W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Jakie patelnie warto mieć w swojej kuchni?

W każdej kuchni, w której codziennie przyrządza się posiłki, powinna znajdować się choć jedna dobrej jakości patelnia. Jest ona elementem kuchennego wyposażenia niezbędnym do przygotowania smacznych potraw. Obecnie w sklepach znaleźć można wiele rodzajów patelni, zaczynając od teflonowych, poprzez przeznaczone do przyrządzania naleśników, na grillowych kończąc. Która z nich najbardziej się sprawdzi? Na jaki model postawić?

Jak wybrać właściwą patelnię?

Patelnia to bez wątpienia niezastąpiony sprzęt kuchenny, dzięki któremu można przyrządzić aromatyczne potrawy mięsne, puszyste naleśniki czy wyśmienitą rybę. Decydując się na zakup nowej patelni, warto kierować się materiałem, z jakiego została wykonana oraz rodzajem powłoki. Użyte do jej produkcji tworzywa powinny wykazywać właściwości nieprzywierające i jednocześnie gwarantować bezpieczeństwo użytkowania oraz trwałość na lata. Jedną z najbardziej wytrzymałych patelni jest patelnia lava, która dzięki specjalnej powłoce wykonanej z naturalnej kamionki, odporna jest na zarysowania. Jej właściwości zapewniają najwyższą jakość spożywanych posiłków oraz smażenie z jeszcze mniejszą ilością tłuszczu.

Najpopularniejsza patelnia teflonowa

Teflonowa patelnia to najczęściej wybierany rodzaj patelni. Zainteresowanie tym typem sprzętu wynika głównie ze stosunkowo niskiej ceny, która jest nieporównywalna z modelami ceramicznymi czy tytanowymi. Patelnia teflonowa jest bardzo odporna na wysokie temperatury. Posiada gładką i nieprzywierającą powłokę.

Uniwersalna patelnia do naleśników

Patelnia naleśnikowa to jedna z tych, które mają pełnić konkretną funkcję. Dzięki niej przygotowanie puszystych naleśników jest proste i przyjemne. Patelnia taka charakteryzuje się stosunkowo niskimi ściankami, gwarantującymi łatwość w przewracaniu naleśników na drugą stronę. Wśród zalet tego sprzętu kuchennego należy wymienić przede wszystkim specjalną powłokę, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, nawet przy użyciu małej ilości tłuszczu. Umożliwia ona usmażenie naprawdę cienkich naleśników. Najczęściej patelnia tego typu ma średnicę od 20 cm do 30 cm.

Patelnia grillowa - do czego się przyda?

Patelnia grillowa to kolejny rodzaj patelni przeznaczony do zadań specjalnych. Jej główną funkcją jest przygotowanie aromatycznych potraw przy minimalizowaniu ilości zużywanego tłuszczu. Dzięki temu przyrządzane dania są niskokaloryczne. Wśród największych zalet patelni grillowej znajduje się prążkowane dno, które pozwala na swobodne ociekanie tłuszczu z mięsa. Charakterystyczna budowa patelni umożliwia przygotowanie dań niemal takich, jak na klasycznym grillu. Specjalne powłoki patelni grillowych sprawiają, że przygotowywana potrawa nie przywiera do dna i nie przypala się, mimo że nie używamy tłuszczu.

Patelnia wok - dla kogo?

Patelnia typu wok to głębokie naczynie o sporej średnicy, pozwalające na smażenie składników oraz intensywne mieszanie ich jednocześnie. Charakteryzuje się wysokimi brzegami. Bardzo często wykonana jest z materiałów dających efekt szybkiego nagrzewania się. Dzięki temu długo utrzymuje ciepło potraw. Najlepszymi modelami są ciężkie patelnie wok wykonane z żeliwa, natomiast dostępne są również woki wykonane ze stali. Sprzęt ten najbardziej przyda się do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej. Patelnia wok ułatwia smażenie bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu potrawy są mniej kaloryczne.

Patelnia do indukcji

Jednym z kryteriów wyboru odpowiedniej patelni jest dostosowanie jej rozmiaru oraz funkcjonalności do posiadanej kuchenki. W przypadku płyty indukcyjnej, najlepiej sprawdzi się patelnia indukcyjna, dedykowana tego typu sprzętowi. Atutem płyt indukcyjnych jest to, że się nie nagrzewają, zużywają mniej prądu i łatwo można utrzymać je w czystości. Patelnia do indukcji charakteryzuje się specjalnym dnem, które oddziałuje na wytwarzane przez płytę pole magnetyczne.

Sekretem zawsze smacznych potraw są akcesoria najwyższej jakości. Nie trzeba być mistrzem gotowania, aby przyrządzone potrawy były wyśmienite, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w funkcjonalny sprzęt kuchenny.

Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia