Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Serwis obiadowy - jak wybrać?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Zastawa obiadowa, poza swoimi oczywistymi zadaniami, spełnia również funkcję estetyczną i często stanowi reprezentacyjny element aranżacji kuchennej. Bez eleganckiego serwisu nie wyobrażamy sobie świątecznego obiadu czy innych rodzinnych uroczystości. Na takie okazje warto więc wybrać serwis obiadowy, który będzie różnił się od zastawy codziennej, stawiając na szlachetne materiały, takie jak ceramika i porcelana oraz oryginalne wzornictwo i kolorystykę. 

Uniwersalna, czysta biel

Nie zaskakuje jednak fakt, że klasyczny zestaw utrzymany w odcieniu bieli będzie uniwersalny i z łatwością dopasuje się do innych elementów zastawy stołowej. Wielu użytkowników wybiera takie komplety m.in. dlatego, że sprawdzają się one także w minimalistycznych i prostych wnętrzach. Biały serwis obiadowy można wybrać w taki sposób, aby wyróżniał się bardziej finezyjnym lub nawet nieco ekstrawaganckim kształtem. Wśród uroczystych serwisów obiadowych można znaleźć talerze oraz półmiski z falistymi brzegami lub o bardziej nieregularnych kształtach, np. te nawiązujące do struktury muszli. Taka zastawa stołowa umożliwia połączenie jej z obrusem w dowolnym kolorze lub z dekoracyjnymi ornamentami, bez obaw, że stworzy wrażenie chaosu lub niespójności.

Zestawy obiadowe do kuchni rustykalnych

W ostatnich czasach można zaobserwować zwrot w stronę tradycji oraz tęsknotę za naturą i rozwiązaniami zapamiętanymi z dzieciństwa. Przejawem tego staje się popularność drewnianych kuchni i jadalni w stylu rustykalnym oraz prowansalskim. W utrzymanych w tej estetyce pomieszczeniach mogą znajdować się zastawy obiadowe ozdobione kwiecistymi motywami w żywych, radosnych kolorach. Będą one doskonale uzupełniać się z ręcznie dzierganymi obrusami i serwetami w odcieniach bieli, zieleni oraz pasteli. Uzupełnieniem serwisu obiadowego mogą być także drewniane deski do krojenia w charakterze podkładek pod naczynia, które jednocześnie będą stanowić intrygujący element wizualny. Przy okazji wybierania kompletu obiadowego warto pamiętać o doborze sztućców. Charakter rustykalnej zastawy z pewnością podkreślą srebrne lub złote sztućce. Warto poszukać takich, które charakteryzują się nieco bogatszym, patynowanym odcieniem, kojarzącym się z dawnymi, eleganckimi kompletami towarzyszącymi rodzinom od pokoleń.

Dla miłośników egzotyki

Wraz z rosnącą popularnością wpływów kulinarnych z innych kontynentów, do polskich domów wkroczyły również dekoracje i meble nawiązujące do estetyki azjatyckich wnętrz. Warto dobrać współgrający z nimi serwis obiadowy. Zastawy takie z pewnością przypadną do gustu wszystkim ceniącym otwartość na zaskakujące kontrasty i niespotykane wzornictwo. Do aranżacji kuchni w stylu egzotycznym będą pasować półmiski utrzymane w odcieniu turkusowym, nawiązującym do koloru bezchmurnego nieba lub oceanicznej wody. W połączeniu ze złotymi sztućcami będą stanowić spójną i intrygującą kompozycję, doskonale odnajdując się w kuchni pełnej kolorowych, egzotycznych roślin, przezroczystych słojów, prezentujących aromatyczne herbaty i kawy, aż po moździerze wypełnione intensywnie pachnącymi przyprawami. Tak urządzona kuchnia będzie przyciągać obietnicą uczty dla wszystkich zmysłów.

Elegancki serwis obiadowy na szczególne okazje

Użytkownicy lubiący eleganckie połączenia kolorystyczne z pewnością docenią uniwersalne zestawienie czerni i bieli uzupełnione złotem. Połyskujące talerze w odcieniu głębokiej czerni, z akcentem w postaci złotych sztućców i kieliszków ze zdobieniami w tym szlachetnym kolorze, nadadzą elegancki charakter zastawie stołowej. W połączeniu z lekko ekstrawaganckimi świecznikami mogą one także stanowić tło bardziej intymnej kolacji we dwoje. W ten sposób śmiałe połączenie kolorów okazuje się niezwykle uniwersalne, dopasowane zarówno do bardziej oficjalnych okazji, jak i romantycznego spotkania. Ta właśnie cecha stanowi o potencjale serwisu obiadowego, ale też każdego innego elementu aranżacji wnętrza, przez co pozwala sprostać zróżnicowanym oczekiwaniom i potrzebom współczesnego użytkownika.