Pomysły na porządek w kuchni – 5 sprawdzonych trików
Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu
Czy organizacja szafek w Twojej kuchni jest bardziej dziełem przypadku niż efektem przemyślanego planu, a poszukiwanie każdej drobnej rzeczy przypomina przedzieranie się przez dżunglę? Porządek w kuchni to podstawa sprawnego gotowania, przyjemnego spożywania posiłków, szybkiego sprzątania i atrakcyjnego wystroju. Pomożemy Ci raz na zawsze pozbyć się bałaganu i chaosu z kuchennych wnętrz! Poznaj nasze sprawdzone pomysły na porządek w kuchni.
Pomysły na porządek w kuchni – dobra organizacja przestrzeni to podstawa
Planując porządki w kuchni krok po kroku, na pierwszym etapie prac rozważ przeorganizowanie przestrzeni. W poszukiwaniu sprawdzonych pomysłów na organizację kuchni warto sięgnąć do podstaw – zasady podziału wnętrza na 5 stref.
- Strefa zapasów – to obszar przechowywania żywności. Znajdują się tutaj lodówka, opcjonalnie spiżarnia oraz blat lub stolik do odkładania zakupionych produktów przed schowaniem. Strefa ta powinna być zlokalizowana blisko strefy zmywania.
- Strefa przechowywania – to różnego typu szafki, szuflady, półki i regały, a także specjalne akcesoria, które ułatwiają przechowywanie w kuchni.
- Strefa przygotowywania – to przestrzeń do przyrządzania posiłków, więc znajdują się tutaj blaty oraz szafki i półki ze sprzętami AGD, kubkami, naczyniami, przyborami kuchennymi i przyprawami. W większych pomieszczeniach funkcję tę często pełni wyspa kuchenna.
- Strefa zmywania – to obszar ze zlewozmywakiem i zmywarką oraz powierzchnią na suszarki i ociekacze. W większości domów i mieszkań pod zlewozmywakiem znajdują się kosze na śmieci i małe akcesoria do sprzątania.
- Strefa gotowania – to powierzchnia z kuchenką lub płytą i okapem, piekarnikiem oraz z szafkami z garnkami, patelniami, pokrywkami i naczyniami żaroodpornymi.
Dysponując właściwie podzieloną na strefy przestrzenią będziesz wiedzieć, jak rozmieścić rzeczy w kuchni, żeby nie krążyć od szafki do szafki w poszukiwaniu pilnie potrzebnych akcesoriów czy składników dań.
Jak utrzymać porządek w szafkach? Sprytne rozwiązania w kuchni
Chcesz zadbać o porządek w szafkach w kuchni? Zacznij od przemyślanego zagospodarowania zabudowy kuchennej. Poszczególne szafki: wiszące, stojące i narożne służą do przechowywania innego typu rzeczy.
Co gdzie trzymać w kuchni? W szafkach stojących, czyli tych pod blatami, na ogół przechowuje się przedmioty stosunkowo ciężkie i duże, jak garnki i większe sprzęty AGD, a także zapasy żywności i kosze do segregacji odpadów. W szafkach wiszących zwykle umieszcza się naczynia i przybory kuchenne, których najczęściej używasz.
Jak poukładać w szafkach kuchennych, żeby rzeczy nie przypominały jednej wielkiej konstrukcji, która grozi zawaleniem? Zadbaj o sprytne rozwiązania w kuchni. W segregowaniu przedmiotów w szafkach oraz ich wyciąganiu i wkładaniu pomagają różnego typu kosze na prowadnicach, wysuwane półki, wkłady i organizery. Do szafek narożnych przeznaczone są kilkupoziomowe, obrotowe półki. Pozwalają one uniknąć „nurkowania” do wnętrza szafki za każdym razem, gdy chcesz coś znaleźć i wyciągnąć.
Warto wiedzieć, że przechowywanie w szafkach kuchennych może pełnić funkcję dekoracyjną. Za przeszklonymi frontami umieszcza się naczynia i produkty, które zasługują na wyeksponowanie. To zabieg aranżacyjny odpowiedni dla osób, które lubią mieć stylowe przedmioty na widoku.
Pomysły na porządek w kuchni – pojemniki na żywność
Jeśli chcesz zadbać o dobrą organizację kuchni, pojemniki na żywność na pewno ułatwią Ci to zadanie, i to bardzo niewielkim kosztem. Do wyboru pozostają pojemniki plastikowe, szklane, metalowe, bambusowe czy ceramiczne, zaprojektowane w różnych stylach aranżacyjnych. W Salonach Agata - zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w naszym sklepie internetowym – znajdziesz całe kolekcje pojemników o spójnym designie. Dzięki temu możesz zaopatrzyć się w kompletny zestaw sprytnych i efektownych pomocników kuchennych.
