RABAT 50 zł za każde wydane 500 zł na produkty w sklepie online | Tylko do 25.10.2021 Sprawdź

RABAT 50 zł za każde wydane 500 zł
na produkty w sklepie online | Tylko do 25.10.2021
Sprawdź

powrót

Obiad w ogrodzie – przydatne akcesoria

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Letnia aura sprzyja organizowaniu przyjęć w ogrodzie. Podczas słonecznych dni warto korzystać z pogody i posiłek w gronie rodziny czy znajomych zjeść na świeżym powietrzu. Takie wyjątkowe spotkania zasługują na odpowiednią oprawę. Ważne są nie tylko serwowane dania, ale także to, w jaki sposób zostaną podane. Dzięki paru sztuczkom oraz zastosowaniu odpowiednich akcesoriów zwykły stół będzie wyglądał wyjątkowo.

Jak nakryć stół na uroczysty obiad?

Przy przygotowaniu niedzielnego obiadu należy zatroszczyć się o obrus, który będzie wyglądał na stole elegancko, co na pewno docenią goście. Nie trzeba ograniczać się do klasycznej bieli. Wręcz przeciwnie – bez przeszkód można postawić na kolor. Warto jednak wziąć pod uwagę, że do gładkich naczyń pasują wzory oraz bogate barwy, do zdobionego serwisu z kolei bezpieczniej dobrać jednolite dodatki. Dokonując wyboru serwetki należy uwzględnić jej długość – sięgający siedzisk materiał wyglądać będzie nieestetycznie. Dodatkowo istnieje ryzyko, że wstająca od stołu osoba, zahaczając niechcący o wystającą tkaninę, strąci nakrycie. Przy okazji spotkań z przyjaciółmi lub na co dzień możemy przyozdobić blat wzorzystym bieżnikiem. Dodaje on lekkości aranżacji stołu i stanowi świetną dekorację.

Ważną rolę odgrywają naczynia. Jeżeli chcemy uzyskać elegancki efekt, ułóżmy talerze jeden na drugim w odpowiedniej kolejności – na spód stawiamy płaski talerz obiadowy, na nim kładziemy talerz głęboki bądź miseczkę. Według zasad savoir vivre we właściwy sposób umiejscowić należy również sztućce. Te, których goście będą używać jako pierwszych, powinny leżeć na zewnątrz – czyli dalej od talerza. Jeśli zostało przygotowane ciasto, nie można zapomnieć o małych talerzach, widelczykach, a także o filiżankach do kawy czy kubkach do herbaty.

Istotne są również serwetki - choć obecnie najczęściej używane są papierowe, te z tkaniny uznaje się za bardziej wyszukane. Całości oprawy dopełnią wazony, do których włóżmy kwiaty polne lub te zebrane z ogrodowej rabatki, nawiązujące do imprezy w ogrodzie. Bukiet powinien być jednak na tyle niski, by nie zasłaniać twarzy siedzących naprzeciw siebie gości.

Garden party – spotkanie w mniej oficjalniej odsłonie

Podczas organizowania obiadu w ogrodzie nie jest konieczne sztywne trzymanie się zasad. Lato kojarzy się z luzem i swobodą – takie więc powinny być również lekkie przyjęcia. Kolorowe przekąski i sałatki to domena ogrodowych przyjęć. Dobrze jest więc zaopatrzyć się w różnego rodzaju miski i salaterki. Pucharki przydatne będą do serwowania owoców lub lodów. Lato to też idealny czas, aby zamiast gorącej zupy zaproponować gościom chłodnik z sezonowych warzyw, który pięknie zaprezentuje się w barwnej wazie bądź dekoracyjnej misie.

Wysoka temperatura zachęca do spożywania zimnych napojów. Dzbanki i karafki to naczynia pomocne w efektownym zaserwowaniu wody czy soków. Barwne szklanki, zarówno te tradycyjne, jak i wykonane z tworzywa, do złudzenia przypominające szklane odpowiedniki, mogą być prawdziwą ozdobą stołu. Jeśli zaś na garden party serwujemy alkohol, trzeba zadbać też o pokale czy kufle do piwa oraz kieliszki do wina.

Przekąski na obiad w ogrodzie – warto przygotować je wcześniej

Odpowiednie udekorowanie stołu i zatroszczenie się o najmniejszy detal pochłania sporo czasu. Żeby nie stresować się tym, że potrawy oraz przekąski nie zostaną przygotowane na czas, można przyrządzić je wcześniej. Koreczki, paszteciki i sałatki to przekąski niewymagające podgrzania. Odpowiednie pojemniki na żywność pozwolą na przechowanie przystawek w lodówce. Szklane miski lub naczynia, które są wyposażone w pokrywki, mogą służyć do przechowywania w lodówce. Gdy nadejdzie czas przyjęcia, wystarczy zdjąć górną część, by zaserwować potrawę. Pozwoli to także zminimalizować liczbę brudnych naczyń, co jest szczególnie ważne, jeżeli zapraszamy dużo znajomych.

Jeśli dania mają być serwowane na ciepło, a nie ma możliwości, by je odgrzać, dobrym pomysłem będzie zakup termosu obiadowego. Dzięki niemu potrawy zachowają odpowiednią temperaturę. Z kolei goście w każdej chwili będą mogli cieszyć się smacznym jedzeniem.

Przyjęcie w ogrodzie – czy warto?

Obiadami w domu można cieszyć się niezależnie od pogody. Tymi na łonie natury już nie zawsze. Dlatego, kiedy za oknem świeci słońce, warto zorganizować garden party. Do jego przygotowania wystarczy jedynie parę akcesoriów, by stworzyć niesamowity klimat. To doskonała okazja do spędzenia pięknych chwil w gronie najbliższych. Dzięki sielskiemu charakterowi i swobodnej atmosferze impreza na długo zostanie w pamięci gości.