Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
Porównaj produkty

Dodaj min. 2 produkty do porównania.

Sztućce - Zastawa stołowa

Pokaż filtry
36 w tej kategorii
×

Cena

od:
do:
Wyczyść filtry

Po sztućce sięgamy kilka, a nawet kilkanaście razy w ciągu każdego dnia. Doprawdy trudno wyobrazić sobie spożywanie posiłków bez ich użycia. Podstawowy komplet sztućców zazwyczaj składa się z noży, widelców, łyżek i łyżeczek, czyli tych elementów, które wykorzystujemy najczęściej. Nie oznacza to jednak, że to już wszystkie rodzaje sztućców. Tak naprawdę jest ich o wiele więcej i każdy z nich ma swoje zastosowanie. Jeśli zamierzamy podać kilka potraw na stole, powinniśmy ułożyć odpowiednią ilość sztućców przeznaczonych do każdej z nich. Z tego też powodu warto zaopatrzyć się w zestaw sztućców składający się z dużej ilości elementów. Dzięki temu, bez względu na to, jaką liczbę osób planujemy podjąć oraz, ile dań zamierzamy dla nich przygotować, zyskujemy pewność, że nasz stół będzie odpowiednio nakryty. W propozycjach przygotowanych przez nasze salony, poza tradycyjnymi zestawami sztućców, znalazły się także różnego rodzaju łopatki, łyżki i noże uzupełniające zastawę stołową, co pozwala na zakup kompletu dostosowanego do potrzeb każdego klienta.


Jak układa się sztućce?

Każdy doskonale zna podstawowe rodzaje sztućców i ich zastosowanie. Jeśli jednak na stole pojawia się więcej niż jeden widelec i nóż, wiele osób zaczyna mieć poważny problem. Którego widelca użyć i do czego? Problemy często pojawiają się również u osób, które przygotowują stół do podjęcia gości i najczęściej dotyczą tego, jak układać sztućce zgodnie z zasadami savoir vivre. Na początek warto poznać rodzaje sztućców. Jeżeli gospodarze przyjęcia ograniczają menu do jednego dania głównego i poprzedzającej go zupy, wówczas sytuacja jest bardzo klarowna. Na stole znajduje się jedna łyżka, jeden widelec i jeden nóż – ułożone po właściwych stronach nakrycia (kolejno łyżka i nóż po prawej stronie, widelce po lewej). Jeżeli natomiast posiłek składa się z kilku dań serwowanych kolejno po sobie, wówczas wokół nakrycia stołu musi pojawić się zdecydowanie więcej sztućców. Jak rozłożyć sztućce w takim przypadku? Zgodnie z podstawową zasadą savoir vivre, na stole rozkładamy je od strony zewnętrznej kierując się ku wewnętrznej. Odległość pomiędzy każdym z nich, podobnie jak pomiędzy talerzem i brzegiem stołu, zawsze powinna wynosić 1 cm. Grzbiety łyżek i widelców kierujemy ku dołowi. Ostre krawędzie noży powinny zostać skierowane w lewą stronę. Sztućce deserowe (łyżeczka i widelczyk) należy ułożyć za głównym talerzem w kolejności widelczyk (rączka skierowana w lewą stronę) i łyżeczka (rączka skierowana w prawą stronę).


Sztućce do zadań specjalnych

Skoro wątpliwości co do tego, jak układać sztućce, zostały rozwiane, pora wyjaśnić, jakie ich rodzaje wyróżniamy. W tym miejscu należy przypomnieć, że poszczególne rodzaje sztućców przeznaczone są do spożywania różnych potraw. Wyróżniamy więc widelce do dań głównych, ryb, owoców morza, zakąsek i serów oraz noże do dań głównych, ryb, zakąsek. Dodatkowo na stole może pojawić się nóż do serów i masła. Każdy z tych sztućców ma na stole swoje stałe miejsce, o czym warto pamiętać przygotowując nakrycia dla gości. Ich uzupełnieniem mogą stać się sztućce dodatkowe, takie jak chociażby łopatka do ciast, specjalna łyżka do sosów i cukru znajdujące się w propozycjach przygotowanych przez nasze salony. Warto zadbać o to, by dopasować ich wygląd do sztućców podstawowych, tworzących zastawę stołową. Dzięki temu całość będzie się prezentować bardzo elegancko.