W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Jesień w kuchni - zastawa stołowa

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Dziś tempo życia jest zawrotnie i na co dzień zwykle nie zwracamy uwagi na sposób nakrywania do stołu w czasie posiłków. Często śniadanie jemy w biegu, obiad poza domem i dopiero w czasie kolacji możemy wygodnie usiąść i w spokoju coś zjeść. Warto więc zadbać wówczas o właściwą oprawę stołu, by po męczącym dniu zapewnić sobie choć odrobinę luksusu.

Podczas zwykłych posiłków zastawiamy stół w prosty sposób, bo do prawdziwej dekoracji stołu przykładamy się dopiero w czasie większych uroczystości czy posiłków świątecznych. Warto jednak dbać o takie szczegóły na co dzień, bowiem najzwyklejszy posiłek podany w pięknej formie odbierany jest przez nasze zmysły zupełnie inaczej. Jego smak, zapach i wygląd zostaje zapamiętany na bardzo długo.

Zastawa stołowa na co dzień i od święta

Aby odpoczywać i jeść w pięknej scenerii, warto zadbać o odpowiednie naczynia, których używa się na co dzień. Zwykle serwisy obiadowe lub obiadowo-kawowe przeznaczone są dla sześciu lub dwunastu osób. W zależności od liczby członków rodziny należy wybrać odpowiedni dla siebie. Na co dzień najlepiej sprawdza się zastawa stołowa bez specjalnych wzorów lub z prostym zdobieniem. Talerze, kubki i filiżanki używane codziennie wymagają częstego mycia, muszą sprostać różnym detergentom, a to nie wpływa korzystnie na ich wzory i kolory, nawet jeśli oznaczono, że wszystkie elementy nadają się do mycia w zmywarce. Warto więc wybierać talerze i kubki minimalistycznie zdobione, a one też świetnie się prezentują zarówno w otoczeniu tradycyjnym, jak i nowoczesnym.

Zastawa stołowa ręcznie malowana, albo ta z białej porcelany to idealny wybór na większe okazje i uroczystości. Tu też trzeba dobrze przemyśleć wielkość zestawu, bo jednak często zdarza się, że nawet komplet na dwanaście osób jest za mały. Wszystko przecież zależy od liczby osób zasiadających wspólnie do stołu. Odpowiednio skompletowana zastawa stołowa to także półmiski, misy czy wazy. Wybierając więc zestaw podstawowy, nie wolno zapomnieć o tych elementach dodatkowych, bez których trudno będzie podać przygotowane potrawy.

Efektowne szkło

Jednak zastawa stołowa, porcelanowa czy ceramiczna to nie wszystko co na stole musi się pojawić. To także szklanki, w których podaje się soki lub wodę oraz kieliszki przeznaczone na przeróżne alkohole. Warto wybierać eleganckie modele, które będą cieszyć nie tylko w czasie większych uroczystości, ale także na co dzień. Ulubiona kawa latte smakuje przeciętnie, gdy pita jest z kubka z niekompletnym uszkiem. Zdecydowanie ma lepszy smak, cieszy swoim wyglądem, gdy przygotowana zostanie w pięknej szklance, dedykowanej specjalnie do takich napoi. Pyszne, aromatyczne herbaty liściaste, zalane wrzątkiem w tradycyjnej szklance, nie będą tak dobrze smakowały, jak te zaparzane w specjalnej szklance wyposażonej w praktyczne siteczko z przykrywką.


Obrusy i elementy dekoracyjne

Najpiękniejsza zastawa stołowa nowoczesna i elegancka nie będzie dobrze wyglądać na źle dobranym obrusie. Warto starannie dobrać ten element wystroju stołu, tak aby wyeksponować piękne talerze i filiżanki oraz starannie dobrane szkło. Na lnianym obrusie znakomicie prezentuje się zastawa stołowa w kwiaty bądź ta w stylu rustykalnym. Do innych rodzajów zastaw należy dobierać obrusy pod względem kolorystycznym. Warto też trzymać się zasady, która mówi, że wzorzyste naczynia wymagają jednokolorowych nakryć stołu, natomiast jednobarwne talerze będą się świetnie prezentować na wzorzystych obrusach.