W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Kilka sposobów na (po)świąteczne przechowywanie żywności

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Wigilijne potrawy i słodkie wypieki co roku kuszą swoim smakiem i aromatem. Dlatego w czasie przygotowań do świąt warto również zadbać o akcesoria kuchenne, które pomogą przechować dania i wypieki, zachowując ich świeżość. Sprawdź nasze pomysły na przechowywanie żywności, aby cieszyć się dłużej smakiem świątecznych dań.

Pudełka na ciastka i inne słodkości

Funkcjonalne pojemniki na ciasto to niezastąpiony sposób na przechowywanie świątecznych wypieków. Dzięki nim zatrzymasz słodycz i aromat puszystych serników lub pulchnych makowców i nawet po Wigilii zaserwujesz je świeże i pachnące. Praktyczne pojemniki z uchwytem doskonale sprawdzą się też, gdy w święta odwiedzamy rodzinę i chcemy obdarować ją naszymi wypiekami. Wówczas wystarczy przełożyć ciasto z blachy do pojemnika, zamknąć wieczko i nie martwić się transportem – opakowanie zabezpieczy je w czasie przewożenia, a rączka ułatwi przenoszenie.

W szczelnie zamkniętych pojemnikach równie dobrze przechowuje się kruche ciastka czy nasycone korzennymi nutami pierniczki. Specjalne metalowe pojemniki z przykrywką zapewnią im odpowiednie warunki, chroniąc przed wyschnięciem i utratą walorów smakowych. Tak schowane pierniki będzie można podjadać jeszcze długo po świątecznych spotkaniach.

Jeśli wśród wypieków znalazły się u Ciebie muffiny lub babeczki, zadbaj o to, by wyeksponować je na wigilijnym stole i pochwalić się ich smakowitym wyglądem. Elegancka patera na ciasto okaże się wówczas niezastąpiona – nie tylko idealnie pasuje do odświętnej zastawy stołu, ale również pozwoli Twoim gościom wygodnie sięgać po kolejne kawałki słodkości. Po zakończonym spotkaniu przykryj paterę pokrywą – aromat wypieków nie będzie się ulatniał, a kawałki pozostaną świeże na następny dzień. Przygotowując bożonarodzeniowe wypieki, skorzystaj też z funkcjonalnych blach i form do pieczenia. Zwróć uwagę na tortownicę wyposażoną w praktyczną pokrywkę, umożliwiającą przechowywanie ciasta i jego transport. To idealne rozwiązanie typu 2w1 do kuchni każdego domowego cukiernika.

Wielofunkcyjne szklane pojemniki

Na niejednym świątecznym stole obok pysznych słodkości królują również aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony czy śledzie pod pierzynką. Po skończonej kolacji w przechowywaniu pozostałych porcji dań pomocne będą liczne pojemniki na jedzenie. W zależności od rozmiaru opakowania, zmieścisz w nich zarówno sporą ilość sałatki, uszka z wigilijnego barszczu, jak i krokiety. Szklany pojemnik to prawdziwie niezawodny sposób na przechowywanie dań głównych. Wykonany ze szkła hartowanego, nadaje się również do zamrażania bądź odgrzewania w mikrofalówce, przez co nie stracisz czasu na przekładanie potraw wyjętych z lodówki do innych naczyń, by móc je podgrzać i podać gościom.

Do przechowywania wędlin czy serów wykorzystaj szklany talerz z pokrywką – jest to sprytny „wynalazek”, dzięki któremu elegancko zaserwujesz przekąski na stole. Po skończonej kolacji pozostałości wystarczy szczelnie zamknąć pokrywką i schować do lodówki. Zastanawiasz się też, co zrobić z orzechami, bakaliami i innymi sypkimi artykułami w kuchni, z których korzystamy nie tylko w czasie świąt? Najlepiej schować je w szklanym słoju z metalową zakrętką. Ozdobny słoik zapewni świeżość artykułów spożywczych i pozwoli w łatwy sposób zaprowadzić ład w domowej spiżarce. Pochowane produkty szybko zidentyfikujesz przez szklane ścianki, a dekoracyjne wzory dodadzą uroku rzędom słoików ustawionych na szafkach.

Bezpieczne pojemniki z tworzywa

Kolejnym praktycznym sposobem na przechowywanie żywności po wigilijnej kolacji są lekkie i kompaktowe pojemniki z plastiku. Dostępne w wielu rozmiarach i kształtach, pozwalają pomieścić wszystkie dania z wigilijnego menu. Przechowasz w nich zarówno smażonego karpia, słodką kutię czy gotowaną kapustę z grochem, a okrągłe bądź prostokątne formy pojemników na jedzenie łatwo ustawisz obok siebie na półkach w lodówce. Stanowią one również świetną opcję, gdy pakujesz swoim gościom dania na wynos.

Tym, którzy lubią sprytne rozwiązania, z pewnością spodobają się pojemniki na jedzenie w formie wyjmowanych szuflad, których uchwyty umożliwiają zaczepienie na półkach w lodówce. Pojemniki te pozwalają w łatwy sposób posegregować produkty oraz szybko znaleźć to, czego szukamy, tworząc dodatkową przestrzeń do przechowywania, co jest szczególnie ważne, gdy po świętach musimy zmieścić w lodówce naprawdę sporo żywności. Odpowiednie przechowywanie żywności sprawia, że produkty zachowują swoją świeżość i aromat przez następne dni. Dlatego w czasie świąt zadbaj o odpowiednie przechowywanie jedzenia i delektuj się smakiem wigilijnych potraw w kolejnych świątecznych dniach.