Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Kilka pomysłów na aranżację wielkanocnego stołu

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Pachnące żonkile w wazonie, świeża rzeżucha i delikatne wielkanocne ozdoby. Dekorując świąteczny stół, warto pamiętać, że Wielkanoc to także celebracja nadchodzącej wiosny. Jaka więc powinna być aranżacja wielkanocnego stołu? Przedstawiamy wyjątkowe pomysły, które sprawią, że rodzinne spotkania zyskają oryginalną oprawę.

Uroczysty wystrój stołu w każdym domu

Aranżacja wielkanocnego stołu to zadanie, któremu warto poświęcić odrobinę czasu i energii. Jego wystrój stanowi bowiem tło, na którym wyeksponujemy fantastyczne domowe wypieki i kuszące aromatem dania. I choć świąteczne menu zależy w dużej mierze od regionu, wielkanocny stół w polskich domach jest zawsze pieczołowicie przygotowywany. Aby w tym roku nadać mu jeszcze więcej uroku, sięgnijmy po oryginalne dekoracje i zadbajmy o kompletne wyposażenie jadalni, dzięki czemu będziemy w pełni gotowi na przyjęcie gości.

Szukając pomysłów na aranżację wielkanocnego stołu, zainspirujmy się budzącą się do życia przyrodą. Kwitnące forsycje, kiełkujące liście drzew, niebieskie niebo – wiosnę, którą obserwujemy przez okno, zaprośmy do środka i uczyńmy motywem przewodnim. Wybierając obrusy i bieżniki, postawmy na żywe kolory. Ława rozkładana, udekorowana białą tkaniną i serwetkami w kolorze słonecznej żółci lub błękitu, będzie się doskonale prezentować w jadalni i salonie. Zadbajmy też o zielone akcenty na stole w postaci samodzielnie wyhodowanej rzeżuchy, ozdobnych kul ze sztucznego mchu i barwnych kwiatów, które ożywią całą aranżację. Radosny wystrój podkreśli ceramiczna figurka wielkanocnego królika, ukryta wśród stroików i filiżanek z ozdobnego serwisu kawowego.

Folklorystyczne klimaty na świątecznym śniadaniu

Jeśli tylko lubimy tradycyjne wzornictwo, zaaranżujmy wielkanocny stół w sielskim klimacie i sięgnijmy po zestaw obiadowy o oryginalnym, niebieskim zdobieniu – jego charakter przywodzi na myśl regionalne wyroby rzemieślników. Blat udekorujmy jasnym obrusem, skontrastowanym z beżowymi lub szarymi bieżnikami.

Co ważne, stół lub ława rozkładana, przy której zasiądą goście, zyska, gdy dobierzemy do aranżacji garść naturalnych akcentów w postaci ciętych tulipanów umieszczonych w wazonie czy ręcznie robionych pisanek wyeksponowanych na półmisku. Tak przystrojona strefa posiłków zachwyci naturalnym klimatem, a piętrzące się na szklanej paterze kawałki mazurków i babek z rodzynkami będą kusić swoim aromatem wszystkich miłośników ludowego stylu i słodkości.

Pastelowa oprawa rodzinnego spotkania

Aranżacja wielkanocnego stołu powinna być bliska naszym gustom. Jeśli dobrze czujemy się w stonowanej oprawie, postawmy raczej na delikatną, pastelową kolorystykę. Ceramiczne figurki o lekko połyskującym wykończeniu, nadadzą całości efekt glamour. Wystrój stołu dopełnią pojedyncze ozdoby: dekoracyjne wianki czy różowy wazon z żonkilami i błękitnymi hiacyntami. Sięgnijmy też po zestaw obiadowy, pasujący do wystroju całego stołu. W tym wypadku dobrze sprawdzi się klasyczny biały serwis lub komplet z drobnym geometrycznym wzorem. Dobrane do tego sztućce w srebrnym lub złotym kolorze świetnie podkreślą nieskomplikowaną, a zarazem elegancką aranżację wielkanocnego stołu.

Niezbędne wyposażenie jadalni na wielkanocne spotkanie

Kompletowanie ozdób i dekoracji na wielkanocny stół to część przygotowań do rodzinnego spotkania. Zanim przyjmiemy naszych gości, upewnijmy się, czy posiadamy w domu odświętny zestaw obiadowy i dodatkowe naczynia na tradycyjne potrawy i rumiane wypieki. Bądźmy również przygotowani do serwowania różnych napojów – w końcu ile osób, tyle smaków i gustów. Wodę mineralną lub owocowe soki podajmy w pojemnych dzbankach, które prezentują się o wiele lepiej niż fabryczne opakowania. Gdy przyjdzie moment na wzniesienie toastu, przelejmy trunek do eleganckich kieliszków. Pamiętajmy również o słodkościach: kawałki migdałowej babki czy czekoladowego mazurka wyeksponujmy na dekoracyjnych paterach, które dodatkowo ozdobią przestrzeń stołu.

Nadejście wiosny to początek przygotowań do zbliżającej się Wielkanocy. Jeśli przyjmujemy gości u siebie, zadbajmy, by stół, przy którym zasiądą, był uroczyście przystrojony. Sprawdźmy też, czy wśród wyposażenia jadalni mamy wszystko, co pozwoli nam przyjąć rodzinę na świątecznym śniadaniu lub obiedzie.