W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Gotuj i jedz! Kilka podstawowych zasad aranżacji kuchni połączonej z jadalnią

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Gotowanie i jedzenie są ze sobą nieodłącznie związane, dlatego nawet w niewielkiej kuchni warto wydzielić miejsce przeznaczone do spożywania posiłków. Z kolei jeśli dysponujemy większą przestrzenią można pokusić się o połączenie kuchni z jadalnią. Jak to zrobić, aby efekt był funkcjonalny i estetyczny zarazem?

Zadbaj o integrację

Kuchnia otwarta na salon to bardzo modne rozwiązanie, które prezentuje się nowocześnie, a jednocześnie sprzyja budowaniu relacji. Sprawia także, że mieszkanie wydaje się bardziej przestronne. Doskonałym miejscem do zorganizowania jadalni w takim przypadku jest przestrzeń na styku obu stref, gdzie stół stanowi wyraźną granicę pomiędzy pomieszczeniami. W małych mieszkaniach stół z krzesłami zastąpić można blatem roboczym. Wystarczy dostawić do niego hokery, aby – zachowując walory użytkowe blatu – jednocześnie zaaranżować strefę jadalną.

Stół z krzesłami może też być połączony z wyspą lub półwyspem kuchennym. To funkcjonalne rozwiązanie zapewnia oszczędność miejsca i spójność aranżacji. Warto jednak pamiętać, że w przypadku kuchni otwartej szczególnie istotne staje się zachowanie porządku, niezbyt estetycznie prezentuje się także zbyt duża ilość urządzeń AGD czy innych elementów wyposażenia. Lepiej zdecydować się wówczas na sprzęty AGD w zabudowie oraz dodatkowe wysokie szafki, które pozwolą ukryć kuchenne akcesoria przed wzrokiem gości.

Wykorzystaj każdy centymetr

Każda kuchnia powinna być funkcjonalna i praktycznie urządzona. W przypadku kuchni połączonej z jadalnią ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni staje się szczególnie ważne. Warto rozważyć zakup mebli modułowych, które pozwolą optymalnie zagospodarować nawet przestrzeń o nietypowym kształcie. Koniecznie należy przemyśleć także ich odpowiednie ustawienie, które pozwoli wkomponować w wystrój stół kuchenny do wspólnych posiłków.

W niedużych mieszkaniach sprawdzi się ustawienie wszystkich mebli kuchennych w jednej linii, tak by wygodnie można było przygotowywać posiłki. Niewielki stół z krzesłami można wtedy ustawić przy oknie lub prostopadłej ścianie, uzyskując w ten sposób wydzieloną, jadalnianą przestrzeń. Zajmująca dwie prostopadłe ściany zabudowa kuchenna w kształcie litery L może natomiast kończyć się blatem, który będzie pełnił funkcje stołu. W większych kuchniach dobrym pomysłem jest zabudowa w formie litery U, obejmująca trzy ściany. Okrągły stół można wówczas ustawić na granicy strefy kuchennej i salonowej.

Wybierz odpowiedni stół kuchenny

Wielkość stołu powinna być dopasowana zarówno do rozmiarów pomieszczenia, jak i ilości domowników, którzy wspólnie będą zasiadać do posiłku. Zbyt duży stół może przytłoczyć wnętrze, w związku z czym na małych przestrzeniach warte rozważenia są stoły rozkładane. To bardzo funkcjonalne rozwiązanie – na co dzień pozwala zachować swobodę poruszania się po pomieszczeniu, a w razie potrzeby zapewnia dodatkowe miejsce dla gości. Stoły rozkładane doskonale sprawdzą się na szczególne okazje, to również dobry wybór dla par, które na co dzień nie potrzebują zbyt dużo miejsca przy stole, ale za to często zapraszają do domu znajomych.

Ważny jest nie tylko rozmiar stołu, ale także jego kształt i sposób ustawienia. W przestronnych wnętrzach można pozwolić sobie na umieszczenie stołu w centralnej części pomieszczenia. W wąskim pomieszczeniu sprawdzi się stół kwadratowy dosunięty do jednej ze ścian, dzięki któremu zyskamy więcej wolnej przestrzeni. Dobrym wyborem jest też stół kuchenny z okrągłym blatem, przy którym zmieści się więcej osób niż przy stole kwadratowym czy prostokątnym o takiej samej powierzchni.

Postaw na kontrastowe kolory

W otwartych pomieszczeniach, które pełnią jednocześnie kilka różnych funkcji, kontrastowe zestawienia kolorów pomagają uporządkować i podzielić przestrzeń na strefy. Urządzając kuchnię połączoną z jadalnią, warto wykorzystać dwie lub trzy zróżnicowane barwy, które zaakcentują poszczególne elementy aranżacji. Doskonałą bazą do takich zestawień będzie oczywiście biel. Oprócz niej świetnie sprawdzą się odcienie szarości, naturalne kolory drewna, a także nasycone, wyraziste barwy takie jak czerwień, żółć czy błękit.

Szare fronty kuchennych szafek i białe stoły kuchenne stworzą minimalistyczne, a zrazem eleganckie połączenie. Do białych mebli z blatami w kolorze jasnego drewna idealnie pasować będą drewniane stoły kuchenne, zaś biało-szarą kuchenną zabudowę ożywią krzesła w intensywnym kolorze. Odważnym wyborem będzie zestawienie w jednej kuchni krzeseł w kilku różnych kolorach – na taki zabieg warto się zdecydować, jeśli całość zabudowy utrzymana jest w bardzo stonowanej kolorystyce. Możemy również oddzielić strefę jadalną od kuchennej za pomocą kolorów ścian, decydując się na przykład na białe ściany w kuchni, a ciemnoszare w jadalni.

Spójna i przemyślana zabudowa kuchni i jadalni, odpowiednio dobrane stoły kuchenne, wyraziste połączenia barw to elementy, które pozwolą na urządzenie praktycznej i efektownej strefy przyrządzania oraz spożywania posiłków w każdym domu.