W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Zachowaj na dłużej świeżość produktów spożywczych – chlebaki i pojemniki na żywność

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Jak utrzymać porządek w kuchni i przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu? Odpowiednio dobrane pojemniki na żywność pomogą zaprowadzić ład w szafkach oraz lodówce, skutecznie chroniąc żywność przed szybką utratą świeżości.

Przechowywanie sypkich produktów

Funkcjonalne zorganizowanie miejsca na sypkie produkty, przy zachowaniu właściwych warunków do ich przechowywania, to niemałe wyzwanie. Makarony, kasze, ryż czy mąka, pozostawione po otwarciu w fabrycznych opakowaniach, często narażone są na zawilgotnienie i utratę walorów smakowych. Dlatego przy tego typu produktach, niezwykle użyteczne okazują się szklane i plastikowe pojemniki na żywność, które pomagają zachować świeżość i aromat.

Szeroki wybór dostępnych kształtów i rozmiarów opakowań pozwala łatwo dopasować je do różnego rodzaju artykułów spożywczych. Makaron spaghetti swobodnie zmieści się w wyższych pojemnikach: wybierając kremową kolorystykę opakowania, można mieć pewność, że skomponuje się ona z każdym wystrojem kuchni, a dodatkowy napis „Pasta” pozwoli domownikom szybko zlokalizować makaron, gdy trzeba będzie ugotować włoskie danie.

Pojemniki na żywność sprawdzą się również przy przechowywaniu ryżu i mąki – te, zamknięte w szczelnych szklanych opakowaniach są w nich skutecznie chronione przed działaniem wilgoci czy dostaniem się do środka moli spożywczych. Dodatkowo przezroczyste ścianki ułatwiają szybkie skontrolowanie, ile danego produktu pozostało do zużycia, dzięki czemu łatwiej zaplanować zakupy. Opakowania warto też dobierać pod kątem przechowywanych w nich artykułów: smukłe formy pojemników, z praktycznym otworem ułatwiającym dozowanie, doskonale nadadzą się np. do przechowywania musli, kaszy jaglanej czy ziaren soczewicy.

Dzięki ciekawym kształtompojemniki na żywność będą nie tylko użytecznym elementem wyposażenia kuchni, ale także jej oryginalną ozdobą. Półka wisząca z kolekcją suszonych owoców, przypraw i kasz zamkniętych w szklanych słoikach z drewnianą pokrywką z pewnością zachwyci każdego miłośnika domowych zapasów. Ustawione obok słoiczki z przyprawami, uzupełnią aranżację, a szczelne pokrywki zagwarantują, że świeży aromat kolendry, orientalnego curry czy czarnego pieprzu nigdzie się nie ulotni. Odtąd też każda półka ścienna w spiżarce będzie uporządkowana i przejrzyście zaaranżowana.

Idealne miejsce na chleb

Odpowiedniepojemniki na żywność to również doskonały sposób na radzenie sobie z pieczywem, które szybko traci chrupkość i świeżość. Dlatego w swojej kuchni warto przewidzieć miejsce na praktyczny chlebak, który pomoże na dłużej utrzymać smak słodkiej chałki, razowych bułek czy żytniego bochenka. Ponieważ projektanci uwielbiają łączyć użyteczność z dobrym designem, chlebak coraz częściej stanowi unikalną ozdobę wnętrza kuchni. Pojemne modele wykonane z drewna bukowego doskonale podkreślą klimat klasycznego wnętrza, w którym przeważają naturalne materiały.

Warto również zwrócić uwagę na chlebaki wykonane z włókna bambusowego i kukurydzianego (z minimalnym dodatkiem tworzywa sztucznego), których pokrywka jest jednocześnie solidną deską do krojenia. Ich wyjątkowy design świetnie sprawdzi się zarówno w kuchni o minimalistycznym wystroju, jak i w tradycyjnie urządzonych wnętrzach. Warto pamiętać, że chlebak, niezależnie od kształtu czy kolorystyki, jest przede wszystkim sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa i zachowanie na dłużej jego świeżości.

Sposób na przechowywanie żywności w lodówce

Pojemniki na żywność sprawdzą się również przy przechowywaniu gotowych dań, wędlin lub serów. Zabezpieczając produkty przed wyschnięciem i utratą świeżości, jednocześnie sprzyjają utrzymaniu porządku w lodówce. Umieszczone obok siebie na półkach nie zajmą dużo miejsca, a przezroczyste ścianki pozwolą szybko znaleźć potrzeby produkt.

W plastikowych pojemnikach bardzo dobrze przechowuje się różnego rodzaju dania, które zostały z obiadu bądź rodzinnej uroczystości. Sałatki, gołąbki czy domowe pierogi znajdą dla siebie miejsce w pojemnych opakowaniach próżniowych. Dołączona do zestawu pompka umożliwia odsysanie powietrza, tworząc warunki sprzyjające zachowaniu smaku i aromatu. Dzięki temu przygotowana wcześniej potrawa nie wyschnie, utrzymując swoją świeżość w kolejnych dniach. Z kolei w specjalnych pojemnikach na żywność można przechować cebulę, czosnek lub cytrynę – dopasowane kształtem i wzorem do każdego z tych artykułów, zapobiegną migracji zapachów we wnętrzu lodówki.

Odpowiedni sposób przechowywania produktów spożywczych to klucz do ograniczenia marnowania żywności i cieszenia się jej smakiem przez dłuższy czas. Praktyczny chlebak z deską do krojenia pieczywa, szklane słoje na ryż, plastikowy pojemnik na sałatkę – to niezbędne elementy wyposażenia dobrze zorganizowanej kuchni.