Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Zastawa stołowa — jak ułożyć ją na wielkanocne śniadanie?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Wielkanoc to kolorowy i pachnący czas, kiedy możemy dać się ponieść spożywaniu pysznych posiłków i spędzać miłe chwile w rodzinnym gronie. Zanim to jednak nastąpi, warto poświęcić czas na przygotowania. Przed uroczystym śniadaniem następuje etap układania zastawy stołowej, rozstawiania sztućców i ozdabiania stołu rozmaitymi dodatkami. W tym artykule podpowiadamy, jak ułożyć zastawę stołową i jak układać sztućce zgodnie z zasadami savoir-vivre’u.

Zastawa stołowa — jak ułożyć talerze na śniadanie wielkanocne?

Talerz, na którym serwujesz dania, jest istotnym elementem wyposażenia i powinna go zawierać każda zastawa stołowa. Ułożenie talerzy w odpowiednich odległościach od siebie jest podstawą, aby zapewnić gościom swobodę poruszania się przy stole. Dla każdego nakrycia zarezerwuj 50-60 cm. Jeżeli chodzi o ułożenie talerzy, najpierw ustaw ten płaski, zwany także podtalerzem w odległości 2 cm od krawędzi stołu. Pełni on funkcję wyznacznika środka, a jednocześnie podstawki, na którą kładzie się kolejne elementy zastawy stołowej. Jeżeli w rodzinie panuje tradycja spożywania zupy, np. barszczu białego lub żurku, na płaski talerz należy ustawić głęboki. Jeżeli podajemy przystawki, powinniśmy obok postawić talerzyk deserowy, który w przypadku niewykorzystania, będzie służył do deseru.

Zastawa wielkanocna

Jak ułożyć sztućce na śniadanie wielkanocne? Widelce, łyżeczki, noże

Prawidłowe ułożenie sztućców jest jedną z głównych zasad savoir-vivre’u. Jeżeli chcemy sprawić gościom przyjemność i ułatwić im spożywanie posiłków, powinniśmy trzymać się podstawowych reguł i wiedzieć, jak się rozkłada sztućce. Przed przystąpieniem do nakrywania stołu, sztućce trzeba dokładnie wypolerować. Idealnie czyste i błyszczące świadczą o kulturze gospodarza. Prawidłowy rozkład sztućców to nic innego, jak rozmieszczanie ich w kolejności, w której będą używane, przy czym zawsze po prawej stronie układa się noże i łyżki, natomiast po lewej widelce. Dlatego jak najdalej od talerza powinny być rozstawione sztućce, z których będziemy korzystać w pierwszej kolejności. Trzeba również pamiętać, że przy talerzu nie należy kłaść więcej niż trzech par sztućców.

Po prawej stronie, najbliżej talerza, kładziemy nóż stołowy, kierując ostrze w stronę talerza. Obok układamy łyżkę do zupy. Rozkład sztućców po lewej stronie opiera się na ułożeniu widelców. Należy je rozmieścić symetrycznie względem noży i łyżek. Najbliżej podtalerza kładziemy widelec stołowy, a następnie widelec obiadowo-deserowy (oba zębami do góry).

Podstawowe sztućce raczej nie sprawiają nam większych problemów, ale jak rozłożyć sztućce deserowe? Łyżeczki deserowe i widelczyki do ciasta powinniśmy ustawić równolegle do dolnego kantu stołu, tuż nad dużym talerzem. Bliżej talerza kładziemy widelczyk, a następnie łyżeczkę. Trzonek łyżeczki kierujemy w prawo, a widelczyka w lewo.

Każdy dobry gospodarz powinien wiedzieć, jak układa się sztućce na stole. Należy także pamiętać, że ważne jest ich ułożenie względem siebie. Poszczególne sztućce powinny leżeć blisko siebie, jednak się nie stykać. Warto pamiętać, że ich dolne krawędzie muszą być w jednej linii. Zastawianie stołu nie jest trudnym zadaniem i warto trzymać się reguł, aby sprawić gościom przyjemność.

