W celu dostosowania strony do Twoich preferencji oraz zainteresowań przechowujemy na urządzeniu, z którego korzystasz (komputerze, telefonie itp.) tzw. „pliki cookies” i im podobne, z możliwością ich odczytu. Korzystając dalej z naszej strony, bez zmian ustawień przeglądarki internetowej, wyrażasz na to dobrowolną zgodę.
Ponadto informujemy, że administratorem danych zawartych w tych plikach jest Agata S.A. Dane mogą być przetwarzane przez nas i naszych zaufanych partnerów w celach marketingowych, w szczególności poprzez wyświetlanie spersonalizowanych reklam, na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu. Szczegóły wraz z instrukcjami zmiany ustawień najpopularniejszych przeglądarek internetowych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Rozumiem
powrót

Przechowywanie pieczywa – jaki chlebak wybrać?

Każdemu zależy na tym, aby kupione pieczywo jak najdłużej zachowało swoją świeżość, chrupkość oraz smak. Chlebak jest elementem wyposażenia kuchni, dzięki któremu wyroby piekarskie znacznie wolniej pleśnieją czy czerstwieją. Pojemniki na chleb i bułki mogą być także ozdobą kuchni. Zróżnicowanie pod kątem surowców, z których zostały wykonane, kształtów i kolorystyki pozwala na wybór modelu doskonale dopasowanego do naszych potrzeb.

Czym kierować się podczas kupowania chlebaka?

Chcąc dokonać wyboru odpowiedniego pojemnika na pieczywo, warto wziąć pod uwagę jego rozmiar. Dla rodziny wieloosobowej doskonały będzie wariant o większej pojemności, natomiast u singli, par lub osób rzadziej sięgających po pieczywo lepiej sprawdzi się mniejszy model. Należy pamiętać o tym, że konstrukcja chlebaka utrzymującego świeżość powinna uwzględniać otwory. Zapewniają one odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu znajdujące się w środku pieczywo wolniej się psuje. Niektóre pojemniki kuchenne są zamykane drewnianą pokrywką, która może także pełnić funkcję deski do krojenia.

Chlebak metalowy, plastikowy, drewniany, bawełniany czy bambusowy?

Niesłabnącą popularnością od lat cieszy się chlebak drewniany, ponieważ dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności wewnątrz przez długi czas utrzymuje świeżość pieczywa. Drewno charakteryzuje się trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Trzeba jednak pamiętać, aby nie myć go silnymi detergentami, gdyż może się odbarwić. Z kolei chlebaki wykonane ze stali łatwo utrzymać w czystości, są też lżejsze i bardziej odporne na wilgoć.

Chlebak bambusowy ma tę zaletę, że nie reaguje na zmiany temperatury. Nie wchłania także wilgoci, dzięki czemu pieczywo dłużej pozostaje chrupiące. Jest odporny na zarysowania, odkształcenia i korozję, więc posłuży swoim właścicielom przez wiele lat. Nie pochłania również zapachu przechowywanych w nim produktów. Alternatywą dla chlebaków mogą być bawełniane kosze na pieczywo, które są odpowiednie zarówno do przechowywania wypieków jak i podawania ich podczas rodzinnych spotkań. Warto jednak przykryć pieczywo umieszczone w koszyczku bawełnianą ściereczką, by zapobiec jego wyschnięciu.

Jak dopasować chlebak do kuchennej aranżacji?

Pojemnik na pieczywo warto dopasować do aranżacji kuchni. Drewniane chlebaki doskonale wyglądają w pomieszczeniach utrzymanych w klimacie prowansalskim lub rustykalnym. Zarówno te pokryte bezbarwną powłoką lakieru, jak i bielone – jednobarwne lub zdobione motywami roślinnymi – sprawdzą się jako uzupełnienie kuchennego wnętrza.

Jeśli pomieszczenie utrzymane jest w duchu nowoczesnym, proste pojemniki w odcieniach szarości, bieli lub czerni, uzupełnione o metalowe elementy będą trafnym wyborem. Chlebaki nowoczesne o nieregularnych kształtach zadowolą osoby ceniące designerskie akcesoria. Z kolei do loftowej kuchni pasują pojemniki metalowe. Pięknie wyglądają zwłaszcza modele łączące czerń lub odcień srebra z miedzią. W stylistykę retro wkomponują się chlebaki pastelowe – stanowią one świetne towarzystwo dla grochów i motywów kwiatowych występujących na dodatkach kuchennych, które nawiązują do przeszłości.

Należy zastanowić się również nad tym, gdzie postawić chlebak w kuchni. Stal nagrzewa się, więc pojemnik wykonany z tego materiału nie powinien leżeć obok kuchenki. Drewniane chlebaki z kolei nie powinny znajdować się zbyt blisko zlewu, gdyż mogą niszczeć pod wpływem wilgoci. Niezależnie od tego, z jakiego surowca wykonane jest akcesorium służące do przechowywania pieczywa, warto postawić je w łatwo dostępnym miejscu, gdyż zapewnia to wygodę korzystania z niego podczas przyrządzania posiłków.

Jaki chlebak do białej kuchni?

Kuchnię utrzymaną w jasnej kolorystyce można ocieplić akcentami drewnianymi, dlatego dobrym wyborem okaże się chlebak wykonany z tego materiału lub z bambusa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać pojemnik na pieczywo w tym samym odcieniu co ściany, szczególnie jeśli stawiamy na minimalizm. Biel idealnie współgra również z metalowymi akcentami.

Chlebak – obowiązkowe element wyposażenia kuchni

Dobry pojemnik na pieczywo nie tylko wpływa na świeżość przechowywanego chleba czy bułek, ale może być również ozdobą kuchni. Z tego powodu na wybór odpowiedniego modelu warto poświęcić chwilę czasu. Podczas podejmowania decyzji należy zwrócić uwagę na pojemność i materiał wykonania chlebaka. Nie bez znaczenia pozostaje także jego estetyka oraz to, czy będzie spójny z wystrojem kuchennego pomieszczenia.

Hasła tematyczne:akcesoria kuchnia