RABAT 50 zł za każde wydane 500 zł na produkty w sklepie online | Tylko do 25.10.2021 Sprawdź

RABAT 50 zł za każde wydane 500 zł
na produkty w sklepie online | Tylko do 25.10.2021
Sprawdź

powrót

Jak przystroić świąteczny stół?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Boże Narodzenie to piękny czas, pełen rodzinnych spotkań. Ich centralne miejsce stanowi oczywiście świąteczny, starannie przygotowany stół. To przy nim składamy sobie serdeczne życzenia, rozmawiamy z bliskimi, kolędujemy, spożywamy wigilijną kolację, a także wszystkie posiłki w kolejnych dniach świąt. Warto więc zadbać o to, aby wyglądał naprawdę wyjątkowo.

Dekoracja stołu


Elegancko nakryty stół podkreśli uroczysty charakter kolacji. Ceniącym klasykę polecamy odświętną zastawę i klasyczny, biały obrus (najlepiej bawełniany lub lniany), który stanowi nie tylko symbol elegancji, ale też sprawi, że dużo łatwiej będzie można do niego dopasować pozostałe ozdoby. Alternatywą może być obrus w kolorze związanym ze świętami, np. złotym lub butelkowej zieleni. Ważne są też dekoracje, które dodatkowo zbudują świąteczny nastrój. Co wybrać?

Tradycyjną ozdobę wigilijnego stołu stanowi stroik świąteczny lub wieniec z gałązek iglaków, pełniący też najczęściej funkcję świecznika. Świece to kolejny element, którego nie powinno zabraknąć na naszym stole – ich delikatne, ciepłe światło pomoże stworzyć nastrojową atmosferę. Warto więc postawić kilka lampionów czy latarenek.

Zadbaj o szczegóły

Podczas nakrywania świątecznego stołu warto pamiętać o detalach, pozornie nieistotnych drobiazgach, które jednak wpłyną na wygląd całości i podkreślą nasze starania, a także sprawią, że goście poczują się naprawdę wyjątkowo. Niech będą to na przykład sztućce z subtelnymi zdobieniami. Zawińmy je wymyślnie w serwetki – koniecznie materiałowe, ponieważ te papierowe są zbyt mało eleganckie na tak ważną okazję. Jeśli chodzi o obrączki do serwetek, możemy zdecydować się na gotowe, w kolorze złota lub srebra albo wykonać je samodzielnie, na przykład ze sznurka lnianego i iglastej gałązki albo gałązki ostrokrzewu z charakterystycznymi, czerwonymi owocami. Przy każdym nakryciu połóżmy pięknie ozdobiony pierniczek o świątecznym kształcie. Zadbajmy także o to, aby każdy z gości miał wokół swojego nakrycia wystarczająco dużo miejsca na odstawienie kubka czy szklanki oraz swobodne manewrowanie sztućcami.

Tradycyjnie

Miłośnicy tradycji mogą zdecydować się na nakrycie stołu w stylu retro. Idealnie sprawdzi się wówczas biały, koronkowy lub haftowany obrus. Najlepiej będą z nim współgrały dekoracje o typowo świątecznych barwach. Powinny być to klasyczne stroiki świąteczne z gałązek i szyszek, z czerwonymi lub złotymi świeczkami. Prawdziwą ozdobę kolacji będzie stanowiła wykwintna, porcelanowa zastawa. Jeśli mamy taką możliwość, nad stołem zawieśmy gałązkę jemioły, symbolizującej pomyślność i dostatek.

Nowocześnie

Nie wszyscy są zwolennikami tradycyjnych świątecznych dekoracji stołu. Jeśli preferujemy nowoczesny styl, możemy zdecydować się na przykład na jeden kolor przewodni (niebieski, bordowy). Postawmy wtedy na minimalistyczne ozdoby na stół, jak drzewko ledowe, druciana choinka czy gwiazdka albo subtelne śnieżynki. Dobrze będą się też prezentowały rozsypane artystycznie bombki. Ciekawym pomysłem, który zaskoczy naszych gości, jest umieszczenie na stole łańcucha malutkich lampek ledowych. Dopełnieniem tych dekoracji będzie oryginalna zastawa o nietypowym kształcie.

Bez względu na to, w jakim stylu udekorujemy nasz świąteczny stół, ważne jest kolorystyczne dopasowanie poszczególnych elementów. Aby uniknąć niechcianego efektu pstrokatości, gamę kolorów ograniczmy do dwóch-trzech, a nawet jednego. Jeżeli zdecydujemy się na obrus ze świątecznym motywem, zrezygnujmy z wzorzystych serwetek na rzecz tych jednolitych i postawmy na stonowane dodatki. Lepiej też będzie prezentował się jeden większy stroik niż kilka różnych ozdób o zupełnie odmiennej stylistyce. Nie zapominajmy też, że najważniejszy są ludzie – stół powinien być przygotowany tak, aby wszystkim gościom było komfortowo i przyjemnie.