Zastawa stołowa

Szklanki i kubki, czyli co jest niezbędne na wielkanocnym stole?

Wiesz już, jak układać zastawę stołową. Jednak same talerze i sztućce to nie wszystko. Aby dopełnić cały komplet, należy zainwestować również w szklanki, kubki, filiżanki, wazę oraz łyżkę wazową (w przypadku podawania na stół zupy), maselniczkę, wszelkie półmiski, tace do serwowania pieczywa, jajek i wędlin. Żeby wszystko ze sobą należycie współgrało, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na kolory. Serwowanie jedzenia w estetycznych naczyniach wzbogaci bowiem wygląd stołu wielkanocnego. Pięknie zdobione, dostępne w wielu kolorach i kształtach serwisy obiadowe, talerze, szklanki i kubki znajdziesz w sklepie internetowym agatameble.pl oraz w salonach stacjonarnych

Serwetki — jak je ułożyć na śniadanie wielkanocne?

Serwetki to ważny element, który dodatkowo ozdabia nakrycie stołu. Sztućce mogą być nimi oblekane na różne ciekawe sposoby. Z serwetek możemy również tworzyć różne kształty, kojarzące się ze świętami Wielkiejnocy. Szeroka gama wzorów i kolorów jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Również sposobów składania serwetek jest wiele. W zależności od tego, ile masz czasu i cierpliwości, na pewno będziesz w stanie wyczarować coś pięknego. Poniżej znajdziesz trzy bardzo proste propozycje, które pomogą Ci sprawnie udekorować wielkanocny stół.

  • Złóż serwetkę w tradycyjną kieszonkę lub kieszonkę trójkątną. Używaj jednobarwnych serwetek, a do dekoracji dodaj np. pojedynczego drobnego kwiatka.
  • Owiń sztućce serwetką i zwiąż na środku ładną wstążką lub sznurkiem. Ta prosta metoda sprawi, że całość nabierze ciekawego charakteru i kolorów.
  • Jeżeli wolisz zostawić sztućce estetycznie ułożone wokół talerza, serwetę możesz zwinąć w rulon i owinąć wstążką lub sznurkiem. Ciekawym dodatkiem mogą być wycięte zające, kurczaki lub baranki z tektury, które możesz przytwierdzić do rulonów.
Wielkanocna zastawa stołowa

Ozdobne figurki i dekoracyjne obrusy — jakie wybrać i jak je zaaranżować?

Wiesz już, jak poprawnie układać talerze, zadbać o prawidłowe ułożenie sztućców i innych naczyń. Zanim to jednak nastąpi, wybierz odpowiednią bazę, czyli obrus. Obrusy występują w bogatej gamie kolorów - od klasycznej, białej barwy, przez odcienie kości słoniowej i écru, po bardzo żywe kolory. W Wielkanoc sprawdzają się też modele z delikatnymi haftami. Odpowiednim materiałem na obrus będzie bawełna, len i polycotton, czyli mieszanka bawełny z poliestrem. Taka tkanina charakteryzuje się niezwykłą elegancją i wytrzymałością. Warto zainwestować w nieco droższy obrus, by cieszyć się nim przez długie lata.

Kiedy niezbędne elementy znajdą się na stole, czas zabrać się za jego dekorowanie. Prawidłowo nakryty stół powinien przewidywać nieco przestrzeni na kilka wielkanocnych drobiazgów. Na środku stołu możesz ustawić wazon ze świeżymi kwiatami, na przykład tulipanami. Kilka figurek w postaci zajączków czy jajek ułożonych w pustych miejscach świetnie uzupełni wielkanocny klimat. Świeże gałązki lub bazie będą dodatkowym atutem, dlatego nigdy nie rezygnuj z tego, co daje nam natura o tej porze roku. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszych Salonów Agata, gdzie znajdziesz nie tylko tematyczną zastawę stołową, ale także urocze dekoracje świąteczne na Wielkanoc.