W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Komplet noży – jakie noże warto mieć w swojej kuchni?

Noże kuchenne to bez wątpienia akcesoria niezbędne w każdej kuchni. Decydując się na ich zakup, warto zwrócić uwagę na to, by były funkcjonalne oraz wygodne w użytkowaniu. Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego zostały wykonane.

Noże kuchenne podstawą w każdej kuchni

Najważniejszym kryterium podczas wyboru noża jest materiał, z którego został on wykonany. W większości przypadków jest to stal nierdzewna, jednak dostępne są również noże kuchenneceramiczne, a wśród bogatej oferty można znaleźć także komplet nożytytanowych lub wykonanych ze stali damasceńskiej, wyróżniający się niebywałą trwałością, precyzją cięcia oraz rewelacyjną jakością wykonania.

Jaki zestaw noży wybrać?

Kompletując akcesoria kuchenne, warto zastanowić się nad zakupem gotowych zestawów noży. Składają się one z różnych rodzajów ostrzy, co z pewnością przyda się podczas przyrządzania wielu potraw. Jeżeli szeroka oferta różnorodnych kompletów przyprawia nas o zawrót głowy, zawsze na początek możemy zdecydować się na zakup podstawowego zestawu noży kuchennych z najistotniejszymi ostrzami. W takim zestawie znajduje się m.in. wielofunkcyjny nóż szefa kuchni, który skutecznie pokroi mięso oraz inne artykuły spożywcze. Kolejnym elementem jest obierak do warzyw i nóż posiadający ostrze do pieczywa. Taki podstawowy zestaw nożydoskonale sprawdzi się do przygotowywania różnorodnych posiłków w domowych zaciszu. Ciekawym rozwiązaniem są noże umieszczone na praktycznym stojaku, który można położyć na blacie kuchennym, dzięki czemu są zawsze pod ręką.

Wygoda i bezpieczeństwo użytkowania

W przypadku noży kuchennych istotną rolę odgrywa rękojeść. Ważne jest, aby posiadała ona ergonomiczny kształt, który doskonale leży w dłoni. Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania, gdyż jego jakość może zapewnić długotrwałe użytkowanie zestawu.

Dużą popularnością cieszą się noże kuchenne posiadające naturalną drewnianą rękojeść. Uchwyt taki jest wygodny w trzymaniu, gdyż doskonale leży w dłoni, będąc przy tym przyjemnym w dotyku. Ten typ noży nie powinien być myty w zmywarce, ponieważ mocne detergenty i długie oddziaływanie wody sprawia, że barwa uchwytu ulega zniszczeniu, a drewno traci swoją strukturę.

Noże kuchenne posiadające rękojeść z tworzywa sztucznego wyróżniają się swoją wysoką wytrzymałością i łatwością czyszczenia. Ten materiał jest odporny na działanie różnych czynników, co gwarantuje dłuższe użytkowanie kompletu noży. Szeroka oferta produktów umożliwia wybranie noży posiadających antypoślizgową powłokę. Tego typu rozwiązanie gwarantuje bezpieczeństwo podczas użytkowania, gdy dłonie są mokre.

Ostrzałka do noży niezbędnym gadżetem kucharza

Odpowiednia ostrość noży to podstawa w przygotowywaniu posiłków, dlatego warto, aby w każdej kuchni znalazła się ostrzałka do noży. Najpopularniejsze są rolkowe ostrzałki do noży, posiadające płytki ścierne tworzące V. Im więcej płytek, tym większą kontrolę sprawuje się nad ostrzeniem noży. Rolkowe ostrzałki do noży są przeznaczone dla amatorów i nie wymagają żadnej techniki ostrzenia.

Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?

Z pewnością do niezbędnych przyborów kuchennych można zaliczyć deski do krojenia, wykorzystywane każdego dnia do siekania produktów, rozgniatania oraz krojenia. Poprzez nowoczesne rozwiązania i ciekawą kolorystykę deski są nie tylko praktycznym dodatkiem kuchni, ale także jej ozdobą. Do popularnych modeli zaliczają się deski drewniane, które za sprawą swojego naturalnego materiału posiadają szerokie grono zwolenników. W odróżnieniu od desek kamiennych oraz szklanych drewno nie tępi noży kuchennych, a ponadto nadaje się jako podkładka pod gorące garnki. Podobne właściwości posiada bambusowa deska do krojenia. Zazwyczaj w każdej kuchni goszczą deski z tworzywa sztucznego. Ten rodzaj desek nie tępi noży, dzięki czemu możemy na nich używać nawet noży ceramicznych. Dodatkową zaletą tych desek jest ich niewielka waga, dzięki czemu można łatwo je przenosić.

Deski do krojenia występują w różnych kształtach oraz kolorach, co pozwala na dopasowanie do aranżacji kuchni. Popularne w ostatnim czasie stały się deski imitujące marmur, doskonale uzupełniające nowoczesne wnętrze. Urządzając każdą kuchnię, warto pamiętać o skompletowaniu odpowiednich przyborów kuchennych, które usprawnią codzienne gotowanie. Akcesoria wysokiej jakości sprawiają, że przygotowywanie potraw staje się przyjemnością, a nawet najbardziej skomplikowane przepisy są łatwiejsze w wykonaniu.

Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia