elektrycznym i gazowym. Przestrzeń pomiędzy kluczowymi urządzeniami AGD wypełniają szafki kuchenne, spośród których idealnie dopasowane do potrzeb pozostają meble kuchenne zaprojektowane na wymiar.

Projektowanie kuchni – na co zwrócić uwagę?

Trójkąt roboczy określa zasady ergonomii, które usprawniają przygotowywanie posiłków. Nie zawsze możemy jednak potraktować go dosłownie, odpowiedni układ mebli należy bowiem dopasować także do kształtu pomieszczenia. W niewielkich kuchniach często pojawia się jednorzędowy układ mebli. W przypadku kiedy zastosowanie trójkąta roboczego nie jest możliwe, warto pozostawić przynajmniej obowiązującą kolejność oraz zachować rekomendowane odległości pomiędzy urządzeniami.

W układzie dwurzędowym najlepiej sprawdzi się sposób rozmieszczenia, w którym lodówka i zlewozmywak zostaną umieszczone przy tej samej ścianie. W poszczególnych strefach oprócz sprzętów AGD powinny znaleźć się także odpowiednie meble kuchenne, jak np. szafka do przechowywania sypkich produktów czy szuflady z kuchennymi przyborami. W strefie zapasów warto pomyśleć o blacie roboczym, na którym z łatwością rozpakujemy przyniesione zakupy. Strefa zmywania wymaga uwzględnienia takich akcesoriów kuchennych jak suszarka na naczynia czy kosze służące do segregacji odpadów. W układzie dwurzędowym strefa gotowania powinna zostać wyposażona w kuchenkę, ale także mikrofalówkę czy szafkę na naczynia żaroodporne i patelnie. Oba rzędy powinna dzielić odległość nie mniejsza niż 90 cm, zapewniająca pełen komfort podczas otwierania piekarnika czy wyjmowania naczyń z szafek. W podobny sposób strefy sąsiadują ze sobą w kuchniach o kształcie litery „L”. Strefa gotowania jest tu jednak umieszczona przy krótszym boku.

Niezmienną popularnością w aranżacji większych apartamentów czy domów jednorodzinnych cieszą się kuchnie otwarte z wyspą, która doskonale łączy kuchnię z salonem czy jadalnią. W takiej kuchni wyspa może pełnić wiele funkcji. Z powodzeniem możemy umieścić na niej wybraną strefę – gotowania, zmywania lub przechowywania, jak również może stanowić blat roboczy i służyć jako miejsce do przygotowywania posiłków. Z kolei z ustawionymi po przeciwnej stronie hokerami może być doskonałym miejscem do spożywania dań czy spotkań w gronie przyjaciół.

Najbardziej ergonomicznym układem kuchni w tym przypadku jest wersja z płytą grzewczą na wyspie. Dzięki takiemu rozwiązaniu, podczas przyrządzania posiłków możemy stać przodem do gości. Przygotowując projekty kuchni na wymiar z wyspą kuchenną, warto również dokładnie oszacować wysokość mebli, aby przestrzeń robocza była dopasowana do wzrostu osób, które będą z niej korzystać.

Trójkąt roboczy – co jeszcze należy wziąć pod uwagę w projektowaniu kuchni?

Trójkąt roboczy określa miejsce rozmieszczenia trzech kluczowych urządzeń AGD. Jednak w każdej kuchni powinny znaleźć się także strefy do przechowywania naczyń oraz przygotowywania posiłków. W perfekcyjnym rozplanowaniu przestrzeni idealnie sprawdzają się meble kuchenne na wymiar. Dokładnie wymierzona powierzchnia pozwala wykorzystać każdy dostępny centymetr, co jest szczególnie istotne w przypadku małego metrażu. Szafki dolne lub wysuwane szuflady warto doposażyć w specjalne systemy organizacji wewnętrznej, które pomagają w zachowaniu porządku oraz segregowaniu naczyń, garnków czy sztućców. Komfort korzystania z mebli kuchennych podnosi także specjalny system cichego zamykania drzwi. Modułowe kuchnie Qubik doskonale łączą wysoką użyteczność z atrakcyjnym designem, sprawiając że tworzone projekty kuchni odpowiadają potrzebom domowników. Meble na wymiar i urządzenia AGD pod zabudowę tworzą nowoczesną i harmonijną aranżację, która w kuchni otwartej powinna pozostać spójna także z wystrojem pokoju dziennego.

Przestrzeń kuchenna to nie tylko miejsce, w którym przygotowujemy posiłki, ale często także pomieszczenie, w którym chcemy spokojnie zasiąść do śniadania lub obiadu z rodziną. Przy projektowaniu kuchni warto zatem uwzględnić kącik jadalny. Niewielkim rozkładanym drewnianym stołem możemy oddzielić dwurzędowy układ mebli. W małej kuchni sprawdzą się wszelkiego rodzaju wysuwane i składane blaty, które dzięki wysokim hokerom doskonale spełnią rolę stołu kuchennego.

Projektowanie kuchni to spore wyzwanie. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na gotowe kompozycje mebli, czy też zamówimy kuchnię na wymiar, za każdym razem należy wziąć pod uwagę zasady ergonomii, by cieszyć się w pełni funkcjonalnym pomieszczeniem.