W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Kuchnia z wyspą czy bez wyspy?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Nowoczesne projekty kuchni bardzo często proponują rozwiązanie urządzenia kuchni z wyspą. Nie ma co ukrywać – taki właśnie projekt jest marzeniem wielu osób. W nowych domach, ze względu na wystarczającą przestrzeń nie ma problemu z jego realizacją. Niestety w przypadku mieszkań wyspa jest znacznie trudniejszym wyzwaniem architektonicznym. O czym należy pamiętać, decydując się na realizację projektu kuchni?

Jaką przestrzenią dysponujemy?

Zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy wyspy w kuchni muszą się zdać przede wszystkim na łaskę i niełaskę przestrzeni. Jeśli ktoś buduje nowy dom, ma możliwość zaplanowania sobie wszystkiego od początku do końca. Jeżeli jednak mamy do czynienia z mieszkaniem z niewielką kuchnią, sprawa się komplikuje. Aby wyspa była funkcjonalna i spełniała swoje zadanie, potrzebuje naprawdę sporej przestrzeni i odpowiedniej odległości od mebli. Wyspa idealnie pasuje do kuchni otwartych na salon. W niewielkich kuchniach można zdecydować się na niewielki mebel, który pozostaje ciekawym akcentem pomieszczenia, trzeba jednak uważać, by go nie przytłoczył.

Jakie są zalety wyspy?

Należy rozpocząć od kwestii praktycznych. Wyspa w kuchni znacznie poprawia jej aspekt ergonomiczny. Pozwala na stworzenie niezwykle praktycznej strefy roboczej oraz umożliwia pracę kilku osób nad przygotowaniem posiłków. W niektórych aranżacjach wyspa jest tylko rozległym blatem. Wtedy można go ozdobić stylistycznie i kolorystycznie dobranymi wiszącymi lampami – oświetlenie kuchni spełnia bowiem również funkcję dekoracyjną. Jeszcze bardziej funkcjonalne jest rozwiązanie, w którym można na wyspie gotować lub zmywać. W tym przypadku nad nią należy jednak zainstalować okap wyspowy, aby nie tylko zdobił, ale przede wszystkim chronił kuchnię.

Wyspa pozwala także na bardzo racjonalne wykorzystanie przestrzeni, ponieważ najczęściej wyposażona jest w liczne i głębokie szuflady, w których można mieć wszystko pod ręką. To jednak nie tylko miejsce pracy, ale także bardzo zachęcająca przestrzeń do spożywania posiłków czy rozmów przy kawie. Pomagają w tym specjalne krzesła do kuchni, czyli hokery, które świetnie się prezentują, a siedzenie na nich na takiej wysokości sprawia przyjemność.

Wyspa oddziela salon od kuchni, stylistycznie pasując do każdej z tych przestrzeni, dając jednocześnie możliwość wspólnego spędzania czasu po jednej i drugiej jej stronie.

Należy również wyraźnie podkreślić, że jest ona znakomitym elementem dekoracyjnym, wprowadza też do kuchni elegancję i nowoczesność.

Jakie są wady wyspy?

Zdecydowanie nieliczne. Jeszcze raz trzeba podkreślić, że ograniczeniem dla wyspy jest brak przestrzeni. Dodatkowo nie do każdej ze stylizacji będzie ona pasowała. Zdecydowanie bardziej komponuje się z aranżacją nowoczesną. Warto zwrócić uwagę na to, że wyspa jest bardzo widoczna i z tego powodu trzeba ją nieustannie utrzymywać w czystości. I wreszcie oczywista kwestia, że wersja umeblowania kuchni z wyspą jest znacznie droższa od tej tradycyjnej.

Wyspa to bardzo atrakcyjny element wyposażenia przestrzeni kuchennej. Jest niezwykle funkcjonalna i praktyczna, ale też zdecydowanie zdobi kuchnię i przyciąga wzrok. Daje nam ponadto możliwość towarzyskiego spędzania czasu, jednak potrzebuje dużych przestrzeni.