W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Uczcij godnie Dzień Matki - kilka pomysłów na udany poczęstunek

Dzień Matki jest jednym z najważniejszych dni w roku. "Mama" to słowo, które często dzieci wypowiadają jako pierwsze. Nieprzypadkowo, gdyż to osoba, z którą spędza się najwięcej czasu od samego urodzenia. Dlatego każdy z nas chciałby, by 26 maja zapadł na długo w jej pamięci. Prócz prezentu w formie kwiatów lub biżuterii warto postarać się przygotować dla ukochanej mamy słodki poczęstunek. Nic nie sprawi większej przyjemności, niż ulubione danie stworzone samodzielnie przez nas. Jakie akcesoria kuchenne są niezbędne do przygotowania świątecznego dania z okazji Dnia Matki?

By ciasto się udało…

Upieczenie domowego ciasta to wspaniały pomysł, aby słodko uczcić Dzień Matki. Własnoręcznie przygotowany sernik czy szarlotka nie obędzie się bez odpowiedniej formy do pieczenia, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką. Jeśli jesteśmy dobrze obeznani w pieczeniu ciast, możemy pokusić się o stworzenie tortu, jeśli jednak jesteśmy laikami w kuchni - biszkopt ze słodką masą i galaretką, piernik lub keks całkowicie wystarczy.

Znakomitym pomysłem będzie też upieczenie babeczek, które są łatwe w przygotowaniu i zdobieniu. Wystarczy zaopatrzyć się w formę do muffinek i upiec słodki deser o czekoladowym lub waniliowym smaku. Do wyboru mamy formy silikonowe lub wykonane ze stali węglowej, pokrytej powłoką, dzięki której zbędne jest smarowanie tłuszczem lub wykładanie papierem do pieczenia. Forma na muffinki znakomicie sprawdzi się do pieczenia słodkich ciasteczek, sufletów, a nawet galaretek, które posłużą za przystawkę lub deser w trakcie świątecznej kolacji.

Kolejnym słodkim pomysłem na prezent dla mamy są ciasteczka w kształcie serca. Wystarczy wyrobić ciasto i przy pomocy wykrawaczy w kształcie serc nadać im odpowiedni kształt. Następnie przełożyć ciasteczka na blachę do pieczenia, upiec i udekorować według własnego upodobania. Można pokusić się o upieczenie babeczek w papilotkach lub kruchych rurek wypełnionym słodkim kremem. Do ich przygotowania potrzebujemy podłużne formy na rurki.

Jakie naczynia na świąteczny stół?

Świąteczny stół powinien obfitować nie tylko w potrawy, lecz w odpowiednio dobrane naczynia i dodatki. By wszyscy goście mogli zacząć ucztę z okazji Dnia Matki, należy zaopatrzyć się w salaterki różnych rozmiarów, talerze i miski. Stół wygląda najpiękniej, gdy wszystko co na nim się znajduje idealnie współgra ze sobą. Serwis obiadowy, kubki, kieliszki czy miseczki są szczególnie niezbędne, gdy spodziewamy się większej ilości gości.

Święto Matki nie może obyć się bez uroczystego toastu szampanem i głośnego odśpiewania „Sto lat”, dlatego znakomicie sprawdzi się wiaderko do lodu, które idealnie schłodzi nasz bąbelkowy trunek. Prócz tego warto zaopatrzyć się w półmisek głęboki i płytki na wędliny oraz nabiał. Wysokie salaterki o pojemności 26 cm lub większej pomieszczą sałatki i surówki, a waza porcelanowa sprawi, że tradycyjny rosół lub zupa krem nabierze bardziej eleganckiego charakteru.

Mięso można upiec w piekarniku przy pomocy blachy z rusztem lub w dużym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Sprawi to, że będzie soczyste w środku, ale jednocześnie kruche i delikatne. Naczynia żaroodporne są odporne na działanie wysokiej temperatury i łatwe w czyszczeniu. Oprócz mięs przygotujemy w nich zapiekanki z ziemniakami lub makaronem, pieczeń lub zapiekane dania jednogarnkowe.

Dekoracyjne talerze i patery

Nic tak nie poprawia smaku przygotowanych potraw jak podanie ich na dekoracyjnych talerzach. Talerze stanowią podstawowy element zastawy stołowej. Piękna ceramika uważana jest za jedną z dziedzin sztuki, a odpowiedni komplet pater i talerzy nada jadalni wyjątkowy styl.

Talerze dekoracyjne są dostępne w wielu kolorach i wzorach, można dowolnie połączyć je z kolorem obrusu lub wystrojem kuchni czy jadalni. Obecnie bardzo popularne są motywy florystyczne w kolorowe kwiaty i duże liście, można je łączyć zarówno z barwnym, jak i białym obrusem. Jeśli stawiamy na tradycyjne zestawienia, znakomitym pomysłem będzie wybór białej zastawy stołowej.

Patery to naczynia umożliwiające ułożenie ciast, ciasteczek czy mięs. Dostępne są w wielu kolorach i rozmiarach. Patery dekoracyjne w formie liści, podłużne czy okrągłe nie tylko sprawią, że na stole zapanuje porządek i harmonia, ale także to, że poczęstunek będzie wyjątkowo pięknie się prezentował, a kolacja z okazji Dnia Matki stanie się niezapomnianym przeżyciem.

Hasła tematyczne:akcesoria jadalnia