Przechowywanie jedzenia w pojemnikach wydłuża jego przydatność do spożycia, zapobiega mieszaniu się różnych zapachów w lodówce oraz pozwala zachować pierwotny smak i aromat produktów. To doskonały sposób na przechowywanie w lodówce warzyw i owoców, wędlin i serów, przekąsek czy resztek obiadu. Z kolei do dekoracyjnych pojemników możesz przesypać kawę, herbatę, przyprawy, ryże, makarony, kasze itd.
Ważną funkcję praktyczną i estetyczną w kuchni pełnią chlebaki, czyli pojemniki na pieczywo ustawiane na blacie. Skutecznie zapobiegają wysychaniu pieczywa i świetnie podkreślają stylistykę wnętrza. Do wyboru masz modele drewniane, bambusowe, metalowe, stalowe i z tworzyw sztucznych.
Dzięki różnym ozdobnym akcesoriom organizacja kuchni jest znacznie prostsza, a przestrzeń prezentuje się atrakcyjniej i przytulniej.
Pomysły na porządek w kuchni – segregowanie śmieci i odpadów
Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną i coraz wyższymi cenami za wywóz śmieci, zamiast jednego typowego kosza, standardem w domach i mieszkaniach powoli stają się specjalne pojemniki do segregacji odpadów.
W naszej ofercie znajdziesz całe zestawy pojemników, które znacząco ułatwiają segregację kuchennych odpadów. Zestaw wkłada się do głębokiej szuflady, a specjalna wytłoczka na dno stabilizuje pojemniki. Do wyboru pozostają także potrójne, a nawet poczwórne kosze do segregacji śmieci. Pojemniki wyposażono w pokrywy, aby zapobiegać wydobywaniu się przykrych zapachów. Dodatkowo są one oznaczone kolorami, co znacznie usprawni segregację.
Nowoczesnym i niezwykle sprytnym rozwiązaniem jest mały bezworkowy kosz na odpadki, który pozwala utrzymać porządek na blacie kuchennym. Wyrzuca się do niego torebki po herbacie, fusy z kawy, skorupki z jajek, ości, obierki z owoców i warzyw itd. Dyskretny, stylowy design pozwala pozostawić taki kosz na widoku bez obaw o obniżenie walorów estetycznych wnętrza.
Organizacja szuflad w kuchni, czyli jak utrzymać w nich porządek?
Jak zagospodarować szuflady w kuchni, aby dyskretnie ukryć, posegregować i mieć zawsze pod ręką sztućce i przeróżne akcesoria kuchenne? Koniecznie sięgnij po specjalne wkłady do szuflad z separatorami. Możesz je kupić w naszych salonach stacjonarnych lub wygodnie zamówić przez Internet. Dzięki wkładom utrzymasz w ryzach sztućce na co dzień i na wyjątkowe okazje, gumki recepturki, praskę do czosnku, obieraczkę do warzyw i inne kuchenne drobiazgi.
Sprytnym rozwiązaniem do szuflad dolnych są wkłady na garnki. Pozwalają one w intuicyjny sposób poustawiać różnej wielkości naczynia, by były zawsze w gotowości do użycia. Dzięki wbudowanym przegródkom, garnki przesuwają się tylko minimalnie, co zapobiega ich uderzaniu o siebie podczas energicznego otwierania szuflad.
Jak utrzymać porządek w małej kuchni? Sprytne sposoby na maksymalne wykorzystanie przestrzeni
Jak układać rzeczy w kuchni, gdy miejsca brakuje dosłownie na wszystko? Przede wszystkim zadbaj o taki układ mebli, który w pełni odpowiada Twoim nawykom kulinarnym. Rzeczy w szafkach i szufladach poukładaj w taki sposób, żeby produkty, z których korzystasz codziennie, mieć zawsze pod ręką. W najwyżej położonych szafkach umieć sprzęty AGD, zapasy, świąteczną zastawę, kieliszki i inne przedmioty, z których korzystasz rzadko. Wykorzystaj ściany do montażu półek na przyprawy, relingów do zawieszenia przyborów kuchennych lub kubków itd. Nie zastawiaj blatów, bo utrudnisz sobie przyrządzanie posiłków. W dyskretnym i wygodnym przechowywaniu produktów spożywczych, naczyń i akcesoriów pomagają systemy typu cargo, czyli wysuwane półki. To rozwiązanie nieodzowne w każdej nowoczesnej kuchni, nie tylko w małej.
Podsumowanie
Żegnaj bałaganie! Mamy nadzieję, że wykorzystasz nasze pomysły na porządek w kuchni i od dzisiaj korzystanie z niej będzie czystą przyjemnością. Pamiętaj, że podstawą dobrej organizacji kuchennego wnętrza są pojemne meble i różnorodne akcesoria ułatwiające przechowywanie. Zapraszamy do Salonów Agata. Pomożemy Ci zaprojektować wymarzoną kuchnię od podstaw oraz sprytnie ją wyposażyć.
Akcesoria ułatwiające organizację w kuchni