Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Jak nie marnować żywności? Przechowuj właściwie

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Marnowanie żywności to problem, którego skala jest zatrważająca. Jego źródłem zwykle nie jest jednak zła wola, ale niewłaściwe przechowywanie produktów. Kluczem do dobrej organizacji artykułów spożywczych jest funkcjonalnie zaaranżowana przestrzeń. Jak akcesoria do kuchni mogą w tym pomóc?

Pojemniki na żywność – sposób na dobrą organizację produktów

Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, warto przede wszystkim przechowywać ją w odpowiedni sposób. Dzięki przemyślanej organizacji produktów można łatwiej dokonywać codziennej inwentaryzacji kuchennych szafek bądź lodówki, zmniejszając ryzyko przeoczenia terminu przydatności do spożycia, które najczęściej powoduje, że zepsute jedzenie trafia do kosza.

Funkcjonalne pojemniki na żywność pomagają w rozsądnym zarządzaniu przestrzenią wewnątrz lodówki. Dzięki nim dostęp do poszczególnych produktów nie jest w żaden sposób ograniczony, a miejsce na wszystkich półkach odpowiednio zagospodarowane. Pojemniki sprawiają, że produkty spożywcze dłużej zachowują swoją świeżość i nie obsychają. Zarówno pojemniki szklane, jak i wykonane z tworzywa sztucznego wyraźnie prezentują swoją zawartość, co pozwala również na bieżąco kontrolować ilość zapasów.

Akcesoria nadają się także do kuchennych szafek. Przechowując suche, sypkie produkty, takie jak kasze, makarony, cukier, kawę, bakalie, płatki śniadaniowe czy nasiona, warto wybierać modele wzbogacone o silikonową uszczelkę. Wówczas żywność jest jeszcze lepiej chroniona, gdyż hermetyczne zamknięcie stanowi nieprzekraczalną barierę dla wilgoci oraz tlenu, które sprzyjają rozwojowi pleśni. Pojemniki na przyprawy są z kolei doskonałą alternatywą dla nieestetycznych i mniej wytrzymałych papierowych saszetek. Pomagają tym samym uporządkować zawartość szuflady, czuwając nad ładem i zapobiegając przenikaniu zapachów oraz utracie aromatu.

Jakie pojemniki na żywność wybrać?

Do grona najbardziej uniwersalnych zaliczają się pojemniki plastikowe, ponieważ można umieszczać w nich szerokie spektrum produktów. Są lekkie i odporne na uszkodzenia mechaniczne, więc sprawdzają się nie tylko podczas przechowywania produktów, ale także transportowania posiłków do pracy lub szkoły. Większość pojemników z tworzywa sztucznego jest zdatna do mycia w zmywarce i wykazuje odporność zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury.

Szklane pojemniki nie chłoną zapachów i nie wchodzą w reakcje z żywnością. Można wkładać je do kuchenki mikrofalowej, piekarnika, a nawet zamrażalnika. Wybierając model o odpowiednim kształcie oraz rozmiarze, pojemnik spisuje się również jako element aranżacji stołu podczas dowolnej uroczystości. Produkty ze szkła nie odbarwiają się podczas przechowywania żywności mokrej, dzięki czemu na długo zachowują swój schludny wygląd.

Stylowe wyposażenie kuchni

Gdy akcesoria do kuchni lądują w lodówce bądź szafkach, istotne parametry to ergonomiczny kształt, materiał wykonania oraz jakość. Jeśli natomiast mają być na stałe zlokalizowane w widocznym miejscu, warto zwrócić również uwagę na ich design. Różnorodne pojemniki stanowią integralną część kuchennych blatów, więc trzeba zadbać o to, aby były spójne ze stylem aranżacyjnym.

Praktyczne pojemniki vintage dodają kuchni charakteru, będąc hołdem dla trendów sprzed lat. Obecność klipsa i stylizowanej pokrywki sprawia, że są nie tylko funkcjonalne, ale także atrakcyjne pod kątem wzorniczym. Niejednokrotnie można przypisać im rolę niebanalnej ozdoby kuchennej.

Funkcjonalna aranżacja kuchni, czyli klucz do sukcesu

Istotnym aspektem w kontekście odpowiedniego przechowywania żywności jest funkcjonalność aranżacji. Układ zabudowy, optymalna liczba szafek kuchennych i przestrzeni do przechowywania mają niebagatelne znaczenie. Zalecanym rozwiązaniem jest umieszczenie w dolnych rzędach szuflad z pełnym wysuwem, a w górnych – półek. Rozkładając poszczególne pojemniki i akcesoria do kuchni, warto kierować się zasadą mówiącą, że to, z czego korzysta się często, powinno być pod ręką. Produkty użytkowane sporadycznie można ulokować w mniej dostępnych miejscach.

Aby zapobiec marnowaniu jedzenia, trzeba zdawać sobie sprawę, co właściwie znajduje się w kuchennych szafkach oraz lodówce. Chaos zdecydowanie nie pomaga w monitorowaniu stanu zapasów, więc przestrzeń należy uporządkować, sięgając po pojemniki. Są różnorodne, dzięki czemu łatwo dopasować je nie tylko do artykułów spożywczych, ale także wystroju wnętrza. Nie bez znaczenia jest również funkcjonalny układ zabudowy, który ułatwia dbanie o ład.