W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Akcesoria do pieczenia – przygotuj smakowite wypieki wielkanocne

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Właściwe wyposażenie kuchni to pierwszy krok do przygotowania doskonałych w smaku słodkości. W jakie akcesoria do pieczenia warto się zaopatrzyć, aby szybko i sprawnie przygotować wielkanocne wypieki? To w końcu ich zapach i smak buduje niepowtarzalną świąteczną atmosferę.

Akcesoria do pieczenia niezbędne w każdej kuchni

Wałek i stolnica to podstawowe akcesoria do pieczenia. Do najpopularniejszych wałków należą te drewniane i nic dziwnego – drewno jest w pełni ekologiczne, a ponadto posiada właściwości antybakteryjne. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę, czy wałek został dobrze zakonserwowany, a jego konstrukcja jest solidna i wytrzymała. Lekka silikonowa stolnica okaże się z kolei prawdziwym skarbem, jeśli w kuchni brakuje miejsca na przechowywanie dużej stolnicy wykonanej z drewna. Zwinięta w rulon z łatwością zmieści się za kuchenną szafką. Taką stolnicę można również rozłożyć na blaszce zamiast papieru do pieczenia, aby upiec perfekcyjny biszkopt czy słodkiego mazurka.

W przygotowaniu wypieków zgodnie z konkretną recepturą pomocne okażą się narzędzia, dzięki którym odmierzymy odpowiednią ilość składników. Praktycznym rozwiązaniem będą miarki zarówno w postaci osobnego pojemnika, jak i te umieszczone wewnątrz naczyń. Na liście niezbędnych akcesoriów do pieczenia koniecznie należy umieścić także sitka i przesiewacze do mąki – idealne, jeśli naszym celem jest puszysta babka drożdżowa. Przesiewanie sprawi, że mąka nabierze powietrza, a ciasto stanie się lżejsze i bardziej pulchne. Z kolei miski przystosowane do miksowania posiadają antypoślizgowe uchwyty i stabilniejsze podstawy, dzięki którym są bardziej wytrzymałe i wygodne w użyciu nawet podczas energicznego mieszania.

Kiedy wszystko jest już gotowe, pozostaje wybrać odpowiednią blachę lub formę do pieczenia. Podczas przygotowywania świątecznego mazurka sprawdzi się blacha z wyjmowanym dnem. Jeśli nie mamy specjalnej formy do babki, ciasto możemy przelać do popularnej keksówki, w której z łatwością przygotujemy także pasztet lub upieczemy chleb.

Wielkanocne wypieki razem z dzieckiem

Wspólne pieczenie z dzieckiem to wspaniała zabawa. Wiedzą o tym mamy, których pociechy z pełnym skupieniem i zaangażowaniem przygotowują wspólnie z nimi różne ciastka i desery. Kolorowe kruche ciasteczka to już klasyka wśród wielkanocnych wypieków. Aby nasze dzieci z ochotą włączyły się w świąteczne przygotowania, wystarczy zaopatrzyć się w zestaw foremek do ciasta w kształcie kurczaczków, baranków czy zajączków.

Dziecięca wyobraźnia z pewnością pomoże stworzyć także fantazyjne babeczki. Najmłodsi podejdą do swojego zadania z jeszcze większym zapałem, wiedząc że przygotowanymi własnoręcznie wypiekami będą mogli pochwalić się przed rówieśnikami podczas święcenia wielkanocnego koszyka. Tradycyjne babeczki można zastąpić również ulubionymi muffinkami upieczonymi w papierowych foremkach. Wystarczy przystroić je świątecznymi motywami – do tego celu idealnie sprawdzą się kolorowe dropsy lub czekoladowe jajeczka ułożone na kremie z bitej śmietany i serka mascarpone.

Jak dekorować i serwować wielkanocne wypieki?

Babka piaskowa to prawdziwa królowa wielkanocnych wypieków. Będzie prezentować się i smakować jeszcze lepiej, jeśli na jej powierzchni rozsmarujemy połyskujący cytrynowy lukier. Najprościej zrobić to poręcznym pędzelkiem z naturalnym włosiem. Do lukrowych dekoracji przyda się także specjalny pisak lub jednorazowe dekoracyjne rękawy, dzięki którym wyczarujemy unikalne pisanki, zajączki czy baranki. Aby wielkanocne wypieki były jeszcze bardziej kolorowe, warto zabarwić lukier na pastelowe kolory za pomocą składników spożywczych – odrobina soku malinowego zabarwi lukier na piękny różowy kolor, liście szpinaku na zielono, natomiast kurkuma wyczaruje energetyczną żółć.

Sekret wielkanocnych wypieków tkwi także w estetyce ich podania. Trudno oprzeć się słodkościom, które kusząco prezentują się na eleganckiej paterze. Wielkanocne wypieki wyeksponować możemy, wykorzystując klasyczne szklane patery na nóżce, patery porcelanowe oraz designerskie modele w nietypowych kształtach. Warto jednak zwrócić uwagę, aby zarówno materiał, z jakiego została wykonana patera, jak i jej styl był dopasowany do pozostałych elementów zastawy stołowej. Na świątecznym stole doskonale sprawdzą się także patery z pokrywą, pod którą ciasto zachowa świeżość nawet przez długie godziny.