W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Jak urządzić kuchnię z wyspą?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Wyspa kuchenna to atrakcyjne wizualnie rozwiązanie, które znakomicie wpisze się w nowoczesną przestrzeń. Najlepiej sprawdzi się w przypadku przestronnej kuchni o układzie mebli typu U lub L, otwartej na salon. Może wówczas stanowić dodatkowy blat lub jedną ze stref roboczych (np. gotowania albo zmywania). Im większą ilością miejsca dysponujemy, tym większa może być nasza wyspa. Zbyt mała będzie po prostu niepraktyczna. Pamiętajmy również, że powinna być odsunięta od ciągu szafek przynajmniej o 90 cm, co zapewni komfortowe korzystanie z niej.

Czy to oznacza, że mała kuchnia z wyspą jest złym pomysłem? Taki projekt będzie trudniejszy do realizacji, lecz na pewno nie niemożliwy. Warto wtedy jednak postawić na niewielką, prostokątną wyspę (ale o wymiarach nie mniejszych niż około 80x60 cm), która będzie pełniła funkcję blatu roboczego lub zastąpi barek. Aby nie przytłoczyć zbytnio wnętrza, zdecydujmy się na opcję jedynie częściowo zabudowaną. Wybierając wyspę-barek, możemy zrezygnować z tradycyjnego stołu, co pozwoli nam dodatkowo zaoszczędzić cenną przestrzeń. Pamiętajmy jednak o dokupieniu wygodnych hokerów o odpowiedniej wysokości, a także o wysunięciu blatu, żeby zostawić miejsce na nogi. Minimalistyczny design mebli podkreśli nowoczesny charakter kuchni. Doskonałą alternatywę dla wyspy – zwłaszcza w przypadku niewielkich wnętrz – może stanowić półwysep. Będzie pełnił takie same funkcje, jednak wymaga jeszcze mniej miejsca.

Jak wykorzystać wyspę kuchenną?

Kuchnia z wyspą daje naprawdę wiele możliwości aranżacyjnych. Wyspę możemy potraktować wyłącznie jako blat roboczy, jednak najczęstszym rozwiązaniem jest stworzenie na niej strefy gotowania lub – jeśli dysponujemy naprawdę dużą przestrzenią – dodatkowo także strefy zmywania. Pamiętajmy o tym, aby zastosować okap wyspowy – będzie nie tylko przydatny, lecz także stanie się designerską ozdobą wnętrza. Jeśli na wyspie planujemy tylko blat roboczy, możemy postawić ciekawe lampy wiszące.

Równie ważne jak wykorzystanie miejsca na blacie jest zagospodarowanie przestrzeni pod nim – opcji jest mnóstwo. Od strony kuchni mogą być to szafki i szuflady. To idealne rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku wysypy z płytą indukcyjną. Wówczas całą strefę gotowania mamy w jednym miejscu – wszystkie akcesoria niezbędne do gotowania (garnki, naczynia, sztućce) będą znajdowały się w pobliżu. Pod blatem można też umieścić np. piekarnik. Jeżeli natomiast decydujemy się na barek – od strony kuchni najlepiej postawić na szafki, a od strony salonu na wysunięty blat i stylowe hokery. Gdy dysponujemy większą ilością przestrzeni, do wyspy warto dostawić stół i krzesła – zyskamy w ten sposób część jadalną dobrze skomponowaną z kuchnią. Wyspa kuchenna może też stanowić integralną część salonu. Jak to zrobić? W najprostszej wersji wystarczy elegancki front (np. drewniany), pasujący stylistycznie do wystroju pokoju. Ciekawym pomysłem są także otwarte półki, na których ustawimy książki i ozdoby. Bardziej wymagającym, lecz niezwykle efektownym rozwiązaniem, będzie natomiast wbudowane akwarium lub wiszący ekran tv.

Zalety i wady kuchni z wyspą

Nowoczesna kuchnia z wyspą nie tylko pomysł na modną i atrakcyjną aranżację wnętrza – jeśli dysponujemy odpowiednio dużą przestrzenią, to również niezwykle funkcjonalne rozwiązanie. Zyskamy dodatkowy blat roboczy i tak potrzebne miejsce do przechowywania. Wyspa kuchenna ładnie oddziela salon od kuchni, pozwalając jednocześnie na zachowanie otwartej przestrzeni. W ten sposób osoba przygotowująca posiłki nie będzie odizolowana od reszty domowników, co sprzyja integracji i zacieśnianiu rodzinnych więzi. Łatwiej też o wspólne gotowanie.

Minusem – jak każdej kuchni otwartej – jest to, że musimy nieustannie dbać o porządek na blacie, bo będzie on najbardziej wyeksponowanym miejscem. Pojawia się też problem doprowadzenia wszystkich instalacji (wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej). Dlatego takie rozwiązanie wymaga gruntownego remontu całego wnętrza, albo powinno być uwzględnione na etapie projektowania przestrzeni. Warto jednak rozważyć tę opcję – efekt z pewnością wart jest zachodu.

Szukasz pomysłu na kuchnię z wyspą? Sprawdź nasze propozycje.